Etusivu » Asuminen & Kulutus » Kannattaako lähteä taloyhtiön hallitukseen?

Kannattaako lähteä taloyhtiön hallitukseen?

9.11.2011

Kategoriat:

ASUMINEN & KULUTUS

Onko sinua talkoiden yhteydessä tai ennen yhtiökokousta houkuteltu taloyhtiön hallitukseen? Eikö yhtiökokouksessa ollut riittävästi halukkaita hallitukseen ja muut osakkaat puhuivat sinut luottamustehtävään? Taloyhtiön hallituksessa olo voi olla kunnia-asia ja hyvä mahdollisuus vaikuttaa päätöksentekoon ja oman asunnon arvokehitykseen. Se on kuitenkin myös huolehtimista yhtiön eli osakkeiden miljoonaomaisuudesta. Koska varsinaisia pätevyysvaatimuksia ei hallituksen jäsenellä ole, voi miljoonaomaisuudesta huolehtia täysin epäkelpoja ihmisiä ilman koulutusta. Moni myös suostuu luottamustehtävään ja ottaa tietämättään suuren henkilökohtaisen riskin. Lue tästä mitä sinun tulee tietää taloyhtiön hallituksessa toimimisesta.

Mitä vastuualueita taloyhtiön hallituksella on?

Ostaessaan asunnon harva tajuaa ostavansa varsinaisen huoneiston sijaan osuuden asunto-osakeyhtiön eli kansakielellä taloyhtiön osakkeista. Asunto-osakeyhtiön ylin päättävä elin on yhtiökokous, joka on päätösvoimainen kun vähintään puolet edustetuista osakkeista on paikalla. Yhtiökokous valitsee keskuudestaan tai sen ulkopuolelta taloyhtiön hallituksen, joka huolehtii yhtiön omaisuudesta. Tyypillisesti hallitus kokoontuu kerran kuukaudessa ja huolehtii asumisesta sekä talon huoltoon kuluvista.

Hallituksessa toimimisella voi nostaa oman asuntonsa arvoa

Hallitus kuitenkin huolehtii myös että asuntojen eli osakkeiden arvo ei putoa tehtyjen tai tekemättömien päätöksien takia. Taloyhtiön hallituksen laadulla on suora ja merkittävä vaikutus yhtiön asuntojen hintakehitykseen. Huonohenkinen ja ammattitaidoton hallitus voi alentaa tuntuvasti asuntojen arvoa, mutta toisaalta asiansa omaava hallitus voi nostaa asuntojen arvoa tuntuvasti, vaikka alueen yleinen hintakehitys olisi negatiivinen. Parhaimmassa tapauksessa osakkeenomistaja voi hallitustoimeen ryhtyessään tuoda huomattavaa lisäarvoa päätöksentekoon esimerkiksi ammatillisen osaamisen kautta etenkin, jos hallitustyöskentely on aikaisemmin ollut ammattitaidotonta. Vastuusta huolimatta hallituslaiseksi ryhtyminen voi olla oiva keino nostaa oman asuntonsa arvoa etenkin, jos on sitä myymässä muutaman vuoden kuluessa.

Voiko taloyhtiössä toimimisesta joutua henkilökohtaiseen vastuuseen?

Mikä ovat taloyhtiön hallituksen toimivan vastuu? Hallitus on mahdollista haastaa oikeuteen huolimattomasta hallitustyöskentelystä. Hallituksen jäsen, tosin lähes aina puheenjohtaja, voidaan tuomita korvauksiin esimerkiksi huolimattomasti tai tekemättömistä lumitöistä tai hiekoituksesta, mikäli nämä aiheuttavat henkilövahinkoja. Korvausvastuuseen voi kuitenkin joutua vain, mikäli on tahallaan osallistunut taloyhtiölle, sen osakkeille tai ulkopuoliselle vahinkoa tuottaneeseen päätökseen.

Kattava vastuuvakuutus täydentää hallituksen jäsenen oikeusturvaa

Hallituksen jäsenen taakkaa pienentää myös hyvin vakuutettu taloyhtiö. Vakiintuneen käytännön mukaan taloyhtiön tulee hankkia kiinteistön täysarvovakuutus, johon on sisällytetty myös taloyhtiön hallituksen jäsenistön vastuuvakuutus. Tästä voi kuitenkin olla laiha lohtu, mikäli vastuuvakuutus on määritetty liian pieneksi. Yksittäisen hallituksen vastuuvakuutuksen korvaussumma tulisikin olla vähintään 10 000 euroa. Hyvällä vakuutuksella hallitusvastuusta selviää ja yönsä nukkuu kunnolla.

Taloyhtiön hallituksessa toimiminen ei ole rakettitiedettä. Jokainen, asiaan huolellisesti paneutunut pärjää tehtävässä kunhan muistaa kysyä apua mikäli oma tietotaso ei riitä. Asiaan liittyvää koulutusta järjestävät myös Isännöintiliitto sekä Kiinteistöliitto.

Aiheesta muualla:

Taloussanomat


Edellinen artikkeli:

Asuntolainan korkokatto - tarpeellinen vakuutus korkosuojaksi?

Asuntolainan korkokatto - tarpeellinen vakuutus korkosuojaksi?

9.11.2011

Lue artikkeli

Seuraava artikkeli:

Kuinka velkakriisi vaikuttaa asuntolainoihin?

Kuinka velkakriisi vaikuttaa asuntolainoihin?

9.11.2011

Lue artikkeli

Jaa artikkeli:

Miten suuren lainan voisin tällä hetkellä ottaa?

Millaiseen asuntolainaan teillä olisi tällä hetkellä varaa? Hyödyntäkää asuntolainalaskuriamme:

Asuntolainalaskuri

 

Mikä on edullisin asuntolaina?

Millaisella korolla, ja millaisen summan voisitte juuri tällä hetkellä saada asuntolainaa?

Kilpailuta asuntolaina

 

Viimeisimmät artikkelit

Kategoriat