Etusivu » Korot & Marginaalit » Korkopudotus tehoaa, asuntokauppa piristyy

Korkopudotus tehoaa, asuntokauppa piristyy

23.9.2015

Kategoriat:

KOROT & MARGINAALIT

Pitkään jatkunut asuntolainan hintojen putoaminen on vihdoin alkanut purra asuntomarkkinoihin ja myynti on nousussa. Katso tästä uusimmat tiedot. Kannattaako nyt ostaa?

Hae asuntolainaa!

Kilpailuta asuntolainasi!

Edullisin asuntolaina kilpailuttamalla – yhdellä hakemuksella monta tarjousta.

Tammi-elokuussa asuntokauppa piristyi

Asuntolainojen korkojen jatkuva halpeneminen on purrut. Tammi-elokuussa omakotitalojen kauppa kasvoi 8,5 prosenttia ja rivitalojen 7,8 prosenttia edellisvuodesta. Vanhojen kerrostaloasuntojen myynnin kasvu oli ”vain” 3,6 prosenttia. Kokonaiskasvu asuntokaupassa oli alkuvuodesta noin viisi prosenttia verrattuna vuoteen 2014. Etenkin elokuussa 2015 asuntokauppa piristyi selvästi verrattuna viime vuoteen. Tällöin kasvua oli 9,7 prosenttia.

Loppukevät ja kesä olivat kiinteistövälitysyrityksille parasta kauppa-aikaa pitkään aikaan.

Äkillinen nousu johtuu patoutuneen kysynnän purkautumisesta. Taustalla vaikuttaa luultavasti asuntolainojen korkojen yhä jatkuva lasku.

Myös hintataso on tällä hetkellä realistinen, sillä myyjien ja ostajien käsitys sopivasta asunnon hinnasta kohtaa yhä useammin.

Vaikka kysyntä on noussut, normaalitilasta ollaan vielä kaukana. Voidaan yhä sanoa asuntomarkkinoiden olevan tahmeat ja etenkin isojen asuntokeskusten ulkopuolella talon myyminen voi olla liki mahdoton tehtävä.

Asuntolainan korko on nyt matalampi kuin koskaan

Danske Bankin ja Taloussanomien tietojen mukaan jatkuva hintakilpailu on ajanut asuntolainat ennätyksellisen edulliselle tasolle. Kuluttajat maksavat keskimäärin vähemmän korkoa asuntolainoista kuin koskaan. Danske Bankin pääekonomisti arvioi äskettäin, että tilanne ei ole ainakaan muuttumassa. Hypon asiantuntijan mukaan marginaalit jatkavat laskuaan vielä ensi vuoden puolellakin. OP:n edustaja on tosin esittänyt myös tästä poikkeavia lausuntoja, kuten viime viikolla kerroimme. Danske Bankin edustaja on sitä mieltä, että ensi vuonna asuntolainojen hinnat nousevat noin puolella prosentilla.

Viitekorot eivät osoita merkkejä noususta

Euroopan keskuspankin EKP:n yritykset piristää taloutta ohjauskorkoa painamalla jatkuvat. Ei ole mitään merkkiä siitä, että asuntolainoissa yleinen euribor-viitekorko olisi kääntymässä merkittävään nousuun. Lyhyet euriborit matavat nollan negatiivisella puolella ja pidemmätkin korot lipuvat likellä nollan pintaa. Tämä vaikuttaa suoraan asuntovelallisten talouteen: ihmisillä on enemmän irtorahaa kuin normaalisti.

Toisaalta tämänhetkinen matalien korkojen tilanne vahingoittaa pankkien liiketoimintaa. Lainaaminen on yhä kannattamattomampaa toimintaa pankeille ja siksi asuntoluottoa myönnetäänkin entistä tiukemmin kriteerein. Edullisista marginaaleista pääsevät nauttimaan lähinnä vain korkeatuloiset ja varakkaat asiakkaat. Muu ”roskasakki” saa tyytyä kalliisiin lainoihin – jos lainaa edes myönnetään.

Hae asuntolainaa!

Kilpailuta asuntolainasi!

Edullisin asuntolaina kilpailuttamalla – yhdellä hakemuksella monta tarjousta.

Lue lisää:
Asuntokauppa piristyi selvästi elokuussa (Taloussanomat)
Danske: Asuntolainakisa kiristyy (Taloussanomat)


Edellinen artikkeli:

Hypo ennusti marginaalien laskevan – OP älähti

Hypo ennusti marginaalien laskevan – OP älähti

23.9.2015

Lue artikkeli

Seuraava artikkeli:

Neuvoja halvan asuntolainan löytämiseksi juuri nyt

Neuvoja halvan asuntolainan löytämiseksi juuri nyt

23.9.2015

Lue artikkeli

Jaa artikkeli:

Miten suuren lainan voisin tällä hetkellä ottaa?

Millaiseen asuntolainaan teillä olisi tällä hetkellä varaa? Hyödyntäkää asuntolainalaskuriamme:

Asuntolainalaskuri

 

Mikä on edullisin asuntolaina?

Millaisella korolla, ja millaisen summan voisitte juuri tällä hetkellä saada asuntolainaa?

Kilpailuta asuntolaina

 

Viimeisimmät artikkelit

Kategoriat