Etusivu » Asuntolaina » Asuntolainan viitekoron vaihtaminen

Asuntolainan viitekoron vaihtaminen

24.4.2012

Kategoriat:

ASUNTOLAINAKOROT & MARGINAALIT

Korkojen laahatessa jo vuosien ajan ennätysmatalalla, on usealla asuntovelallisella käynyt mielessä vaihtaa Suomessa yleisintä 12 kuukauden viitekorkoa lyhyempään, jotta pääsisi nauttimaan matalan koron tuomista eduista. Viimeisten kymmenen vuoden aikana 12 kuukauden euribor on tullut aina kalliimaksi kuin 3 kuukauden euribor. Lyhyemmän viitekoron valinneiden säästöt ovat vuositasolla olleet satoja euroja tai jopa tuhansien säästöt. Korkojen ollessa matalalla yhä useampi haluaakin luopua tästä vakuutuksen omaisesta vuoden viitekorosta ja maksaa asunnostaan vähemmän korkoa.

Viitekoron vaihto tuo jopa 1 500 euron vuosisäästöt

Asuntolaina on Suomessa perinteisesti sidottu 12 kuukauden euriboriin siksi, että velallinen on tiennyt vuoden etukäteen paljonko kuukausittaiset lyhennykset ovat. Tällä vakuutuksella on kuitenkin hintansa, sillä keskimäärin 100 000 euron lainasta on vuosina 2009-2011 maksettu yhteensä 5 500 euroa korkoa 12 kuukauden euriborilla, mutta vain 3 400 euroa 3 kuukauden euriborilla. Vuodessa säästöä syntyykin huimat 700 euroa! Pääkaupunkiseudulla tavallisimmissa 200 000 euron asuntolainoissa eroa syntyy vuodessa jo 1 500 euroa! Tällä hetkellä hieman yli puolet suomalaisista vieläkin maksavat asuntolainaansa 12 kuukauden viitokoron mukaan. Kolmeen kuukauteen luottaa vain hieman reilut viidennes velallisista. Euroopan talouskriisi onkin otollista aikaa asuntovelalliselle, sillä matalat korot johtuvat juuri Eta-alueen ahdingosta.

Asuntolainan viitekoron vaihtaminen kannattaa

Mikäli tilillä on puskuria koronnousun varalle, kannattaakin viitekorko ehdottomasti vaihtaa lyhyempään. Uskaliaimmat ovat viitekorkonsa sitoneet jopa kuukauden viitekorkoon, mutta tätä mahdollisuutta ei tarjota muussa pankissa kuin Nordeassa. Asuntolainan viitekoron vaihtaminen maksaa pankista riippuen 40-150 euroa. Pankit ovat kuitenkin varsin haluttomia vaihtamaan hyvätuottoisia pitkiä korkoja asiakkaille halvemmaksi tuleviksi pieniksi koroiksi.

Pankit haluttomia vaihtamaan viitekorkoa

Pidä omista oikeuksistasi kiinni. Asuntolainan ehdot kannattaa lukea huolella, sillä pankit eivät mielellään muuta viitekorkoa edullisempaan suuntaan. Mikäli asuntolainaa otettaessa sitä on mainostettu joustavana, tulisi se myös näkyä lainaehdoissa ja lainan sitominen toiseen viitekorkoon pitäisi tapahtua joko veloituksetta tai hinnaston mukaisesti. Viitekoron vaihtoon liittyvistä rajoituksista tulisi myös lainaehdoissa olla selkeät maininnat. Osa pankeista rajoittaa viitekoron vaihtamisen esimerkiksi 6 kuukauden ja 3 kuukauden euriboriin, osalla käytössä on vaihtoväli eli viitekorkoa voi vaihtaa ainoastaan tietyin väliajoin.

Asuntovelallinen voi joutua luottotappioiden maksumieheksi

Pankit myös usein vaativat maksuksi viitekoron vaihtamisesta pankin oman marginaalin korottamista tai muutoksesta seuraavan negatiivisen korkoeron korvaaminen pankille. Esimerkiksi Handelsbanken on veloittanut 120 000 euron lainasta vaihtomaksua 200 euroa ja luottotappiomaksua 1 200 euroa! Sampo-pankki on veloittanut vaihtamisesta 100 euroa ja korkotappiota 100-1100 euroa. Vaihtoehtoisesti asiakkaalle on tarjottu mahdollisuutta korottaa pankin marginaalia promillen tai kahden verran. Muut pankit eivät peri korkotappiota asiakkaalta.

Mikäli kuitenkin lainanottohetkellä asiakkaalle on neuvoteltu viitekoron vaivatonta vaihtamista tai viitekoron muutoksia on toteutettu tietyllä vakiintuneella tavalla jo kauemmin, ei pankki voi vaatia asiakkaalta epäedullisempia ehtoja kuin lainanottohetkellä on mainostettu tai vakiintuneeksi käytännöksi muodostunut. Muissa tapauksissa pankki voi vaatia korvauksia viitekoron vaihtamisesta tai kieltäytyä vaihtamasta sitä. Asuntovelallisella ei siis automaattisesti ole oikeutta vaihtaa viitekorkoa. Lue asiasta lisää Kuluttajaviraston sivuilta.

 

Aiheesta muualla: Kauppalehti


Edellinen artikkeli:

Näitä ihmisiä et halua taloyhtiön hallitukseen!

Näitä ihmisiä et halua taloyhtiön hallitukseen!

24.4.2012

Lue artikkeli

Seuraava artikkeli:

Asuntolainojen marginaalit nousussa

Asuntolainojen marginaalit nousussa

24.4.2012

Lue artikkeli

Jaa artikkeli:

Miten suuren lainan voisin tällä hetkellä ottaa?

Millaiseen asuntolainaan teillä olisi tällä hetkellä varaa? Hyödyntäkää asuntolainalaskuriamme:

Asuntolainalaskuri

 

Mikä on edullisin asuntolaina?

Millaisella korolla, ja millaisen summan voisitte juuri tällä hetkellä saada asuntolainaa?

Kilpailuta asuntolaina

 

Viimeisimmät artikkelit

Kategoriat