Asuntolainojen marginaalit romahtavat yhä

Asuntolainojen marginaalit tippuvat yhä ja hyvä asiakas saattaa saada asuntoluottoa jopa alle prosentin marginaalilla. Lue tästä ajankohtaiset tiedot asuntolainojen korkokehityksestä.

Haaveena oma koti? Hae lainatarjoukset kätevästi yhdestä paikasta.

HS: marginaali jopa vain 0,8 %

On tiedetty jo pitkään, että asuntomarkkinat ovat eriytymässä. Varakkaat saavat lainaa entistä halvemmalla, kun taas vähävaraiset kotitaloudet eivät hyödy marginaalien keskimääräisestä laskusta mitenkään merkittävästi.

Helsingin Sanomien omassa toimituksessaan suorittaman kyselyn mukaan pääkaupunkiseudulla on ”hyville asiakkaille” tarjolla asuntolainaa alle prosentin korkomarginaalilla, matalimmillaan jopa 0,8 prosentilla. Tästä huolimatta marginaalit ovat edelleen laskemassa ja saattavat pudota noin 0,15 prosenttia vuoden loppuun mennessä.

Hypoteekkiyhdistyksen Ari Pauna ennustaa ensi vuonna marginaalien painuvan kohden 0,5 prosenttia. Tämä kuitenkin koskee vain vauraita asiakkaita, joilla on vahvat vakuudet ja korkeat tulot. Toisaalta matalan marginaalin myöntämisen ehtona voi olla maksullisen lainaturvavakuutuksen ottaminen. Tämä vähentää pankin luottotappion riskiä. Sen sijaan tiettyjä ammattikuntia ei ilmeisesti Suomessa ole valikoitu sen riskialttiimmiksia kuin toisia. Olennaisempaa on todistettavien säännöllisten tulojen määrä ja vakuuksien vahvuus.

Marginaaleilla on tällä hetkellä suunnaton merkitys, sillä kaikki euribor-viitekorot ovat likellä nollaa. Ne eivät nyt vaikuta merkittävästi lainan hintaan – eivätkä luultavasti myöskään tulevien parin vuoden aikana.

Asuntomarkkinoiden eriytyminen on myös maantieteellistä

Kasvukeskuksiaa asuntolaina on huomattavasti edullisempaa kuin syrjäseuduilla, sillä kasvukeskuksissa sijaitsevat asunnot toimivat vahvempina vakuuksina kuin maaseudun ja pienten kuntien kiinteistöt, jotka helposti menettävät arvoaan.

Lainaaminen on pankeille ylipäätään entistä kannattamattomampaa toimintaa matalien korkojen vuoksi. Silti suomalaiset pankit tekevät tällä hetkellä hyvin rahaa jatkuvan työntekijöiden vähentämisen, palvelumaksujen korottamisen ja onnistuneen vakuutusmyynnin ansiosta.

Myös vanhojen asiakkaiden kannattaisi kilpailuttaa asuntolainansa

Monet asuntovelalliset eivät muista tai jaksa kilpailuttaa lainaansa. Tällä tapaa voi kuitenkin säästää helposti satoja euroja – joskus jopa tuhansia. Marginaalit ovat nyt niin matalalla, että vanhan lainan kilpailuttaminen kannattaa miltei varmasti.

Kilpailuttaminen tapahtuu niin, että velallinen ottaa yhteyttä muutamaan pankkiin ja kysyy, millaisilla ehdoilla ja millä hinnalla laina järjestyisi. Lainan siirtäminen pankista toiseen on sinällään helppoa – pankki hoitaa suurimman osan paperityöstä. Kannattaa myös ottaa yhteyttä omaan asuntolainapankkiin viimeistään siinä vaiheessa, kun on saanut parempia tarjouksia kilpailijoilta. Pankki saattaa haluta pitää asiakkaastaan kiinni ja peitota kilpailevan tarjouksen.

Haaveena oma koti? Hae lainatarjoukset kätevästi yhdestä paikasta.

Lue lisää:
Asuntolainaa voi nyt saada alle prosentin marginaalilla (Helsingin Sanomat)
Asuntolainojen marginaalit laskevat (Yle)

Kommentoi

Sähköpostiasi ei koskaan julkaista.