Etusivu » Korot & Marginaalit » Asuntolainojen miinuskorot ovat nurkan takana

Asuntolainojen miinuskorot ovat nurkan takana

23.11.2015

Kategoriat:

KOROT & MARGINAALIT

Euribor-viitekoron painuminen miinukselle nosti jo viime talvena esiin kysymyksen siitä, mitä tapahtuu, kun asuntolainan kokonaiskorko painuu pakkasen puolelle. Nyt olemme saavuttaneet tämän tilanteen. Lue lisää.

Hae asuntolainaa!
Hae asuntolainaa!

Kilpailuta asuntolainasi!

Edullisin asuntolaina kilpailuttamalla – yhdellä hakemuksella monta tarjousta.

Euriborit jatkavat laskuaan

Helsingin Sanomat raportoi äskettäin euribor-viitekorkojen painuneen niin syvälle pakkasen puolelle, että ensimmäiset asuntolainat ovat saavuttamassa nollan prosentin kokonaiskoron. Pian ne painuvat myös negatiivisille lukemille. Asuntolainojen yleisimmät viitekorot ovat euribor 3 kk, 6 kk ja 12 kk. Näistä kolmen kuukauden viitekorko on nyt painunut jo -0,095 prosenttiin.

Euriborin historiallinen lasku johtuu Euroopan keskuspankin elvytystoimista. Päämääränä on lisätä rahan liikkuvuutta ja helpottaa velan ottamista. Perusidana on, että tämä kohentaa Euroopan taloustilannetta. Uusimpien ennusteiden mukaan euroalueen talous onkin selvässä nousussa.

Pankit ratkaisivat ongelman – mutta vain hetkellisesti

Jo viime vuoden puolella monet pankit osasivat ennakoida viitekorkojen tippumiseen liittyvän ongelman. Uusin asuntolainasopimuksiin on kirjattu usein ehtona, että lainan kokonaiskorko ei voi pudota korkomaginaalia alemmaksi. Etenkin vanhemmissa lainoissa mitään tällaista varmistusta ei ole, mutta käytännössä pankit aikovat tulkita negatiivisia kokonaiskorkoja nollakorkona. Toisin sanoen velallinen ei saa rahaa negatiivisesta korosta.

Danske Bankin taannoisen perustelun mukaan tämä on linjassa sen kanssa, miten negatiiviset korot vaikuttavat säästötileihin: vaikka korko olisi pakkasen puolella, tilillä oleva rahasumma ei pienene. Vastaavasti myöskään viitekorko ei voi pienentää velkasummaa. Tämä poikkeaa Ruotsin ja Tanskan mallista, jossa osa yrityksistä joutuu jo nyt käytännössä maksamaan pankkitalletuksistaan.

Uusi hallitus yrittää selkeyttää miinuskorkoja koskevaa lainasäädäntöä. Tämänhetkisen ehdotuksen mukaan sopimuspykälät, jotka estävät kokonaiskoron painumisen alle korkomarginaalin saatetaan kieltää vastaisuudessa.

Euribor-viitekorot nyt

  • 1 kk euribor -0,151 %
  • 3 kk euribor -0,095 %
  • 6 kk euribor -0,024 %
  • 12 kk euribor 0,068 %

Katso viimeisimmät korkolukemat Suomen Pankin sivuilta.

Mikä viitekorko kannattaa ottaa asuntolainaan?

Finanssikriisiä edeltäneenä aikana kolmen kuukauden euribor oli tyypillinen asuntolaina, ja luottoja sidottiin jopa 1 kk euriboriin. Nämä lainat ovat osoittautuneet erittäin kannattaviksi velalliselle. Tällä hetkellä luonnollisestikaan ei tarjota lyhyitä viitekorkoja. Nordea myönsi pitkään 6 kk euriboria, mutta nyt sekin on painunut miinukselle. Siksi 12 kk euribor lienee paras (ja melkeinpä ainoa) valinta koroksi. Pankkien primekorot ovat puolestaan olleet kannattamattomia pitkällä tähtäimellä, joten niiden valitseminen ei ehkä ole järkevää.

Kiinteät korot ja korkokatot ovat myös houkutteleva lisä asuntolainaan nyt, kun korot ovat alhaalla ja lähtevät lähivuosina jossakin vaiheessa nousuun. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kiinteä korko tulee käytännössä kalliiksi kuluttajalle, sillä pankki osaa kyllä omien laskelmiensa valossa laskuttaa siitä enemmän kuin mitä normaali viitekorko maksaisi. Pankki on aina voittaja.

Lue lisää:
Asuntolainojen miinuskorot eivät ole enää kaukana (Helsingin Sanomat)


Edellinen artikkeli:

KKV kieltää asuntolainojen hintojen ennustamisen

KKV kieltää asuntolainojen hintojen ennustamisen

23.11.2015

Lue artikkeli

Seuraava artikkeli:

Asuntolainat ovat nyt yhä edullisempia

Asuntolainat ovat nyt yhä edullisempia

23.11.2015

Lue artikkeli

Jaa artikkeli:

Miten suuren lainan voisin tällä hetkellä ottaa?

Millaiseen asuntolainaan teillä olisi tällä hetkellä varaa? Hyödyntäkää asuntolainalaskuriamme:

Asuntolainalaskuri

 

Mikä on edullisin asuntolaina?

Millaisella korolla, ja millaisen summan voisitte juuri tällä hetkellä saada asuntolainaa?

Kilpailuta asuntolaina

 

Viimeisimmät artikkelit

Kategoriat