Etusivu » Asuntolaina » Asuntomarkkinat pidättävät henkeään vaalien alla

Asuntomarkkinat pidättävät henkeään vaalien alla

13.4.2015

Kategoriat:

ASUNTOLAINAASUNTOMARKKINAT

Hypoteekkiyhdistyksen laatiman analyysin mukaan tilanne asuntomarkkinoilla elää, ja vaalitulos saattaa määrätä loppuvuoden tahdin. Tämä vaikuttaa myös asunnon ostajaan. Lue lisää.

Asuntomarkkinat jakautuvat

Vaikka asuntomarkkinoilta on kokonaisuudessaan kuulunut varovaisia positiivisia uutisia, myös eräs huolestuttava kehityskulku on nostanut päätään. Koko maata kuvaavat hinta- ja kehitystiedot eivät kuvasta tätä tilannetta kovin hyvin. Asuntomarkkinat nimittäin etenevät erittäin kasvukeskusvetoisesti ja samalla suurin osa maasta junnaa paikallaan.

Yleinen kuluttajaluottamus on lisääntynyt. Uusia lainoja haetaan erityisen vilkkaasti Espoossa, Vantaalla ja Helsingissä. Myös Tampereella näkyy valoa tunnelin päässä. Silti kaikki muut kaupungit ovat jääneet paitsi tästä kehityksestä. Suomalaisia kiinnostaa tällä hetkellä lähinnä asuminen neljässä suurimmassa kaupungissa.

Tällä hetkellä pienet asunnot käyvät huomattavasti paremmin kaupaksi kuin suuret. Etenkin omakotitalojen myyjät ovat vaikeuksissa.

Kokonaisuudessaan Hypon näkemys asuntomarkkinoiden tulevaisuudesta on positiivinen ja odottava, mutta yhä hieman epävarma.

Mitä asunnon ostajan kannattaa nyt tehdä?

Helsingin seudulla ei ole pulaa kalliista asunnoista. Edullisempia vaihtoehtoja löytyy myös, mutta ne sijaitsevat Helsingin lähialueilla tai lähiöissä.

Nyt ovat käynnissä ostajan markkinat. Tinkimisvaraa asuntojen hinnoissa on. Ostajan kannattaa tähdätä 5-10 % alennukseen pyyntihinnasta.

Asuntoa havittelevan ei kannata haksahtaa matalien korkojen ansaan. Ostajasta voi tuntua, että hänen on varaa ottaa suurikin asuntolaina ja näin hankkia iso asunto, sillä korot ovat todella matalalla. Korot kuitenkin tulevat lähivuosina vielä nousemaan. Ostajan onkin syytä säilyttää maltti ja hankkia vain juuri sen kokoinen asunto kuin tarvetta on.

Asuntolainaa kannattaa hakea vain sellaisesta pankista, jolla ei ole souraa kytköstä asunnonvälittäjään. Tämä varmistaa lainahakemuksen puolueettoman käsittelyn. Muista myös kilpailuttaa asuntolainasi. Älä kysy tarjousta vain yhdestä paikasta.

Tätä Hypo odottaa tulevaisuudelta

Etenkin Tampereella mutta myös muissa kasvukeskuksissa monenlaisten uusien asuntojen rakentamista tulee jatkaa positiivisen markkinatilanteen ylläpitämiseksi. Tämä edellyttää myös oikeanlaisia kaavoituspäätöksiä viranomaisilta ja poliitikoilta.

Kasvukeskusten terveen kehittymisen kannalta on tärkeää, että uusi hallitus jatkaa asuntokaavoitukseen kytkettyjen liikennehankkeiden edistämistä.

Pankit tarjoavat tällä hetkellä ilmaisia lyhennysvapaita asiakkailleen. Hypon mukaan näihin tarjouksiin ei kannata tarttua vaan jatkaa mieluummin lainan säntillistä lyhentämistä.

Ensiasunnon ostajilla on nyt vaikea tilanne, sillä vaikka keskimäärin korot ovat matalalla, marginaalit ovat eriytyneet: varakas asiakas saa yhä halvempaa lainaa, kun taas esimerkiksi nuorilta peritään korkeaa korkoa. Asuntojärjestelmää pitäisi uudistaa niin, että se tukisi vähävaraisia nuoria. Ensiasunnon ostajia auttavan ASP-järjestelmän ikärajaa pitäisi samalla laskea 18 vuodesta 15 vuoteen.


Edellinen artikkeli:

Pankit tuputtavat asuntovelallisille ilmaista lyhennysvapaata

Pankit tuputtavat asuntovelallisille ilmaista lyhennysvapaata

13.4.2015

Lue artikkeli

Seuraava artikkeli:

Täältä saat halvimman asuntolainan keväällä 2015

Täältä saat halvimman asuntolainan keväällä 2015

13.4.2015

Lue artikkeli

Jaa artikkeli:

Miten suuren lainan voisin tällä hetkellä ottaa?

Millaiseen asuntolainaan teillä olisi tällä hetkellä varaa? Hyödyntäkää asuntolainalaskuriamme:

Asuntolainalaskuri

 

Mikä on edullisin asuntolaina?

Millaisella korolla, ja millaisen summan voisitte juuri tällä hetkellä saada asuntolainaa?

Kilpailuta asuntolaina

 

Viimeisimmät artikkelit

Kategoriat