Etusivu » Asuntolaina » Hypo: Kreikan euroero tuskin horjuttaa asuntolainoja

Hypo: Kreikan euroero tuskin horjuttaa asuntolainoja

20.7.2015

Kategoriat:

ASUNTOLAINAFINANSSIKRIISI

Eurokriisi syvenee ja Euroopan talous horjuu samalla, kun kiista Kreikan velkojen ympärillä kiehuu alati kuumempana. Hypon analyysin mukaan Kreikan ero eurosta ei kuitenkaan vaikuttaisi merkittävästi kansainvälisen talouden kehitykseen. Ja mikä ikinä onkaan Kreikan kohtalo Euroopan talouskehityksessä, asuntovelallisen on turha pelätä äkillistä korkojen nousua. Lue lisää katkeransuloisia sanoja.

Suomen talous vajoaa

Kauppalehti kertoi heinäkuussa Hypon ekonomistin laatimasta analyysista, jonka mukaan Suomen talous on vajoamassa jo kolmatta vuotta. Vaikka monenlainen hintojen alentaminen ja pankkien asuntovelallisille tarjoamat lyhennysvapaat ovat tehneet kuluttajista tänä vuonna aiempaa rohkeampia, usein muista lähteistä vapautuneet rahat myös katoavat ulkomaanmatkoihin tai säästöön. Tämä ei auta Suomen taloutta lyhyellä tähtäimellä lainkaan.

Suomen talouden tulevaisuutta on luonnollisesti vaikea ennustaa. Paljon riippuu Euroopan tapahtumista ja euroalueen kohtalosta. Vienti on joka tapauksessa nyt varovaisessa nousussa hitaan alkuvuoden jälkeen, ja Suomen talouden voidaan odottaa tämän ansiosta kohoavan juuri ja juuri plussalle tänä vuonna. Suomen bkt kasvanee tämän vuoden aikana noin 0,4 prosenttia ja ensi vuonna jopa 2,5 prosenttia. Inflaatio kiihtyy voimakkaasti tämän vuoden 0,1 prosentista ensi vuoden 1,0 prosenttiin.

Mitä käy, jos Kreikka eroaa eurosta?

Hypon mukaan Kreikan ero eurosta voi olla lähellä. Jos ero toteutuu, kyse ei kuitenkaan ole katastrofista, sillä Kreikka on pieni talous ja euron murskaavaa dominoefektiä siitä tuskin lähtee liikkeelle – vaikka moni euroskeptikko ja peräkylän talousanalyytikko näin toivoisikin käyvän.

Paljon huolestuneempia meidän pitäisi olla Suomen työmarkkinoista. Jopa puoli miljoonaa suomalaista on vajaatyöllistettyjä tai työttömiä. Eikä valoa tämän tunnelin päässä varsinaisesti näy.

Hyväkin puoli Euroopan talouden epävakaudesta löytyy, ja tästä hyötyvät etenkin asuntovelalliset. Pitkään pohjalukemissa pyörineet viitekorot pysynevät alhaalla vielä pitkään, jopa useiden vuosien ajan. Tämä on osa EKP:n yritystä pitää Euroopan talouden rattaat liikkeellä. Jos Kreikka sattuisi eroamaan eurosta, sillä ei ole mitään vaikutusta näihin toimenpiteisiin eikä sitä myöten myöskään merkittävää vaikutusta suomalaisten asuntovelallisten tilanteeseen.

Mitä muuta asuntomarkkinoille kuuluu?

Kuten olemme jo aiemmin raportoineet, asuntovelallisten jakaantuminen kahteen ryhmään jatkuu. Pääkaupunkiseudulla asuntojen hinnat ovat aivan omissa lukemissaan. Toisaalta asuntolainaa saa Helsingissä edullisemmalla hinnalla kuin syrjäseuduilla.

Tärkein jakolinja nykyisissä asuntolainoissa liittyy kuitenkin lainanhakijoiden takaisinmaksukykyyn. Vakavaraiset ja hyvätuloiset asiakkaat saavat merkittävästi edullisempaa lainaa kuin duunariasiakkaat tai tyypilliset keskiluokan edustajat. Tämä kuvastaa yhteiskunnan kasvavia varallisuuseroja. Pankit tunnistavat tämän eron omissa lainatarjouksissaan. Käytännössä tavallinen palkkatyöläinen joutuu tyytymään lainaan, joka kiristää hänen taloutensa tiukoille, kun taas yläluokka nauttii aina vain edullisemmasta velasta. Köyhät maksavat rikkaiden juhlat yhä useammin myös asuntolainojen tapauksessa.


Edellinen artikkeli:

Tässä on kallein asuntolainan viitekorko

Tässä on kallein asuntolainan viitekorko

20.7.2015

Lue artikkeli

Seuraava artikkeli:

Pankit palvelevat asuntolaina-asiakkaita yhä heikommin

Pankit palvelevat asuntolaina-asiakkaita yhä heikommin

20.7.2015

Lue artikkeli

Jaa artikkeli:

Miten suuren lainan voisin tällä hetkellä ottaa?

Millaiseen asuntolainaan teillä olisi tällä hetkellä varaa? Hyödyntäkää asuntolainalaskuriamme:

Asuntolainalaskuri

 

Mikä on edullisin asuntolaina?

Millaisella korolla, ja millaisen summan voisitte juuri tällä hetkellä saada asuntolainaa?

Kilpailuta asuntolaina

 

Viimeisimmät artikkelit

Kategoriat