Etusivu » Asuntomarkkinat » Asuntokauppa vilkastuu, samalla korot nousevat

Asuntokauppa vilkastuu, samalla korot nousevat

3.4.2016

Kategoriat:

ASUNTOMARKKINATKOROT & MARGINAALIT

Asuntokauppa on vihdoin alkanut vilkastua. Jo vuosia käännettä on odotettu. Mitä tapahtuu asuntolainojen koroille? Jatka lukemista.

Hae asuntolainaa!
Hae asuntolainaa!

Kilpailuta asuntolainasi!

Edullisin asuntolaina kilpailuttamalla – yhdellä hakemuksella monta tarjousta.

Asuntokauppa elpyy vihdoin

Helmikuun aikana asuntokauppa elpyi Kauppalehden mukaan yllättävää vauhtia. Heikko talouskasvu on hidastanut asuntomarkkinoita jo vuosien ajan. Tämä on pankeille ongelma, sillä asuntoluototus on tärkeä osa niiden liiketoimintaa.

Elpyminen johtuu etenkin työttömyyden kasvun pysähtymisestä. Tämä on rohkaissut osaa kotitalouksista asunto-ostoksille. Taantumavuosien varovaisuus on hitaasti väistymässä.

Ostointo heijastuu asuntojen hintoihin. Tilastokeskuksen mukaan rivitaloasuntojen hinnat nousivat helmikuussa pääkaupunkiseudulla 2,7 prosenttia edelliseen vuoteen nähden ja muualla Suomessa 1,7 %.

Pääkaupunkiseudun hintakehityksen repeäminen verrattuna muuhun maahan kiihtyy entisestään. Tämä tarkoittaa, että yhä harvemmalla tavallisella palkansaajalla on varaa asua Helsingissä – joka kuitenkin kiinnostaisi hyvin monia ihmisiä. Ainoa tapa taistella pääkaupunkiseudun räjähdysmäisesti kohoavia hintoja vastaan on uusien asuntojen rakentaminen. Uudisrakentamisen on lähdettävä liikkeelle vauhdilla.

Entä asuntomarkkinoiden tulevaisuus?

Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus arvioi Kauppalehden artikkelin mukaan, että asuntokauppa vilkastuu yhä lisää kesää kohden. Ylipäätään asuntoja ostetaan kesäisin enemmän, mutta tällä kertaa talvikohme hellitti tavallista aiemmin. Myös yleiset talouden kasvuodotukset ovat varovaisen toiveikkaita ja tämä tulee omalta osaltaan auttamaan asuntomarkkinoita pääsemään taas liikkeelle.

Eniten myynti kasvaa asutuskeskuksissa: Ensin pääkaupunkiseudulla, sitten Tampereella ja sen jälkeen muissa kaupungeissa.

Asuntolainojen marginaalit tippuvat, hintakilpailu kiihtyy

Asuntomarkkinoiden elpymisen on odotettu nostavan pitkään syöksyneitä marginaaleja, mutta näin ei ole vielä tapahtunut. Taloussanomat raportoi äskettäin Suomen Rahatiedon lehdelle tekemästä vertailusta, joka paljastaa marginaalien luisun vain kiihtyvän kolmen pikkupankin polkiessa hintojaan yhä alemmas.

Hypo ennusti jo viime syksynä, että kevään aikana marginaalit jatkavat laskuaan, kun taas eräät muut pankit ennakoivat korkojen lähtevän taas nousuun. Jatkuva pudotus ei tietenkään ole pankeille mieluisaa, mutta palvelee uusia asuntolaina-asiakkaita. Etenkin kun tähän yhdistetään aina vain syvemmällä pakkaslukemilla kyntävät euribor-viitekorot, lainabisnes alkaa muuttua pankeille yhä haastavammaksi.

Todennäköisesti marginaalit lähtevät nousuun vielä myöhemmin tänä vuonna, ehkä jopa kevään aikana. Tämä riippuu kuitenkin myös siitä, pitääkö isojen asuntolainapankkien pokka vai lähtevätkö ne pienten mukana kovaan hintakilpailuun.

Pankit reagoivat kehitykseen monella tavalla

OP ja Nordea eivät ole lähteneet innolla hintakilpailuun mukaan, sillä suurina asuntoluottopankkeina ne pelkäävät bisneksen romahtamista. Pienet pankit hyödyntävät tätä ja kaappaavat tällä hetkellä runsaasti asiakkaita isoilta asuntoluotottajilta.

Erityisen tervetullut on Nooa Säästöpankin pieni hinnanalennus, sillä kyseinen pankki oli alkanut jäädä pahasti jälkeen hintakilpailussa.

S-Pankki on muutenkin menestynyt Suomen Rahatiedon hintavertailuissa erinomaisesti viime aikoina ja nyt tuore pankki pudotti entisestään hintojaan. Sen marginaali on nyt kaikkein matalin Hypon rinnalla. Mutta koska S-Pankin palveluiden piilokulut ovat matalammat kuin monilla kilpailijoilla, tämä tekee siitä halvimman asuntolainapankin.

Aktia on tiputtanut kaikkein voimakkaimmin marginaaliaan ja pystyy aiemmista vuosista poiketen kilpailemaan jopa halvimman asuntolainapankin tittelistä.

Halvimmat asuntolainat Helsingissä

Taloussanomien vertailun mukaan Helsingin halvimmat asuntolainat löytyvät seuraavalta viideltä pankilta. Lainan suuruus on 85 000 euroa ja laina-aika 15 vuotta. Viitekorko on kaikissa tapauksissa 12 kk euribor eli tällä hetkellä käytännössä nolla prosenttia.

  1. S-Pankki. Todellinen kokonaiskorko 1,12 %.
  2. Hypo. Todellinen kokonaiskorko 1,14 %.
  3. Aktia Pankki. Todellinen kokonaiskorko 1,18 %.
  4. Ålandsbanken. Todellinen kokonaiskorko 1,29 %.
  5. Handelsbanken. Todellinen kokonaiskorko 1,35 %.

Kalleinta asuntolaina on Helsingin OP:lla ja Nordealla, joiden tarjous Taloussanomien vertialussa oli todelliselta kokonaiskoroltaan 1,47 %. Huomaa, että Helsingin OP:n asuntolaina kerryttää lisäksi huomattavaa bonusta, jonka arvo on 212 euroa vuodessa.

Hae asuntolainaa!
Hae asuntolainaa!

Kilpailuta asuntolainasi!

Edullisin asuntolaina kilpailuttamalla – yhdellä hakemuksella monta tarjousta.

Halvimmat asuntolainat Tampereella

Tampereella halvimmat vertaillut asuntolainat näyttävät melko samanlaisilta kuin pääkaupunkiseudulla:

  1. S-Pankki. Todellinen kokonaiskorko 1,12 %.
  2. Hypo. Todellinen kokonaiskorko 1,14 %.
  3. Aktia Pankki. Todellinen kokonaiskorko 1,18 %.
  4. Ålandsbanken. Todellinen kokonaiskorko 1,29 %.
  5. Aito Säästöpankki. Todellinen kokonaiskorko 1,31 %.

Tampereella Nordea ei ollutkaan kallein pankki, sillä lähiseudulta löytyy vielä hintavampia tarjouksia. Odotamme yhä Oma Säästöpankin lähtemistä mukaan hintakilpailuun. Pankin 1,59 % todellinen vuosikorko on isojen asutuskeskuksien asuntoluotoissa aivan omassa hintaluokassaan.

Kannattaako nyt hankkia asunto?

Onko nyt sellainen tilanne, jossa asunnon hankkiminen on järkevää? Lyhyt vastaus tähän on, että kyllä vain. Marginaalit ovat alhaalla, mutta eivät pysy siellä ikuisesti. Pankeilla on kova paine yrittää puskea hintoja ylöspäin, mutta ei mahdollisuutta tehdä sitä – vielä. Toisaalta asuntojen hinnat ovat myös vielä kohtuullisen alhaalla. Ne eivät tule tästä merkittävästi laskemaan lähiaikoina.

Viitekorot ovat myös ennätyksellisen alhaalla. Asuntolainan pitkässä mitassa tämä ei kuitenkaan ole kovin merkittävä tekijä. Eli viitekorkoja laskettaessa kannattaa olla ennemminkin ylivarovainen ja olettaa, että parin vuoden päästä ne ampaisevat nousuun. Muuten asuntolainan lyhentäminen voi muodostua vaikeaksi ja taloudellinen liikkumavara kadota.

Muista kilpailuttaa asuntolainasi

Jos päätät hankkia asunnon, muista kilpailuttaa asuntolainasi. Kilpailuttamalla voi säästää nykyään tuhansia euroja koko lainan mittapuussa. Muista myös, että marginaali on vain pieni osa lainan kuluista. Usein tärkeämmässä roolissa ovat lainan sivukulut, kuten kuukausittaiset tilinhoitomaksut tai avausmaksu. Tingi myös niistä lainaa kilpailuttaessasi.

Voit myös hyödyntää netissä toimivaa ilmaista asuntolainojen kilpailutuspalvelua. Etua.fi kierrättää lainahakemuksen useiden pankkien kautta ja tarjoaa näin helpon tavan etsiä halvinta vaihtoehtoa. Muista kuitenkin, ettei Etua ole yhteistyössä kaikkien suomalaisten pankkien kanssa. Siksi sitä ei kannata pitää ainoana kilpailutusvälineenä, vaan ottaa myös suoraan itse yhteyttä pankkeihin.


Edellinen artikkeli:

HS: Asuntolaina on kalliimpaa kuin vuosiin

HS: Asuntolaina on kalliimpaa kuin vuosiin

3.4.2016

Lue artikkeli

Seuraava artikkeli:

Isot pankit mukaan asuntolainojen hintakilpailuun

Isot pankit mukaan asuntolainojen hintakilpailuun

3.4.2016

Lue artikkeli

Jaa artikkeli:

Miten suuren lainan voisin tällä hetkellä ottaa?

Millaiseen asuntolainaan teillä olisi tällä hetkellä varaa? Hyödyntäkää asuntolainalaskuriamme:

Asuntolainalaskuri

 

Mikä on edullisin asuntolaina?

Millaisella korolla, ja millaisen summan voisitte juuri tällä hetkellä saada asuntolainaa?

Kilpailuta asuntolaina

 

Viimeisimmät artikkelit

Kategoriat