Etusivu » Asuntomarkkinat » Asuntokauppa elpyi vahvasti joulukuussa

Asuntokauppa elpyi vahvasti joulukuussa

25.1.2016

Kategoriat:

ASUNTOMARKKINAT

Viime kuussa asuntokauppa elpyi maanlaajuisesti. Näin hyvää joulukuuta ei ole nähty sitten vuoden 2012. Lue lisää asuntomarkkinoiden kehityksestä juuri nyt.

Paras joulukuu vuosiin

Vuoden 2015 joulukuu oli asuntokaupalle parempi kuin yksikään muu joulukuu sitten vuoden 2012. Tieto selviää Taloussanomien artikkelista, jossa referoidaan Huoneistokeskuksen raporttia. Tämä voidaan tulkita varovaiseksi merkiksi asuntomarkkinoiden elpymisestä, jota on odotettu jo pitkään. Patoutunut kysyntä on alkanut vähitellen purkautua. Asuntokauppojen määrä joulukuussa 2015 kasvoi 8,4 prosentilla edellisvuodesta. Vanhojen asuntojen kauppamäärät kasvoivat 7,5 %.

Eniten kauppamäärät kasvoivat Vantaalla, Tampereella ja Turussa, joissa nousua edellisvuoteen nähden oli yli kuusi prosenttia.

Samaan aikaan neliöhinnat nousivat joulukuussa 1,5 prosenttia verrattuna marraskuuhun. Vanhojen asuntojen neliöhinnat kohosivat vastaavasti 1,1 prosenttia. Kovinta keskineliöhintojen nousu oli Lahdessa, jossa hintaa tuli neliötä kohden keskimäärin lisää 91 euroa. Keskihinta nousi näin 1834 euroon. Lahden neliöhinnat ovat toki näinkin todella matalat verrattuna suurimpien asutuskeskusten hintoihin. Esimerkiksi Espoon keskineliöhinta on 3448 euroa.

Sen sijaan laskua hinnoissa oli Tampereella, Jyväskylässä, Oulussa, Mikkelissä, Vaasassa, Lappeenrannassa, Porissa, Kotkassa ja Joensuussa.

Asuntojen keskimääräiset myyntiajat olivat viime kuussa maanlaajuisesti hienoisessa laskussa pääkaupunkiseutua lukuun ottamatta.

Samaan aikaan asuntolainan keskimarginaali nousi

Asuntolainojen keskimarginaali on sen sijaan ollut lievässä nousussa. Tämä kuvastaa myös asuntomarkkinoiden piristymistä. Pankkien ei tarvitse kilpailla asiakkaista pian kenties yhtä verisesti kuin aiemmin. Marginaalithan on painettu pitkään jatkuneiden hiljaisten asuntomarkkinoiden vuoksi aivan pohjalukemiin. Merkittävimmin keskimarginaalin nousuun vaikutti Helsingin OP:n selkeä marginaalin korotus. Tämä saattaa olla vihje lähitulevaisuudessa koittavasta laajemmastakin marginaalien nostosta. Se, milloin marginaalit lähtevät kautta linjan nousuun, on epäselvää. Se kuitenkin mitä luultavimmin tapahtuu viimeistään keväällä.

Samaan aikaan viitekorkojen putoaminen on pysähtynyt. EKP on hillinnyt itseään eikä ole ajanut euriboreja alemmas, vaikka markkinat sitä ovatkin myös viime aikoina monen arvioitsijan mielestä vaatineet. Tällä hetkellähän kaikki alle 12 kk euriborit ovat pakkasen puolella ja näin käytännössä käyttökelvottomia niin luottojen kuin säästöjenkin viitekorkoina.

Kannattaako nyt ostaa asunto?

Suomessa on ollut pitkään ostajan markkinat. Tilanne on toinen lähinnä pääkaupunkiseudulla ja tietyssä määrin Tampereen seudulla. Muualla Suomessa on mahdollista saada edullisia kiinteistöjä – tosin ongelmana on tällöin asuntolainojen suhteellinen hintavuus. Luottoa tarjotaan mieluummin Tampereelta tai pääkaupunkiseudulta ostetulle asunnolle, sillä niiden vakuusarvo on parempi kuin pienten keskusten tai maaseudun asuntojen, joiden hintojen ei odoteta lähiaikoina nousevan merkittävästi.

Nyt voi olla yhtä kaikki järkevää hankkia asunto, sillä marginaalit kohoavat pian. Pian matalaa marginaalia ei kenties olekaan enää tarjolla.

Lue lisää:
Asuntokauppa kävi vilkkaasti – ”paras joulukuu sitten vuoden 2012” (Taloussanomat)


Edellinen artikkeli:

Asuntolainojen marginaalit vihdoin nousussa

Asuntolainojen marginaalit vihdoin nousussa

25.1.2016

Lue artikkeli

Seuraava artikkeli:

Ennuste: Pian 12 kk euribor painuu miinukselle

Ennuste: Pian 12 kk euribor painuu miinukselle

25.1.2016

Lue artikkeli

Jaa artikkeli:

Miten suuren lainan voisin tällä hetkellä ottaa?

Millaiseen asuntolainaan teillä olisi tällä hetkellä varaa? Hyödyntäkää asuntolainalaskuriamme:

Asuntolainalaskuri

 

Mikä on edullisin asuntolaina?

Millaisella korolla, ja millaisen summan voisitte juuri tällä hetkellä saada asuntolainaa?

Kilpailuta asuntolaina

 

Viimeisimmät artikkelit

Kategoriat