Asunnon myyminen itse

Asunnon myyminen itse

Asunnon myyminen itse ei ole täysin vaivatonta. Tällä sivulla kerromme, mitä vaaroja ja mahdollisuuksia asunnon myyntiä suunnittelevan suomalaisen kannattaa pitää mielessään.

Tätä asunnon myyminen itse vaatii

Jos suunnittelet asunnon myymistä itse, varaudu ainakin seuraavien tehtävien hoitamiseen:

 • Vapaan ajan järjestäminen itselle. Asunnon myyminen voi olla täysipäiväistä työtä ja ottaa helposti viikon tai pari tiiviistikin puurtaen.
 • Tarvittavien papereiden hankkiminen (asunnon pohjapiirros, yhtiöjärjestys, isännöitsijäntodistus, tilinpäätöksen asiakirjat, tilintarkastuskertomus).
 • Hinta-arvion laatiminen.
 • Ilmoittelu. Tämä tapahtuu helposti netin välityksellä.
 • Laadukkaiden valokuvien ottaminen ja tarvittaessa asunnon stailaus.
 • Asuntoesittelyjen järjestäminen.
 • Ostotarjousten ja kauppakirjojen kahlaaminen läpi.

Yhä useammat antavat välittäjän myydä asunnon

Helsingin Sanomien julkaiseman tiedon mukaan yhä useammat suomalaiset jättävät asunnon myynnin ammattilaisen tehtäväksi.

Asunnonvälityssivustoilta kerätyn datan mukaan asunnon myyminen itse on pääkaupunkiseutulainen ilmiö. Helsingin alueella myytävistä vanhoista asunnoista arviolta joka seitsemäs on omistajan itse myymä.

Asunnon itse myymisen ilmeisin hyöty on säästäminen välityspalkkioissa. Välittäjän käyttäminen voi maksaa helposti tuhansia euroja. Onko kuitenkin välittäjällä tarjota jotakin korvaamatonta arvoa? Millaisia vaaroja asunnon itse myymiseen liittyy?

Asunnon myymisen sudenkuopat

Asunnon itse myymiseen liittyy muun muassa seuraavia haasteita:

 • Jos asunnolla on kysyntää, sille löytyy toki ostaja ilman välittäjääkin. Muun muassa tästä syystä asunnon myyminen ilman välittäjää on helpompaa pääkaupunkiseudulla ja muissa isoissa kaupungeissa kuin pikkukaupungeissa tai maaseudulla. Asuntomarkkinat eivät yksinkertaisesti vedä samalla tapaa syrjäseuduilla, ja tällöin välittäjän verkosto voi osoittautua arvokkaaksi.
 • Huomaa, että osa ostajista voi olla varovaisia tarttumaan asuntoon ilman, että se kulkee ammattimaisen välikäden kautta. Tämä ei yleensä ole iso ongelma, mutta rajoittaa potentiaalisten ostajien joukkoa joissakin tapauksissa.
 • Asunnon hinnan arvioiminen ilman ammattilaisen apua voi olla haastavaa. Alihinnoittelemalla asunnon osa myyjistä menettää rahaa jopa enemmän kuin kiinteistövälittäjän palkkion verran. Ylihinnoittelu puolestaan johtaa myynnin epäonnistumiseen ja pahimmillaan asunnon ”pilaantumiseen”, jolloin epäilyttävän pitkään myytävänä roikkuneeseen kiinteistöön ei pian kukaan uskalla tarttua.

Neljä hyvää vinkkiä asunnon myymiseen itse

1. Perehdy tarkasti isännöitsijäntodistukseen

Isännöitsijäntodistus on maksullisesti tilattava asiakirja, joka sisältää olennaisia tietoja kiinteistöstä ja taloyhtiön kunnosta. Isännöitsijäntodistuksesta käy ilmi monia asioita, joita sekä myyjä että ostaja tarvitsevat asunnon arvoa määritellessään ja kauppoja hieroessaan. Muun muassa nämä perustiedot sisältyvät isännöitsijäntodistukseen:

 • yhtiövastikkeen suuruus
 • asunnon koko
 • muut asuntoon kuuluvat tilat, kuten varastot ja autopaikat
 • rästissä olevat yhtiövastikkeet
 • taloyhtiön velat
 • menneet ja tulevat remontit

Lisäksi muun muassa tilinpäätös ja tilintarkastuskertomus ovat tärkeitä. Ne kertovat lisää taloyhtiön taloudellisesta tilanteesta.

2. Kodin arvon arvioimisessa auttaa netti

On oikeastaan kaksi tapaa arvioida oman asunnon hinta. Voit pyytää välittäjältä hinta-arviota tai voit katsoa oman alueesi toteutuneiden kauppojen arvoja ja verrata niitä oman asuntosi ominaisuuksiin.

Usein välittäjä antaa ilmaisen hinta-arvion. Kuitenkin voi olla hyvä tilata maksullinen arvio, joita nykyään osa välittäjistä tarjoaa erillisenä palveluna.

Itse tehty hinta-arvio voi heittää, tosin aktiivisella myyntialueella tehtävä on helpompi. Voit katsoa toteutuneiden asuntokauppojen arvot tästä palvelusta. Jos omalla alueellasi myydään paljon samankaltaisia asuntoja, jota olet itse myymässä, arvion tekeminen voi olla helppoa.

Hintaan vaikuttaa ympäröivän naapuruston ja kiinteistön pinta-alan lisäksi mm. seuraavia muuttujia:

 • asunnon ikä
 • asunnon kunto
 • liikenneyhteydet
 • taloyhtiön maine
 • tulevat remontit

3. Mieti, milloin kannattaa myydä

Asunnon myyminen ei ole välttämättä järkevää tilanteessa, jossa arvo on nousussa, sillä pienellä odottelulla asunnosta voisi saada isomman hinnan. Jos sen sijaan kunnan tai naapuruston kiinteistöjen hinnat ovat laskusuunnassa, ei kannata odottaa ensi vuoteen myymisessä. Kannattaa joko odottaa uusia aikoja asuntomarkkinoilla tai myydä mahdollisimman pian.

Voit seurata oman alueesi asuntojen myyntihintoja Kannattaakokauppa.fi-sivuston kautta. Palvelussa oleva kartta esittää arvion vuoden 2018 asuntojen myyntihinnoista kaikilla Suomen alueilla. Kartan avulla voi veikkailla, mihin suuntaan hinnat ovat liikkeellä. Jos tietyllä kartta-alueella väri on harmaa tai etenkin tummanharmaa, ei kannata odottaa myymisessä ensi vuoteen. Jos sen sijaan väri on valkoinen tai sininen, voi olla järkevää antaa hinnan nousta ennen myyntiä.

4. Estetiikan unohtaminen voi tulla kalliiksi

Kiinnitä huomiota estetiikkaan asuntoa myydessäsi. Ota netti-ilmoitusta varten laadukkaita valokuvia. Voit jopa turvautua ammattimaisen kuvaajan apuun. Hän saa asunnon näyttämään parhaat puolensa.

Ennen valokuvia ja ennen näyttöjä siivoa asunto perusteellisesti. Tämän lisäksi kannattaa stailata asuntoa kevyesti, jolloin se ei ole pelkkä tyhjä tila. Myös stailaamiseen ja siivoamiseen voit hankkia maksullista apua.

Lue lisää:
Näin myyt kotisi itse ja säästät jopa tuhansia euroja (Helsingin Sanomat)
Jättiselvitys ympäri maan: Täällä asunnot kallistuvat, täällä halpenevat (Taloussanomat)

Kommentoi

Sähköpostiasi ei koskaan julkaista.