Etusivu » Asuntolaina » Halvin asuntolaina kesällä 2016

Halvin asuntolaina kesällä 2016

14.6.2016

Kategoriat:

ASUNTOLAINA

(Päivitys: Tämän sivun vertailu on vuodelta 2016. Lue uudempi asuntolainojen hintavertailu täältä.)

Asuntolainojen hinnat ovat yhä edelleen matalalla. Mutta mihin suuntaan korot ovat matkalla? Lue tästä uusimmat tiedot asuntolainojen hinnoista.

Hae asuntolainaa!
Hae asuntolainaa!

Kilpailuta asuntolainasi!

Edullisin asuntolaina kilpailuttamalla – yhdellä hakemuksella monta tarjousta.

Asuntokauppa on tällä hetkellä kovassa nousussa

Uusia asuntolainoja nostetaan tällä hetkellä paljon nopeammin kuin vuosi sitten. Tämä on yksi seuraus siitä, että asuntokauppa käy nyt vilkkaampana kuin aikoihin.

Taloussanomien haastatteleman Hypon toimitusjohtajan Ari Paunan mukaan kevät 2016 on ollut paras asuntokauppakevät neljään vuoteen. Onko talouden taantuma vihdoin hellittämässä?

Asuntomarkkinoiden nousu ei kuitenkaan välttämättä suoranaisesti liity yleisen taloustilanteen paranemiseen, vaan kuten Hypon Pauna sanoo, ”on kerätty tammenterhoja”. Eli pitkään jatkuneesta epävakaasta taloustilanteesta huolimatta on lopulta päädytty tilanteeseen, jossa ostajat tuntevat olevansa säästöjensä ansiosta kyllin vakaalla pohjalla tehdäkseen kauppoja – ja toisaalta lainojen hinnat ovat laskeneet niin paljon, että yhä useammalla on uskallusta tarttua unelmaan.

Voidaankin puhua jonkinlaisesta asuntokaupan tulpan irtoamisesta. Kun asuntokauppa on kolmisen vuotta ollut hidasta, jossakin vaiheessa tilanteen on muututtava. Ihmiset tarvitsevat kuitenkin koteja. Ja ottaen huomioon, että vuokrahintojen nousu jatkuu jatkumistaan, omistusasuminen kiinnostaa monia.

Toisaalta myös matala korkotaso on omiaan houkuttelemaan ostajia liikkeelle.

Keskimarginaali on kesäkuussa sama kuin toukokuussa

Taloussanomien vertailussa asuntolainojen keskimarginaali paljastui kesäkuussa samaksi kuin kuukautta aiemmin. Pankkien keskimarginaali on 1,16 %. Käytännössä tämä ei kuitenkaan ole välttämättä keskimääräisen hakijan saama korkomarginaali. Heikossa taloustilanteessa kyntävä kotitalous voi odottaa huomattavasti kalliimpaa tarjousta, kun taas vauras pankin avainasiakas huomattavasti halvempaa.

Myös Nordean liiketoimintajohtaja Jussi Mekkonen huomauttaa lainojen marginaaleissa olevan yhä enemmän hajontaa.

Viitekorkona yhä yleisin on 12 kk euribor

Viitekorkona pankit suosivat tällä hetkellä uusissa asuntolainoissa 12 kk euriboria. Koska kaikki euriborit ovat miinuksella, välittömästi viitekorolla ei ole mitään vaikutusta hintaan. Viitekoron vaikutus alkaa tuntua vasta tulevaisuudessa.

Milloin euriborien odotetaan sitten nousevan takaisin plussalle ja alkavan kasvattaa lainapääomaa? Tästä ei ole tietoa, mutta Euroopan keskuspankin linja tuntuu olevan vakaa. Euriborit tuskin kohoavat plussalukemille vielä tänäkään vuonna.

Halvin asuntolaina Helsingissä

Taloussanomien viimeisimmän lainavertailun mukaan hinnat ovat pysyneet osapuilleen tasaisina talvella ja keväällä tapahtuneen marginaalien romahduksen jälkeen. Vertailtava asuntolaina oli 85 000 euroa ja laina-aika 15 vuotta.

PankkiTod. vuosikorkoMarginaaliMuut kulut
Hypo1,09 %0,95 %885 €
S-Pankki1,12 %1,00 %805 €
Aktia1,18 %1,05 %856 €
Ålandsbanken1,29 %1,15 %932 €
Suupohjan OP1,31 %1,20 %746 €
Nordea1,32 %1,20 %754 €
Handelsbanken1,35 %1,20 %945 €
Helsingin OP1,37 %1,25 %754 €
Danske Bank1,40 %1,25 %996 €
Nooa Säästöpankki1,41 %1,30 %710 €

 

Helsingin seudun halvin asuntolaina löytyy toukokuun tapaan Hypoteekkiyhdistykseltä. Kakkosena on S-Pankki ja kolmantena Aktia. Kalleinta tarjoaa Nooa Säästöpankki. Isoista asuntoluotottajista kalleinta lainaa tarjoaa Danske Bank.

Todellisessa vuosikorossa mitattuna ero Hypoteekkiyhdistyksen ja Nooa Säästöpankin välillä on tuntuva, 0,32 prosenttiyksikköä. Koko lainan maksuajan puitteissa tämä tarkoittaa yli 2000 euron eroa. Mitä sinä tekisit 2000 eurolla? Valitsemalla oikean pankin väärän sijaan voit säästää sen verran.

Marginaali on yhä nykyään iso tekijä pankkien välisissä hinnoissa, vaikka lisäkulujen, kuten avausmaksun ja kuukausimaksujen rooli onkin korostunut tiukassa hintakilpailussa.

Sen sijaan viitekorolla on yhä vähäisempi merkitys, sillä miltei kaikki uudet asuntolainat kytketään 12 kk euriboriin.

Halvin asuntolaina Tampereella

Tampereella asuntolainojen hinnat ovat Taloussanomien vertailun mukaan hyvin samanlaiset kuin Helsingin seudulla. Hypo on halvin. Tampereelta löytyy kuitenkin huomattavasti hintavampi vaihtoehto kuin mikään Helsingissä vertailluista: Oma Säästöpankin todellinen vuosikorko on koko vertailun ylivoimaisesti korkein, 1,59 %.

PankkiTod. vuosikorkoMarginaaliMuut kulut
Hypo1,09 %0,95 %885 €
S-Pankki1,12 %1,00 %805 €
Aktia1,18 %1,05 %856 €
Handelsbanken1,28 %1,15 %860 €
Ålandsbanken1,29 %1,15 %932 €
Aito Säästöpankki1,31 %1,20 %740 €
Nordea1,32 %1,20 %754 €
Sinetti SP1,35 %1,25 %650 €
Tampereen Seudun OP1,38 %1,25 %850 €
Danske Bank1,40 %1,25 %996 €
Kurikan OP1,43 %1,30 %875 €
Oma Säästöpankki1,59 %1,50 %615 €

 

Hae asuntolainaa!
Hae asuntolainaa!

Kilpailuta asuntolainasi!

Edullisin asuntolaina kilpailuttamalla – yhdellä hakemuksella monta tarjousta.

Muista: Lainavertailu on vain suuntaa-antava

Taloussanomien säännöllisesti julkaisema lainavertailu on toki aina suuntaa-antava. Jokainen asuntolaina räätälöidään erikseen ja tarjottavaan hintaan vaikuttavat monet tekijät.

Tähän liittyen on syytä muistaa kilpailuttaa lainansa. Omalta pankilta voi saada hyvän tarjouksen, mutta vielä parempi saattaa odottaa kilpailevassa pankissa. Kannattaa siksi ottaa yhteyttä ainakin kolmeen pankkiin asuntolainaa etsiessä. Tällä tapaa voi haarukoida itselleen sen halvimman.

Laiska kilpailuttaja voi myös käyttää Etua.fi-lainapalvelua, joka kilpailuttaa kuluttajien asuntoluottoja heidän puolestaan. Palvelu on kuluttajalle ilmainen. Sen kautta on mahdollista saada edullisempi lainatarjous kuin pelkästään yhdeltä pankilta kysymällä.

Asumisoikeusasujilla on nyt vaikeuksia saada lainaa

Uutena asumiseen liittyvänä ongelmana tällä hetkellä asumisoikeusasujilla on vaikeuksia saada lainaa pankista. Asumisoikeusmaksujen luotottaminen ei kiinnosta pankkeja, sillä lainojen suuruus on tällöin yleensä vain noin 20 000 – 30 000 euroa. Pankit ovat lähinnä kiinnostuneita isoista asuntolainoista.

Käytännössä ongelma on niin suuri, että toisinaan toivottu asunto voi jopa mennä sivu suun pankkien hidastelujen vuoksi.

Asumisoikeuden ideana on, ettei asukas omista kyseistä asuntoa, vaan ostaa siihen elinikäisen asumisoikeuden. Se on monelle hyvä vaihtoehto vuokrakämpän ja omistusasunnon välimaastossa.

Jos pankki ei ole kiinnostunut luotottamaan asumisoikeusasuntosi hankintaa, voit harkita netissä toimivia kulutusluottoja. Esimerkiksi Santander ja Bank Norwegian tarjoavat jopa 50 000 euron vakuudettomia lainoja hyvin kohtuullisilla hinnoilla. Kyse ei ole siis mistään pikavipeistä, vaikka hinnat voivatkin olla lievästi kivijalkapankkien luottoja korkeampia.

Lue lisää:
Asumisoikeusasujat: Pankit vähän nihkeitä (Taloussanomat)
Asuntokauppa käy parasta tahtia moneen vuoteen (Taloussanomat)


Edellinen artikkeli:

Asuntolainan lyhentäminen on pakkomielle suomalaisille

Asuntolainan lyhentäminen on pakkomielle suomalaisille

14.6.2016

Lue artikkeli

Seuraava artikkeli:

Tämä sinun pitäisi tietää lainakatosta

Tämä sinun pitäisi tietää lainakatosta

14.6.2016

Lue artikkeli

Jaa artikkeli:

Miten suuren lainan voisin tällä hetkellä ottaa?

Millaiseen asuntolainaan teillä olisi tällä hetkellä varaa? Hyödyntäkää asuntolainalaskuriamme:

Asuntolainalaskuri

 

Mikä on edullisin asuntolaina?

Millaisella korolla, ja millaisen summan voisitte juuri tällä hetkellä saada asuntolainaa?

Kilpailuta asuntolaina

 

Viimeisimmät artikkelit

Kategoriat