Etusivu » Asuntolaina » Asuntolainojen korot laskevat

Asuntolainojen korot laskevat

6.10.2011

Kategoriat:

ASUNTOLAINAFINANSSIKRIISIKOROT & MARGINAALIT

Taloudellisesti epävarmat ajat ovat saaneet asuntovelalliset jaloilleen. Jatkuvien irtisanomisuhkien ja palkkaneuvotteluiden lisäksi huolta on herättänyt korkotasojen nousu euroopan talouskriisin vuoksi. Helpotusta on kuitenkin luvassa, sillä korkotaso on kääntynyt laskuun ja Euroopan keskuspankin kaavailema korkotason nosto lykkääntynee vuodelle 2012. Taloudellinen myllerrys voikin koitua asuntovelallisen onneksi, sillä uskallusta nostaa korkoja ei nyt ole.

Euroopan keskuspankki ei uskalla nostaa ohjauskorkoa

Euroopan keskuspankki ilmoitti elokuun puolessa välissä huutokauppaavansa lainaa pankeille niin paljon kuin he tarvitsevat kiinteään korkoon. Tämä ennakoimaton rahoitusoperaatio kasvattaa eurooppalaisten pankkien likviditeetin määrää. Onkin odotettavissa että lyhyemmät korot kiilautuvat ohjauskoron alapuolelle ja tilanne  normalisoituu muutaman vuoden takaiselle tasolle. Tällä hetkellä euribor on kyntänyt 1,50 prosentin molemmin puolin. Vuoden takaiseen korkotasoon verrattuna vuosi 2011 on ollut asuntosijoittajille synkkä. Euriboria on nostettu kahteen otteeseen 0,25 prosentin verran ja asuntolainan hinta onkin kallistunut selkeästi. Euriborin on arveltu tippuvan 0,25 prosentin verran vuoden viimeisen neljänneksen aikana, mutta vuoden takaisiin matalankoron tasoihin ei tulla pääsemään.

Aiemmin ekonomistit ennustivat että vuoden loppuun mennessä ohjauskorko olisi nostettu kahteen prosenttiin, mutta tämä ei nyt näytä toteutuvan. Sampo Pankki ennusti heinäkuussa, että ohjauskorkoa nostettaisiin lokakuussa, mutta nyt koron nostaminen näyttää lykkäytyvän vuodenvaihteen yli. Osviittaa tästä on näyttänyt raaka-aineiden hintojen kääntyminen lievään laskuun. EKP:n on arveltu pystyvän pitämään korkotason ennallaan, mikäli raaka-aineiden hinnat kääntyvät laskuun.

Sampo lupaa asuntolainojen korkojen pysyvän alle kolmessa prosentissa

Taloudellinen taantuma onkin ilonaihe asuntovelallisille, sillä huonojen aikojen vuoksi keskuspankki ei ole halukas nostamaan korkotasoa. Pankit eivät kuitenkaan tästä mielissään ole. Sampo Pankki on tosin ilmoittanut asuntolainojen korkojen pysyvän alle kolmessa prosentissa. Pankkeja koronnousun peruuntumienen kismittääkin, ja keskimääräinen asuntolainan korko 12 kuukauden euriborilla onkin ennustettu laskevan nipinnapin alle kahden prosentin.

Lainamarginaalien odotetaan nousevan

Taloustilanteesta huolestuneet pankit ovat sen sijaan alkaneet nostamaan omia lainamarginaalejaan. Kilpailu alhaisilla marginaaleilla onkin nyt ohi sillä sekä Nordea että Sampo Pankki ovat ilmoittaneet nostavansa marginaaleja. Tämä todennäköisesti saa muutkin pankit uskaltamaan marginaalien korottamisessa. Sen sijaan pienimmät pankit, Ålandsbanken sekä Suupohjan osuuspankki ovat laskeneet omia marginaalejaan.

Asuntolainojen kehitys tulee olemaan suotuisa velalliselle tämän vuoden loppuun. Tällä hetkellä näyttäisikin että tilanteesta eniten hyötyvät ne, jotka ovat sitoneet lainansa 12 kuukauden euriboriin. Pitkät korot ovatkin osoittautumassa nyt edullisimmaksi vaihtoehdoksi vaikka pitkällä aikavälillä lyhyiden korkojen on todettu olleen pitkiä edullisimpia. Nähtäväksi jääkin, miten velkakriisi tulee vaikuttamaan vuoden 2012 korkokehitykseen. Joka tapauksessa tukalat ajat eivät ole ohi.

 


Edellinen artikkeli:

Senioriasunnot - esteetöntä ja turvallista asumista

Senioriasunnot - esteetöntä ja turvallista asumista

6.10.2011

Lue artikkeli

Seuraava artikkeli:

Asuntolainan korkokatto - tarpeellinen vakuutus korkosuojaksi?

Asuntolainan korkokatto - tarpeellinen vakuutus korkosuojaksi?

6.10.2011

Lue artikkeli

Jaa artikkeli:

Miten suuren lainan voisin tällä hetkellä ottaa?

Millaiseen asuntolainaan teillä olisi tällä hetkellä varaa? Hyödyntäkää asuntolainalaskuriamme:

Asuntolainalaskuri

 

Mikä on edullisin asuntolaina?

Millaisella korolla, ja millaisen summan voisitte juuri tällä hetkellä saada asuntolainaa?

Kilpailuta asuntolaina

 

Viimeisimmät artikkelit

Kategoriat