Etusivu » Korot & Marginaalit » KKV kieltää asuntolainojen hintojen ennustamisen

KKV kieltää asuntolainojen hintojen ennustamisen

11.11.2015

Kategoriat:

KOROT & MARGINAALIT

Tänä syksynä pankit ovat esittäneet julkisuudessa eriäviä mielipiteitä asuntolainojen marginaalien tulevaisuudesta. Kuluttajavirasto ei tästä keskustelusta tykkää. Lue lisää viraston yrityksistä sulkea pankkien suut.

 

Hae lainaa!

Kilpailuta asuntolainasi ilmaiseksi

Yhdellä hakemuksella monta asuntolainatarjousta. Tutustu nyt.

 

Marginaalit laskevat, pankit tekevät ennusteita

Korkomarginaalit ovat olleet tämän vuoden aikana laskusuunnassa. Hiljaiset asuntomarkkinat ovat hidastaneet lainanottoa ja tämä saa pankit kilpailemaan keskenään verisesti uusista asiakkaista. Marginaaleja on painettu alas innolla.

Hypon ja Nordean esittämien ennusteiden mukaan marginaalien lasku saattaa jatkua vielä ensi vuoden puolellekin. Hintojen nousu kuitenkin häämöttää näköpiirissä, ehkä jo keväällä 2016. Nordean mukaan marginaalien on pakko lähteä pian nousuun, muuten pankit joutuvat tarjoamaan lainaa, joka on pitkässä juoksussa tappiollista. Tämä johtuu pitkäaikaisen rahoituksen hintatasosta ja asuntolainojen keskimääräisen pituuden kasvamisesta.

Kilpailuvirasto sulki OP:n suun

Pitkin syksyä on keskusteltu siitä, minkä verran pankit saavat julkistaa korkomarginaalia koskevia ennusteitaan. Liiallinen ennusteiden laatiminen voidaan tulkita hintasignaloinniksi. Tämä tarkoittaa, että pankit sopivat silloin hinnoista tavalla, joka rikkoo kuluttajasuojaa ja heikentää kilpailua.

OP Ryhmä kieltäytyi äskettäin julkistamasta omia ennusteitaan koskien korkomarginaaleja sen jälkeen, kun konserni oli konsultoinut asiasta kilpailu- ja kuluttajavirastoa. Virasto oli esittänyt huolensa, että yritysten julkiset hinnoitteluaikeet voisivat rajoittaa kilpailua ja saattaisivat olla tulkittavissa lainvastaisena sopimuksena. Tällöin pahimmassa tapauksessa kyse voi olla kilpailulain 5. pykälän rikkomisesta, josta saattaa seurata rangaistus, joka vastaa 10 % yrityksen liikevaihdosta.

Pankki ei siis saa kertoa, millaisia heidän marginaalinsa ovat vaikkapa kuukauden kuluttua.

Kauppalehden toimittaja kommentoi tapausta seuraavasti:

Tavallisen kuluttajan, asuntolaina-asiakkaan kannalta tilanne on umpisurkea. Vaikka lainamarginaalien nykytilanteesta saa tietoa, ei kukaan pukahda sanaakaan siitä, ovatko lainamarginaalit jatkossa nousussa vai laskussa.”

Kilpailuviraston tiukka kanta saattaa siis itse asiassa heikentää kuluttajan asemaa. Jos talouslehdet eivät pääse käsiksi pankkien ennusteisiin koskien marginaalien kehitystä, kuluttaja ei myöskään pääse arvioimaan, milloin olisi oikea hetki ottaa lainaa.

Onko nyt oikea hetki ottaa lainaa?

Tämänhetkisten tietojen perusteella nyt on melko hyvä ajankohta lähteä hakemaan asuntolainaa. Edullinen korkotaso pysyy yllä luultavasti ainakin kevät-talveen saakka. Etenkin hyvätuloisille ja luotetuille asiakkaille on tarjolla lainaa erittäin edullisella korkomarginaalilla. Myös viitekorot pysyvät alhaalla vielä pitkään.

Kilpailuttaminen on äärimmäisen tärkeää tällä hetkellä. Erot marginaaleissa eri pankkien välillä ovat merkittävät. Kannattaa pyytää tarjous vähintään kolmelta pankilta. Tällä tapaa voi koko lainan mitassa säästää jopa tuhansia euroja.

Lue lisää:
Nordea: Asuntolainat kallistuvat ensi keväänä (Kauppalehti)
Kilpailuvirasto on pankkien asialla (Kauppalehti)
Asuntolainojen hintaennusteista veret seisauttava rangaistua (Kauppalehti)

 

Kilpailuta asuntolainasi!


Edellinen artikkeli:

Asuntolainat pitenevät ja syövät tulosi

Asuntolainat pitenevät ja syövät tulosi

11.11.2015

Lue artikkeli

Seuraava artikkeli:

Asuntolainojen miinuskorot ovat nurkan takana

Asuntolainojen miinuskorot ovat nurkan takana

11.11.2015

Lue artikkeli

Jaa artikkeli:

Miten suuren lainan voisin tällä hetkellä ottaa?

Millaiseen asuntolainaan teillä olisi tällä hetkellä varaa? Hyödyntäkää asuntolainalaskuriamme:

Asuntolainalaskuri

 

Mikä on edullisin asuntolaina?

Millaisella korolla, ja millaisen summan voisitte juuri tällä hetkellä saada asuntolainaa?

Kilpailuta asuntolaina

 

Viimeisimmät artikkelit

Kategoriat