Etusivu » Korot & Marginaalit » Asuinpaikka vaikuttaa asuntolainan hintaan

Asuinpaikka vaikuttaa asuntolainan hintaan

16.12.2015

Kategoriat:

KOROT & MARGINAALIT

Asuinpaikalla on suuri vaikutus asuntolainan hintaan. Pienillä paikkakunnilla lainat ovat yleensä kalliimpia. Lue tästä lisää.

Hae lainaa!

Kilpailuta asuntolainasi ilmaiseksi

Lähetä yksi asuntolainahakemus, saat monta tarjousta.

 

Pääkaupunkiseudulla hintojen hajonta on suurta

Taloussanomien tuoreessa artikkelissa osoitetaan, miten merkittävä vaikutus asuinpaikalla on asuntoluoton korkoon. Vaikka tarkkaa efektiä on vaikea arvioida, myös selviä trendejä on tunnistettavissa. Suurin vaikutus maantieteellä on marginaalien hajontaan.

Pääkaupunkiseudulla marginaalien hajonta on voimakasta. Hyvillä vakuuksilla, vahvalla asiakkuussuhteella ja kovilla tuloilla varustetun hakijan korkomarginaali saatetaan painaa jopa ennätysmatalalle tällä hetkellä. Sen sijaan heikot vakuudet ja matala tulotaso nostavat tällä hetkellä lainan marginaalin jopa moninkertaiseksi.

Pienillä paikkakunnilla sijaitsevat kiinteistöt ovat asuntojen hintakehityksen vuoksi heikompia vakuuksia kuin suurten asutuskeskusten kiinteistöt. Tästä syystä lainojen hinnat ovat erityisen korkeita syrjäseudulla. Lainamarkkinat eriarvoistuvat sekä tulotason että asuinpaikkakunnan perusteella.

Maksukyky takaa edullista lainaa pienelläkin paikkakunnalla

Taloussanomien selvityksen perusteella myös pienellä paikkakunnalla asuntolaina voi olla kohtuuhintaista, kunhan asiakkailla on vahva maksukyky. Eläkkeelle jääneelle vakavaraiselle eläkeläispariskunnalle tarjottiin Mäntyharjulla lainaa 1,00-1,55 prosentin marginaalilla, pankista riippuen.

Sen sijaan Kouvolasta asuntoa ostava nuori pariskunta saa huomattavasti kalliimpaa asuntolainaa johtuen heikosta maksukyvystä lainan määrään nähden. Marginaali vaihtelee välillä 1,20-1,80 prosenttia.

Vaasan keskustasta asuntoa ostava kovatuloinen diplomi-insinööri saa paljon lainatarjouksia ja kilpailu pankkien välillä on kovaa. Marginaalit vaihtelevat 1,05 prosentista 1,45 prosenttiin.

Hae lainaa!

Kilpailuta asuntolainasi ilmaiseksi

Lähetä yksi asuntolainahakemus, saat monta tarjousta.

 

Netti mahdollistaa tehokkaamman kilpailuttamisen

Netin ansiosta nykyään on helppoa hakea asuntolainaa jopa täysin eri puolella maata sijaitsevasta konttorista. Tämä helpottaa lainan kilpailuttamista. Myös pienellä paikkakunnalla asuvan on mahdollista hakea asuntolainaa asutuskeskuksiin toimintansa keskittäneistä pankeista, kuten Hyposta ja Ålandsbankenista.

Kilpailuttaminen on äärimmäisen tärkeää. Vaikka asiakkuuden keskittäminen voi tuottaa edullisempia lainatarjouksia, usein oma pankki voi olla myös huomattavasti kalliimpi vaihtoehto kuin kilpailija. Etenkin jos vahvat vakuutesi tai korkea tulotasosi tekevät sinusta houkuttelevan kohteen, pankit ovat valmiita polkemaan hintojaan kaapatakseen sinut omaksi asiakkaakseen.

Asuntolaina kannattaa kilpailuttaa omin voimin, vaikka nykyään on tarjolla myös kilpailuttamista nopeuttavia nettipalveluita, kuten Etua.fi. Nämä palvelut eivät nimittäin tee yhteistyötä kaikkien pankkien kanssa. Niiden apuun kannattaa turvautua vain, jos on muuten laiska kilpailuttaja.

Lue lisää:
Katso, miten asuinpaikka vaikuttaa marginaaliin (Taloussanomat)


Edellinen artikkeli:

Asuntolainojen riskipainot nousuun?

Asuntolainojen riskipainot nousuun?

16.12.2015

Lue artikkeli

Seuraava artikkeli:

Nyt et enää saa alle 12 kk euriboria

Nyt et enää saa alle 12 kk euriboria

16.12.2015

Lue artikkeli

Jaa artikkeli:

Miten suuren lainan voisin tällä hetkellä ottaa?

Millaiseen asuntolainaan teillä olisi tällä hetkellä varaa? Hyödyntäkää asuntolainalaskuriamme:

Asuntolainalaskuri

 

Mikä on edullisin asuntolaina?

Millaisella korolla, ja millaisen summan voisitte juuri tällä hetkellä saada asuntolainaa?

Kilpailuta asuntolaina

 

Viimeisimmät artikkelit

Kategoriat