Etusivu » Asuntolaina » ASP-säästämisen ehdot ja ikäraja

ASP-säästämisen ehdot ja ikäraja

13.3.2018

Kategoriat:

ASUNTOLAINA

Mikä on ASP-laina ja ASP-tili?

Yläikäraja ASP-tilin avaamiselle on noussut nyt 30 vuodesta 39 vuoteen ja säästämistä voi jatkaa 49-vuotiaaksi asti. Nyt siis ASP-lainasäästöjä on mahdollista kerätä pitkälle keski-ikään asti. Alaikäraja puolestaan on pudonnut 18 vuodesta alas 15 vuoteen.

Hae lainaa!

Kilpailuta asuntolainasi ilmaiseksi

Lähetä yksi asuntolainahakemus, saat monta tarjousta.

 

ASP eli asuntosäästöpalkkio on 15-39-vuotiaille asuntosäästäjille suunnattu julkinen tukimuoto. ASP-tilisopimus tehdään pankin kanssa. Saadakseen täyden korkotukilainan nuoren tulee säästää ensin 10 prosenttia lainattavasta summasta. Pankki siis lupaa säästettyä summaa vastaan 9-kertaisen summan halpaa asuntolainaa.

Asuntolainaan tarvitaan tämän lisäksi normaalit pankin hyväksymät vakuudet. ASP-lainoihin voi saada ilman erityistä hakumenettelyä rajoitetun valtiontakauksen. Normaalisti valtiontakauksesta peritään lainan tai sen ensimmäisen erän nostamisen yhteydessä 2,5 prosentin takausmaksu. ASP-säästäjiltä takausmaksua ei kuitenkaan peritä.

Pankki maksaa ASP-tilille 1 % korkoa, mutta tämän lisäksi pankki lisää loppusummaan 2-4 % lisäkoron, kunhan säästämistavoite on saavutettu. Tarkka määrä riippuu pankista ja sen tarjoamasta säästösopimuksesta.

ASP-tilille talletetut varat voidaan nostaa vasta, kun tavoitteeseen on päästy ja asunnon kauppakirja on allekirjoitettu.

Asuntosäästäjän tulee tehdä talletuksia ASP-tilille vähintään kahdeksana vuosineljänneksenä 150-3000 euroa. Talletuksia ei ole pakko tehdä peräkkäisinä neljänneksinä, ja tätä rajaa kohti lasketaan myös jo säästetylle rahalle kertyvä korko.

ASP-sopimus voidaan siirtää kesken säästämisen toiseen pankkiin, ja lopullinen asuntolaina voidaan ottaa mistä tahansa pankista, ei siis välttämättä siitä, mihin talletukset ovat alunperin tehty. Asunnon maksamiseen voi myös käyttää muitakin kuin ASP-tilille säästettyjä rahoja. Näitä ei kuitenkaan lasketa ASP-sopimuksen säästöosuudeksi.

ASP-tili lainojen suuri etu on se, että kymmenenä ensimmäisenä lainavuotena valtio maksaa 70 % kaikista koroista, jotka ylittävät 3,8 % koron. ASP-laina sisältää siis kuluttajan näkökulmasta ilmaisen korkokaton.

Vuoteen 2011 saakka oli myös voimassa erityinen lisäetu: valtio tuki onnistunutta asuntosäästäjää ylimääräisellä 3000 euron palkkiolla. Huomaa, että tämä lisätuki on sittemmin lakkautettu.

Mitkä ovat ASP-säästämisen ehdot?

ASP-säästämisen idea on yksinkertainen: se tukee nuoria ensiasunnon ostajia tarjoamalla ASP-tilille laitetuille säästöille normaalia paremman koron. ASP-tilille voi saada noin prosentin korkoa, joka on nykyisiin viitekorkoihin verrattuna varsin antelias tuotto. ASP-tili on valtion takaama, eli riskiä sijoituksessa ei ole. Tähän nähden tuotto on hyvä. Toisaalta rahat voisi sijoittaa arvopaperimarkkinoille, joilla vuosituotto hyvin hajautetulla salkulla on noin 7 % mutta riskiä on tietysti reippaasti lisää.

ASP tulee sanoista asuntosäästöpalkkio. Järjestelmän toinen etu on nimen mukainen korkotukipalkkio. Valtio siis takaa 70 prosenttia lainan korkokuluista, mikäli lainan korko nousee yli 3,8 prosenttiin vaikkapa yleisen korkotason nousun myötä. Eli esimerkiksi 5,8 % vuotuisella kokonaiskorolla valtio tukee velallista 1,4 prosenttiyksikön edestä. Matalien korkojen aikana tällä ei käytännössä ole väliä, mutta mikäli korot lähtevät nousuun, voi korkotuesta olla hyötyä.

  • ASP-tilin voi avata 15–39-vuotias ensiasunnon ostoa suunnitteleva henkilö (alle 18-vuotiaan säästämistä rajoitetaan säädöksin)
  • Tilille säästetään 10 prosenttia siitä lainasummasta, joka halutaan nostaa pankilta korkotuettuna
  • Talletuksia tulee tehdä vähintään kahdeksan kolmikuukautisjakson aikana mutta jaksojen välillä voi pitää taukoja
  • ASP-tilille maksetaan noin 1 % korkoa
  • ASP-tilin haltija voi siirtää tilin pankista toiseen
  • Kun asunnon ostaa, saa säästösummalle pankista riippuen vielä 2–4 prosentin lisäkoron.
  • Jos asuntolainan korko nousee yli 3,8 prosenttiin, saa asuntovelallinen valtiolta korkotukea 70 prosenttia ylimenevästä osuudesta.

ASP-tuettua lainaa voi saada Helsingissä 180 000 euroa ja muissa PK-seudun kunnissa 145 000 euroa. Muissa kunnissa lainaa voi saada 115 000 euroa.

Hae lainaa!

Kilpailuta asuntolainasi ilmaiseksi

Lähetä yksi asuntolainahakemus, saat monta tarjousta.

 

Miksi ASP-lainajärjestelmä on olemassa?

On epäselvää, mitkä perustelut moiselle järjestelylle ovat. Vuokra-asumista ei tueta hyvin vähän, ja ASP sekä muut asunnon ostamista tukevat järjestelyt ovat käytännössä tulonsiirtoja niille, joilla on varaa säästää ja ostaa asunto. On hyvä kysyä, miksi valtio tahtoo suosia ihmisiä, jotka ovat niin varakkaita, että voivat ostaa asunnon ja toisaalta jättää tukematta vuokraa maksavia.

Järjestelmästä kannattaa kuitenkin ottaa hyöty irti jos vain pystyy, kuten muistakin ensiasunnon ostajan eduista.

ASP-järjestelmä rajoittaa asunnon hintaa ja käyttöä

Muista, että pankilta on mahdollista saada ASP-lainaa ainoastaan 90 % asunnon kauppahinnasta. Korkotukilainaksi voidaan hyväksyä myös osa nostetusta lainasta, mikäli ostettava asunto on kalliimpi kuin säästämisen alkaessa oli tarkoitus.

ASP-laina asettaa tiettyjä ehtoja asunnon käytölle. Jos esimerkiksi suunnittelet ASP-lainalla ostetun asunnon vuokraamista eteenpäin sijoitusmielessä, niin saatat törmätä järjestelmän rajoituksiin.

Korkotukilainan enimmäismäärä riippuu kunnasta:

1. Helsinki180 000 euroa
2. Espoo, Vantaa, Kauniainen145 000 euroa
3. Muut kunnat115 000 euroa

Korkotukilainan laina-aika on 10-25 vuotta. Korkotuetulla ajalla voi pitää enintään kaksi lyhennysvapaata vuotta.

Lisätietoja ASP-tilistä löytyy seuraavista linkeistä:


Edellinen artikkeli:

Danske Bankilta halpaa asuntolainaa Akavan jäsenille

Danske Bankilta halpaa asuntolainaa Akavan jäsenille

13.3.2018

Lue artikkeli

Seuraava artikkeli:

Näin löytyy halvin asuntolaina

Näin löytyy halvin asuntolaina

13.3.2018

Lue artikkeli

Jaa artikkeli:

Miten suuren lainan voisin tällä hetkellä ottaa?

Millaiseen asuntolainaan teillä olisi tällä hetkellä varaa? Hyödyntäkää asuntolainalaskuriamme:

Asuntolainalaskuri

 

Mikä on edullisin asuntolaina?

Millaisella korolla, ja millaisen summan voisitte juuri tällä hetkellä saada asuntolainaa?

Kilpailuta asuntolaina

 

Viimeisimmät artikkelit

Kategoriat