Etusivu » Asuntolaina » Asuntolaina ilman luottotietoja

Asuntolaina ilman luottotietoja

25.9.2017

Kategoriat:

ASUNTOLAINA

Maksuhäiriömerkintä ja luottotietojen menettäminen tekevät minkä tahansa lainan, ja etenkin asuntolainan saamisesta hyvin vaikeaa, ellei lähes mahdotonta. Usealle luottotiedottomalle jo vuokra-asunnon löytämisen vaikeus on tullut tutuksi. Luottotiedottoman ei kuitenkaan tarvitse haudata haavettaan omasta kodista tai kiinteistöstä; asuntolainan saaminen edellyttää luottotiedottomalta etenkin kärsivällisyyttä ja halua selvittää omat rahaongelmansa. Pyrimme tässä artikkelissa vastaamaan niihin kysymyksiin, joita luottotiedoton asuntolainaa halajava varmasti pohtii mielessään.

Maksuhäiriömerkintä – Mikä se on ja kuinka kauan se on voimassa?

Maksuhäiriömerkintä on kuluttajan luottotietoihin 2-5 vuodeksi rekisteröitävä merkintä, joka kirjataan luottotietorekisteriin kun velkoja ei ole useista maksumuistutuksista huolimatta saanut luotonsaajaa maksamaan perittävää summaa takaisin. Maksuhäiriö- ja luottotietomerkinnät vaihtelevat jonkin verran tapauskohtaisesti. Useimmat luottotietomerkinnät ovat seurausta maksamattomista laskuista, veloista ja ulosotosta. Tällöin maksuhäiriörekisteriin merkittävät merkinnät ovat kestoltaan yleensä 2-4 vuotta. Näiden vuosien aikana luottotietojen menettäminen tulee vääjäämättä vaikuttamaan luottotiedottoman arkeen monella tapaa: maksuhäiriömerkintä kirjataan ikään kuin muistutuksena yrityksille ja luotonantajille, ettei henkilö ole kyennyt vastaamaan maksuistaan ja huolehtimaan rahankäytöstään. Tällöin asiakkuus tällaisen henkilön kanssa on hyvin riskialtista luoton- tai palvelun tarjoajan näkökulmasta.

Voiko asuntolainaa saada luottotiedottomana?

Teoriassa asuntolainaa voi hakea myös luottotiedottomana. Lainan myöntäminen on kuitenkin aina pankin harkinnan varassa. Käytännössä pankki luokittelee lainanhakijat erilaisiin luokkiin heidän maksukykynsä mukaan; luottotiedottoman lainahakemus päätyy vääjäämättä vaikeimmin ratkaistavien hakemusten joukkoon. Tämän jälkeen pankki harkitsee tapauskohtaisesti, onko luotonhakijan maksukyky riittävä. Mikäli laina myönnettäisiin, olisi se luultavasti myös koroiltaan korkeampi, sillä luottotiedottomalle lainaamista voidaan luonnehtia eräänlaiseksi pankin riskisijoitukseksi.

Edellytykset lainan hakemiselle

Lainan myöntäminen luottotiedottomalle edellyttää lainanhakijalta etenkin oma-aloitteisuutta raha-asioidensa selvittämiseksi. Ulosottoon joutuneet velat tulee ehdottomasti maksaa korkoineen, ennen kuin asuntolainan saaminen on mahdollista. Kun velat on hoidettu, on velanmaksajan mahdollista pyytää todistus ulosottomieheltä maksujen suorittamisesta. Valitettavasti velan suorittaminen ei riitä maksuhäiriömerkinnän poistamiseksi. Joissain tapauksissa merkinnän voimassaoloaika voi kuitenkin lyhentyä. Osa maksuhäiriömerkinnän estemerkinnöistä voi kuitenkin velan maksettua poistua: tämä voi osaltaan helpottaa lainan saantia.

Mikäli luottotiedottomaksi joutunut henkilö kokee, että raha-asiat ovat riistäytyneet käsistä, kannattaa hänen viipymättä ottaa yhteyttä kunnalliseen talous- ja velkaneuvontaan. Ulkopuolinen ja asiantunteva velkaneuvoja löytää takuulla maksuvaikeuksissa kamppailevalle henkilölle sopivimman ja henkilökohtaisen ratkaisun talousongelmiin. Löydät yhteystiedot lähimpään velkaneuvojaasi tästä. Neuvonta on sinulle täysin ilmaista, ja jokainen kuntalainen on siihen oikeutettu.

Lisäksi lainanhakijan tulee aina todistaa tulotasonsa lainanantajalle. Ennen lainahakemusta lainanhakijan kannattaa selvittää kuukaudessa käteenjäävä palkka pakollisten menojen ja velkojen takaisinmaksun jälkeen. Tulojen tulee olla säännöllisiä. Asuntolainat vaativat usein henkilökohtaisen takaajan lainanhakijan lähipiiristä. Luottotiedot menettäneen voi olla vaikeaa saada lainalleen takaajaa.

Älä sorru epäedullisiin pikalainoihin

Osa pikalainoja ja pikavippejä tarjoavista yrityksistä ei välttämättä tarkasta luotonhakijoiden taustaa tai maksukykyä. Talousongelmien kanssa painiskelevan henkilön ei tulisi edes harkita pikaluottoa vaihtoehtona; pikavippien todelliset vuosikorot kuluineen ovat erittäin korkeita, ja pikalainan ottamalla ulkoistat ongelmasi vain hetkeksi. Kun takaisinmaksun aika koittaa, maksat lainaamasi summan takaisin pahimmillaan moninkertaisena. Useille maksuhäiriöisille nimenomaan pikalainat ovat talousongelmien alku ja juuri.

Maksuhäiriömerkintä ei ole este, mutta hidaste

Maksuhäiriömerkintä ja luottotietojen menettäminen takuulla vaikeuttaa elämää, ja voi tuntua jopa nöyryyttävältä. Suomalaisista kuitenkin jo 375 000 henkilöä painii juuri samojen ongelmien kanssa. Maksuhäiriömerkintää voi pitää eräänlaisena muistutuksena raha-asioiden hoitamisen tärkeydestä. Luottotietojen menettämisen ei tarvitse vaikuttaa koko loppuelämään: mikäli asuntolainaa ei myönnettäisikään maksuhäiriömerkintäiselle, kun raha-asiat ovat selvinneet ja maksuhäiriömerkintä poistuu, onnistuu asuntolainan saaminen.

Luettavaa:

http://www.asuntokauppaopas.com/asuntolaina-luottotiedot.php

http://www.takuusaatio.fi/tietoa-ja-ratkaisuja/maksuhairiomerkinta/merkinnat-ja-niiden-voimassaoloaika

https://fi.wikipedia.org/wiki/Maksuh%C3%A4iri%C3%B6merkint%C3%A4

http://www.takuusaatio.fi/hae-apua/talous-ja-velkaneuvontapalvelut/kunnan-neuvontapalvelut

 


Edellinen artikkeli:

Asuntolainojen hinnat loppukesällä 2017

Asuntolainojen hinnat loppukesällä 2017

25.9.2017

Lue artikkeli

Seuraava artikkeli:

Komplett Bankin remonttilaina

Komplett Bankin remonttilaina

25.9.2017

Lue artikkeli

Jaa artikkeli:

Miten suuren lainan voisin tällä hetkellä ottaa?

Millaiseen asuntolainaan teillä olisi tällä hetkellä varaa? Hyödyntäkää asuntolainalaskuriamme:

Asuntolainalaskuri

 

Mikä on edullisin asuntolaina?

Millaisella korolla, ja millaisen summan voisitte juuri tällä hetkellä saada asuntolainaa?

Kilpailuta asuntolaina

 

Viimeisimmät artikkelit

Kategoriat