Etusivu » Korot & Marginaalit » Isot pankit mukaan asuntolainojen hintakilpailuun

Isot pankit mukaan asuntolainojen hintakilpailuun

19.4.2016

Kategoriat:

KOROT & MARGINAALIT

Jo entuudestaan matalalla olleet marginaalit ovat pankkien hintakilpailun myötä painumassa yhä syvemmälle. Nyt ensimmäinen iso pankki on reagoinut kevään hintataistoon ja tuonut marginaaliaan alaspäin. Lue tästä, missä on nyt halvinta asuntolainaa.

Hae asuntolainaa!
Hae asuntolainaa!

Kilpailuta asuntolainasi!

Edullisin asuntolaina kilpailuttamalla – yhdellä hakemuksella monta tarjousta.

Pankit painavat nyt marginaalejaan

Jo valmiiksi matalalla olleet asuntolainojen marginaalit ovat lähteneet uuteen laskuun asuntomarkkinoiden näytettyä vilkastumisen merkkejä. Osa pankeista arveli viime syksynä, että marginaalit eivät tässä vaiheessa enää putoaisi, mutta Hypon analyysi osoittautui oikeaksi: Kevät on käynnistynyt uudella hintakilpailulla. Sen aloittivat pienemmät pankit Aktia, Nooa Säästöpankki ja S-Pankki. Nyt ensimmäinen iso asuntolainapankki Nordea seuraa perässä.

Nordean hinnanlaskua on odotettu, sillä se on asuntolainojen hintavertailuissa kärsinyt euribor-viitekoron putoamisesta. Aiemmin Nordea menestyi vertailuissa tarjoamalla muita pankkeja lyhyempiä euriboreja, jolloin lainan kokonaishinta putosi korkeasta marginaalista huolimatta hyvin edulliselle tasolle. Kun nyt pankit eivät ainakaan virallisesti enää tarjoa lyhyitä viitekorkoja, Nordea on pudonnut hintavertailuissa häntäpäähän. Marginaalin laskeminen on luonnollinen reaktio, jolla Nordea siirtyy puolustamaan markkina-asemaansa yhtenä Suomen suurimmista asuntoluotottajista.

Nordean hinnanlasku osuu kätevästi myös tilanteeseen, jossa se on alkanut menettää asiakkaita ja mainetta Panama Papers -kohun vuoksi. Nordean edustajan mukaan marginaalin laskemisen ajankohta on kuitenkin päätetty jo viikkoja aiemmin.

Halvin asuntolaina Helsingissä nyt

Suomen Rahatiedon Taloussanomille laatiman vertailun mukaan asuntolainojen keskimarginaali on tällä hetkellä 1,18 %.

Vertailussa pyydettiin tavalliseen tapaan tarjous 85 000 euron asuntolainalle. Maksuaikaa vertaillulla lainalla on 15 vuotta. Miltei kaikki pankit kytkevät asuntolainan tällä hetkellä 12 kk euriboriin. Vain Sinetti SP valitsi vertailuun 6 kk euriborin. Molemmat viitekorot ovat tällä hetkellä miinuksella, joten käytännössä ne eivät vaikuta lainan hintaan ennen kuin ne pomppaavat taas jossakin vaiheessa positiivisille lukemille.

Seuraavaan taulukkoon on koottu pääkaupunkiseudun pankkien lainatarjoukset halvimmasta kokonaiskorosta kalleimpaan:

PankkiKokonaiskorkoMarginaali
S-Pankki1,12 %1,00 %
Hypo1,14 %1,00 %
Aktia1,18 %1,05 %
Ålandsbanken1,29 %1,15 %
Nordea1,32 %1,20 %
Handelsbanken1,35 %1,20 %
Suupohjan OP1,36 %1,25 %
Danske Bank1,39 %1,25 %
Nooa Säästöpankki1,41 %1,30 %
Helsingin OP1,47 %1,35 %

 

Halvinta asuntolaina on S-Pankissa, toiseksi halvinta Hypolla ja kolmanneksi Aktialla. Kannattaa muistaa kiinnittää huomiota muihinkin lainan hintaan vaikuttaviin tekijöihin kuin marginaaliin, kuten taulukosta näkyy. Esimerkiksi S-Pankissa kokonaiskorko on edullisempi kuin Hypolla, vaikka marginaali on sama.

Selvästi kalleinta asuntolaina on vertailun mukaan Helsingin OP:lla.

Halvin asuntolaina Tampereella nyt

Taloussanomien julkaiseman vertailun mukaan asuntolainojen hinnat Tampereella ovat pääosin hyvin samanlaiset kuin Helsingissä. Pieniä eroja kuitenkin on – lähinnä koska näillä alueilla on eri paikallispankit.

 

PankkiKokonaiskorkoMarginaali
S-Pankki1,12 %1,00 %
Hypo1,14 %1,00 %
Aktia1,18 %1,05 %
Ålandsbanken1,29 %1,15 %
Aito Säästöpankki1,31 %1,20 %
Nordea1,32 %1,20 %
Tampereen Seudun OP1,38 %1,25 %
Handelsbanken1,38 %1,25 %
Danske Bank1,39 %1,25 %
Kurikan OP1,43 %1,30 %
Sinetti SP1,44 %1,35 %
Oma Säästöpankki1,59 %1,50 %

 

Tampereen neljä halvinta asuntolainapankkia ovat samat kuin Helsingissä. Sen sijaan toisesta päästä vertailua löytyy Tampereella huomattavasti kalliimpia vaihtoehtoja kuin Helsingissä. Etenkin oma Säästöpankki on niin marginaalin kuin kokonaiskoronkin osalta aivan omassa hintaluokassaan.

Miten käy asuntolainojen hinnan kesää kohti mentäessä?

Asuntokaupan vilkastuminen todennäköisesti kiihtyy kesää kohti mentäessä. Kevät on yleensä vilkasta aikaa asuntomarkkinoilla ja talvi tätä ennen oli jo lupaava. Samaan aikaan uusia taloja rakennetaan etenkin pääkaupunkiseudulla vauhdilla. Viitekorot sen sijaan eivät ole nousemassa plussan puolelle vielä tämän vuoden sisällä. On myös todennäköistä, että marginaalit nousevat hieman vielä ennen vuotta 2017. Tämä riippuu kuitenkin pankkien välisestä kilpailutilanteesta.

Hae asuntolainaa!
Hae asuntolainaa!

Kilpailuta asuntolainasi!

Edullisin asuntolaina kilpailuttamalla – yhdellä hakemuksella monta tarjousta.

Muista myös nämä asiat halpaa asuntolainaa etsiessäsi

  • Kilpailuta asuntolainasi. Käytännössä tämä tarkoittaa, että asuntolainatarjous pitäisi pyytää vähintään kolmelta eri pankilta. Mitä useampaan pankkiin jaksat ottaa yhteyttä, sen parempi. Jos et jaksa itse kilpailuttaa asuntolainaa, voit käyttää myös netissä toimivaa Etua.fi-asuntolainapalvelua, joka kilpailuttaa asuntolainan puolestasi. Palvelu on maksuton. Huonona puolena Etua ei tee yhteistyötä kaikkien asuntolainapankkien kanssa, joten saat sieltä ainoastaan osittaisen totuuden.
  • Kun vertailet pankkien sinulle tarjoamien asuntolainojen hintoja, vaadi hinnan erittelemistä. Muuten vertailu ei onnistu. Usein pankit yrittävät piilottaa asuntolainatarjouksen könttäsumman sisään lisäominaisuuksia, joita et oikeasti tarvitse. Marginaali ja viitekorko eivät nykyään edes ole välttämättä tärkeimpiä kilpailuttamien kohteita. Usein on olennaisempaa laskea, paljonko kuluja koituu palvelumaksuista, tilinhoitomaksuista, avausmaksuista ja vuosikuluista. Myös erilaiset lisäpalvelut, kuten lainaturvavakuutus tai kiinteä korko maksavat rahaa. Et pysty vertailemaan asuntolainoja järkevästi, jos näitä kaikkia ominaisuuksia ei ole eritelty.
  • Hyödynnä kaikkia mahdollisia keinoja laskea lainan hintaa. Muista, että asuntolaina on elämäsi luultavasti merkittävin rahoituspäätös, joten edullisimman vaihtoehdon löytäminen on todella tärkeää. Väärä valinta maksaa sinulle tuhansia euroja. Hyvä tapa laskea lainan hintaa on hyödyntää ASP-säästämistä. Toisaalta vahvat vakuudet voivat olla avuksi. Kasvokkaisissa neuvotteluissa anna itsestäsi luotettava vaikutelma. Ja kilpailuttaessasi muista neuvotella aktiivisesti: Pyydä pankkia madaltamaan hintaa tietyltä osin. Käytä tällöin muiden pankkien tarjouksia valttikortteina.
  • Älä luota lainavertailuihin liikaa. Suomen Rahatiedon laatima vertailu antaa yleiskuvan lainamarkkinoiden tilanteesta, mutta koska jokainen asuntolaina räätälöidään asiakaskohtaisesti, totuus löytyy ainoastaan ottamalla yhteyttä pankkeihin. Yleisen tason lainavertailut antavat vain osviittaa.

Lue lisää:
Nordea laski asuntolainansa hintaa (Taloussanomat)


Edellinen artikkeli:

Asuntokauppa vilkastuu, samalla korot nousevat

Asuntokauppa vilkastuu, samalla korot nousevat

19.4.2016

Lue artikkeli

Seuraava artikkeli:

Miksi asunnon myynti ei onnistu? Lue vinkit

Miksi asunnon myynti ei onnistu? Lue vinkit

19.4.2016

Lue artikkeli

Jaa artikkeli:

Miten suuren lainan voisin tällä hetkellä ottaa?

Millaiseen asuntolainaan teillä olisi tällä hetkellä varaa? Hyödyntäkää asuntolainalaskuriamme:

Asuntolainalaskuri

 

Mikä on edullisin asuntolaina?

Millaisella korolla, ja millaisen summan voisitte juuri tällä hetkellä saada asuntolainaa?

Kilpailuta asuntolaina

 

Viimeisimmät artikkelit

Kategoriat