Etusivu » Asuminen & Kulutus » Kosteusvaurio & Asuntokauppa

Kosteusvaurio & Asuntokauppa

15.12.2009

Kategoriat:

ASUMINEN & KULUTUSASUNTOMARKKINAT

Osakeasunnon eli tavallisimmin kerrostaloasunnon kosteusvauriot ovat turhankin yleinen murhe. Ennen asunnon ostamista on hyvä tietää, kuka vastaa asunnossa ilmenevästä kosteusvauriosta. Jos kyseessä on uusi asunto, niin vastuu on hyvin yksiselitteisesti asunnon myyjällä/rakennuttajalla ja ostajan ei tarvitse asiasta murehtia, paitsi välillä varsin suurenkin harmin muodossa.

Jos kyseessä on käytetty asunto, kuten usein on, on vastuun jakautuminen monimutkaisempaa. Korjauskustannukset voidaan katsoa kuuluvan asunnon myyjän, asunnon ensimmäisen myyjän ja taloyhtiön kesken. Taloyhtiö vastaa rakenteiden korjauskuluista, ja myyjä taas osastaan mikäli kaupasta on kulunut alle kaksi vuotta sekä kyseessä voidaan katsoa olevan asuntokauppalain määrittelemä virhe.

Pintarakenteiden ongelmista vastaa pääsääntöisesti osakas itse, kun taas rakenteista taloyhtiö. Myyjän vastuuta selvitettäessä katsotaan aina tapauskohtaisesti mikä on osakeasunnon yleinen kunto ja mietitään, oliko virhe niin merkittävä, että se olisi vaikuttanut kaupan syntymiseen. Jos asunto on vanha ja huonokuntoinen, on todennäköistä, että myyjä ei joudu vastaamaan korjauskustannuksista. Mikäli kaupasta on kulunut yli kaksi vuotta, voi myyjän vastuulle tulla korvauksia ainoastaan, jos virhettä on yritetty pimittää.

Asunnon ensimmäisen myyjä voi olla vastuussa, mikäli kosteusvaurio johtuu rakennusvirheestä, jota ei ole pystytty huomaamaan vuositarkastuksessa. Tällöin omistaja voi vedota virheeseen, vaikka olisikin hankkinut käytetyn asunnon.

Tärkeintä on tutkia asunto huolella ennen ostamista. Kannattaa selvittää kaikki tehdyt remontit taloyhtiöltä ja myyjältä, sekä selvittää onko ne tehnyt ammattitaitoinen työntekijä vai esimerkiksi omistaja itse. Saumat kylpyhuoneessa kannattaa syynätä tarkkaan, ja mielummin teettää kuntokartoitus sekä kosteusmittaus ennen asunnon ostamista.

Mikäli asunnosta löytyy virhe, tulee tästä ilmoittaa välittömästi isännöitsijälle ja myyjälle. Isännöitsijän kanssa voidaan selvittää, missä määrin taloyhtiö vastaa virheestä. Seuraavaksi tulee tehdä kirjallinen virheilmoitus myyjälle. Ilmoituksessa tulee selvitä virhe, ja olla jotain näyttöä.

Virheilmoitukseen tulee sisällyttää arvio omista vaateista, mutta tätä rahasummaa voi korjata myöhemmin kun korjauskustannukset selviävät. Osakeyhtiön asunnon ollessa kyseessä vaatimuksia ei tarvitse vielä virheilmoitukseen merkitä.

Mikäli asiassa ei päästä sopuun, riidan voi viedä kuluttajavalituslautakuntaan ja viimeisenä keinona käräjäoikeuteen. Kuluttajavirasto neuvoo tarkemmin tälläisissa tapauksissa.

Talopaketit & Hirsitalo

Hyvin rakennetuoissa hirsitaloissa kosteusvaurioita on vähemmän kuin muissa taloissa. Hirsirakenne on hyvä ottamaan vastaan ja toisaalta luovuttamaan kosteutta, joten talon kosteus pysyy tasapainossa. Puu suodattaa ja puhdistaa ilmaa. Ilman kosteudella on ratkaiseva merkitys homeen kehittymisessä mutta toisaalta liian kuiva ilma lisää hengitysinfektioiden riskiä.

Talopakettia hankkiessa kanattaa aina neuvotella valmistajan kanssa ja vahvistaa, että nämä asiat ovat kunnossa. Laadukkaat puutalo talopaketit ovat sisäilman kannalta erittäin hyviä asua, eikä niissä ilmene kosteusvaurioita. Kannattaa kuitenkin olla tarkkana, kun tekee sopimusta.


Edellinen artikkeli:

Varaudu varainsiirtoveroon

Varaudu varainsiirtoveroon

15.12.2009

Lue artikkeli

Seuraava artikkeli:

Asuntokauppa vilkastunut

Asuntokauppa vilkastunut

15.12.2009

Lue artikkeli

Jaa artikkeli:

Miten suuren lainan voisin tällä hetkellä ottaa?

Millaiseen asuntolainaan teillä olisi tällä hetkellä varaa? Hyödyntäkää asuntolainalaskuriamme:

Asuntolainalaskuri

 

Mikä on edullisin asuntolaina?

Millaisella korolla, ja millaisen summan voisitte juuri tällä hetkellä saada asuntolainaa?

Kilpailuta asuntolaina

 

Viimeisimmät artikkelit

Kategoriat