Etusivu » Asuntolainalaskuri

ASUNTOLAINALASKURI

Tämän laskurin avulla voit laskea asuntolainan kuukausierän, todellisen vuosikoron ja kokonaiskulut.

Syötä laskuriin lainasumma sekä lainan kulut, niin näet tulokset välittömästi.

 

 

Jaa asuntolainalaskuri:

KILPAILUTA ASUNTOLAINASI!

Edullisin asuntolaina kilpailuttamalla – yhdellä hakemuksella monta tarjousta.

Täytä hakemus

Asuntolainalaskurin avulla selvität lainan kulut ja kuukausierän

Tämän sivun yläreunasta löytyvän asuntolainalaskurin avulla voit laskea, millaiseen lainaan sinulla olisi juuri nyt varaa.

Syötä asuntolainalaskuriin:

Kun syötät laskuriin ym. arvot, asuntolainalaskurimme laskee puolestasi lainan tärkeimmät indikaattorit:

Lainalaskurin avulla asuntolainan suunnittelu ja vertailu on helppoa. Voit myös esimerkiksi arvioida, kestäisikö taloutesi korkojen rajun nousun – se kun nostaa lainan kuukausierää selvästi.

 

Nimelliskorko saa lainaan näyttämään halvalta

Asuntolainan nimellikorko koostuu lainan marginaalista ja viitekorosta. Asuntolainoissa suositut euribor-viitekorot ovat nyt ennätyksellisen matalalla ja myös marginaalit hyvin alhaalla. Suoraan numeroina laskettuna korot ovat siis maltillisempia kuin aikoihin. Uusien asuntolainojen keskimääräinen kokonaiskorko on tällä hetkellä vain noin 1,3 prosenttia.

Tämän sivun asuntolainalaskuriin syötetään nimenomaan nimelliskorko.

Taloussanomien viimeisimmän vertailun mukaan tyypillisen 80 000 euron asuntolainan kokonaiskorko vaihtelee pääkaupunkiseudulla 1,20-1,52 prosentin välillä.

 

Karu totuus löytyy reaalikoron avulla

Helsingin Sanomien tuoreessa artikkelissa avataan reaalikoron merkitystä lainan todellisen hinnan arvioinnissa. Nimelliskorko ja täten lainalaskurin tulos ei ota huomioon inflaatiota eli hintatason nousua. Reaalikorko saadaan, kun nimelliskorosta vähennetään inflaatio. Tämä luku kuvastaa karkeasti ottaen sitä, kuinka suuri korko on verrattuna velallisen ostovoimaan.

Palkat nousevat yleensä inflaatiotason mukana, jolloin palkansaajan ostokyky ei heikkene. Tilanteissa, joissa inflaatio laukkaa ja palkkataso nousee vastaavasti nopeasti, korkotaso voi jäädä kehityksessä jälkeen. Tällöin reaalikorko on nimelliskorkoa pienempi ja laina hupenee kuin itsestään suhteessa velallisen tulotason. Tällainen tilanne oli esimerkiksi vuosina 2011 ja 2012 sekä vielä selkeämmin 1970-luvulla, jolloin inflaation vaaroja ei vielä tunnettu hyvin.

Tällä hetkellä tilanne on päinvastainen. Inflaatiovauhti on 0,2 prosenttiyksikköä pakkasen puolella, joten hintataso on laskussa. Asuntolainojen keskimääräinen 1,3 prosentin nimelliskorko on siksi reaalikoroksi muunnettuna 1,5 prosenttia. Huomioithan, että asuntolainalaskurin ilmoittamaa todellista vuosikorkoa ei saa sekoittaa reaalikorkoon.

Tämä ei ole vielä huima lukema, mutta silti kalliimpi keskikorko kuin vuosiin.

Asuntolainojen yleisimmät viitekorot ovat olleet miinusmerkkisiä jo pitkään. Jossakin vaiheessa euriborin nousu kuitenkin alkaa jälleen ja tämä tulee järkyttämään monen asuntovelallisen taloutta. Lue tästä, milloin euriborin nousua kannattaisi pelätä ja miten siihen voi varautua.

 

Hae asuntolainaa!

Kilpailuta asuntolainasi!

Edullisin asuntolaina kilpailuttamalla – yhdellä hakemuksella monta tarjousta.

Euriborin arvo on jälleen ennätysmatalalla

Euribor on ollut jo pitkään miinuksella, joka asuntovelallisen kannalta tarkoittaa, että viitekorolla ei ole vaikutusta lainan hintaan. Tällä hetkellä suosituin asuntolainojen viitekorko eli 12 kuukauden euribor on arvoltaan -0,060 %. Harvinaisempi 3 kuukauden euribor on vielä matalammalla, -0,373 %.

Kestää kauan ennen kuin euribor nousee näistä ennätyksellisistä pohjalukemista plussan puolelle.

 

Milloin euribor nousee jälleen?

Euribor on matalalla johtuen Euroopan keskuspankin säätelytoimista. EKP on laskenut ohjauskorkoaan torjuakseen taantumaa ja rohkaistakseen investointeja.

Joidenkin arvioiden mukaan EKP:n ohjauskorko saattaisi nousta jo vuoden 2017 aikana laittaen euriborit jälleen lievään nousuun. Nordean pääekonomisti arvioi kuitenkin äskettäin, että EKP ei tule korottamaan ohjauskorkoa ja euriboria ainakaan ennen vuotta 2019.

Voi kuitenkin olla, että asuntovelalliset saavat nauttia nollakorosta vielä vuosikymmenen loppuun asti. Tämä on historiallista ja asuntovelallisen kannalta erittäin onnekasta.

 

Euriborin nousuun voi varautua

Emme kuitenkaan tiedä, miten Euroopan talous tulee reagoimaan yllättäviin käänteisiin kansainvälisessä taloudessa ja politiikassa. Jos jostakin syystä euribor kääntyykin tiukkaan nousuun lähivuosina, osa asuntovelallisista saattaa olla pulassa. Jotkut ottavat niin kallista tai suurta asuntolainaa, ettei heillä jää paljoakaan liikkumavaraa talouteen. Tällöin viitekoron nousu voi merkitä kotitaloudelle katastrofia. Lyhennyksiin ei olekaan varaa.

Euriborin nousuun kannattaa varautua. Vaihtoehtoja on useita.

Asuntolainan korkokatto

Asuntolainan korkokatto on pankin tarjoama lainan lisäominaisuus. Se estää lainan korkoa nousemasta tietyn rajan yli. Korkokatto on määräaikainen, usein noin viisi vuotta. Kokonaisuudessaan pankki jää korkokatto palveluita myydessään voitolle, mutta aralle kuluttajalle sijoitus korkokattoon voi olla hyväksi, sillä se luo turvaa ja vakautta. Asuntolainalaskuriin on hyvä syöttää jokin suuntaa-antava nimelliskorko, minimi- ja maksimikoron väliltä.

 

Hae asuntolainaa!

Kilpailuta asuntolainasi!

Edullisin asuntolaina kilpailuttamalla – yhdellä hakemuksella monta tarjousta.

 

Kiinteä korko

Korkokaton kaltainen mutta kalliimpi lisäominaisuus on kiinteä korko. Usein asuntolainan alkuvaiheessa ensimmäisten muutaman vuoden ajan korko on sidottu tiettyyn tasoon. Tällöin esimerkiksi ensimmäisten viiden vuoden aikana korko ei voi liikkua ylös eikä alas. Kiinteä korko on samalla tapaa rahallisesti kannattamaton sijoitus kuin korkokatto, mutta myös vastaavasti voi tuoda velalliselle mielenrauhaa.

Säästäminen pahan päivän varalle

Yksinkertaisin ja kenties kannattavin tapa varautua viitekoron nousuun on säästäminen. Säästöt suojelevat paitsi korkojen nousulta myös muilta yllättäviltä käänteiltä. Ja kaikki omiin säästöihin sijoitetut rahat jäävät itselle. Tämä on etu nähden koron nousemiselta suojeleviin pankin tarjoamiin maksullisiin lisäpalveluihin.

Prime-korko euriborin sijaan?

Monet vertailut ovat osoittaneet, että pankkien omat prime-korot ovat pitkällä tähtäimellä kalliimpi vaihtoehto kuin euribor. Prime saattaa kuitenkin olla vakaampi. Pankit saattavat nimittäin pitää prime-korkonsa muuttumattomina jopa vuosien ajan. Vaikka prime-korkoa ei nykyisessä tilanteessa voi varsinaisesti suositella sen vuoksi, että euribor on niin edullista, voi prime jollekulle tuoda pientä mielenrauhaa samaan tapaan kuin kiinteä korko.

 

Muista kilpailuttaa asuntoluotto

Asuntolainan hintojen nousuun voi varautua viime kädessä parhaiten kilpailuttamalla asuntolainansa hyvin. Jos saat suoraan heti kättelyssä halvimman mahdollisen lainan, ei taloutesi pääse kiristymään vaikeassakaan tilanteessa ja viitekoron heilahtelut eivät näin paljoakaan hetkauta.

Asuntolainan kilpailuttaminen tapahtuu näin: Ota yhteyttä vähintään kolmeen asuntolainapankkiin ja pyydä lainatarjousta. Kerro jo ensimmäisessä viestissäsi perustietoja taloudestasi (tulot, avoimet lainat, vakuudet, kotitalouden koko) ja siitä, millaista asuntoa olet etsimässä ja kuinka suurta lainaa oletat tarvitsevasi.

Saat vastauksena pankeilta alustavia lainatarjouksia tai kutsun neuvotteluun. Käy tarjoukset läpi huolellisesti ja katso, minkä pankin laina on edullisinta. Huomioi avausmaksu, kuukausimaksut ja palvelumaksut, jotka muodostavat merkittävän osan pankkien välisistä hintaeroista nykytilanteessa.

Älä ota lisäpalveluita, kuten lainaturvavakuutusta, jos et katso sellaista oikeasti tarvitsevasi. Olet hakemassa pankista lainaa, sen pitää olla tarjouksen ytimessä ja sen todellinen hinta ei saa olla kätkettynä lisäpalveluiden peittoon.

Asuntolainan voi jättää myös Etua.fi-nimisen nettipalvelun kilpailutettavaksi. Tällöin Etua-palvelu kierrätää jättämäsi lainahakemuksen pankkien kautta ja sinuun otetaan yhteyttä parhaiden mahdollisten tarjouksien kanssa. Tämä säästää hieman aikaa, mutta ikävä kyllä on vaihtoehtona rajallisempi kuin itsenäinen kilpailuttaminen, sillä Etua tekee yhteistyötä vain osan asuntolainapankeista kanssa.

 

Mistä pankista saa halvinta asuntolainaa juuri nyt?

Tällä hetkellä halvinta asuntolainaa saa Taloussanomien ja Suomen rahatiedon mukaan Hypoteekkiyhdistykseltä sekä Helsingissä että Tampereella. Lehden julkaisema vertailu koskee 85 000 euron asuntoluottoa, jonka maksuaika on 15 vuotta.

Hypon tarjoama todellinen vuosikorko oli 1,09 %.

Heti Hypon perässä tulee S-Pankki 1,12 % vuosikorolla ja Aktia 1,18 % vuosikorolla. Neljänneksi lainavertailussa sijoittuneet Ålandsbanken (Helsingissä) ja Handelsbanken (Tampereella) jäävät selvästi näistä jälkeen. Suositut asuntoluotottajat Danske Bank ja Nordea ovat eräitä kalleimpia asuntolainapankkeja tällä hetkellä. Tämä johtuu paljolti kyseisten pankkien perimistä korkeista lisäkuluista.

 

Hae asuntolainaa!

Kilpailuta asuntolainasi!

Edullisin asuntolaina kilpailuttamalla – yhdellä hakemuksella monta tarjousta.

 

LINKIT

Tässä on lista pankkien ja muiden tahojen tarjoamista lainalaskureista, jotka voivat myös olla hyödyksi.

  1. Etua.fi: laskuri asuntolainan kilpailuttajalle
  2. Kuukausierälaskuri
  3. Laina-aikalaskuri
  4. Lainamäärälaskuri
  5. Rahoitussuunnitelmalaskuri
  6. Tapiolan asuntolainalaskuri