Etusivu » Asuminen & Kulutus » Kotitalousvähennys

Kotitalousvähennys

8.10.2012

Kategoriat:

ASUMINEN & KULUTUS

Kotitalousvähennys on yksityisen kansalaisen saama verotusta leikkaava tukimuoto, jolla tehdään palvelujen ostamisesta kotiin tai vapaa-ajanasunnolle edullisempaa. Kotitalousvähennystä on pyritty kehittämään edullisempaan suuntaan koko 2000-luvun ajan erityisesti sen työllistävän vaikutuksen vuoksi.

Millaisesta työstä kotitalousvähennyksen saa?

Vähennykseen oikeuttavat kotitaloustyö, kuten siivoaminen, sekä hoiva- ja hoitotyö. Myös asunnon kunnossapito- ja remontointi kuuluvat kotitalousvähennyksen piiriin, kuten myös vuodesta 2009 myös tietotekniikan ja viestintätekniikan asennus ja kunnossapito. Vähennys myönnetään vain itse työstä, ei matka- tai tarvikekuluista. Vähennyksen voi saada riippumatta siitä, ostaako duunin yritykseltä vai palkkaako yksittäisen työntekijän hoitamaan homman. Yritysten tapauksessa vain ennakkoperintärekisteriin kuuluvat yritykset mahdollistavat kotitalousvähennyksen.

Vähennys kohdistuu maksajalle

Kotitalousvähennys kohdistuu aina työn maksajaan. Vähennyskelpoinen työ on tehtävä joko maksajan omassa asunnossa, hänen vapaa-ajan asunnossaan, tai hänen vanhempiensa, isovanhempiensa tai appivanhempiensa käytössä olevassa asunnossa. Myös puolison käyttämä asunto kelpuutetaan vähennyksen piiriin.

Paljonko kotitalousvähennystä saa?

Kotitalousvähennys tehdään verosta. Eli esimerkiksi 1000 euron vähennys laskisi kyseisen verokauden maksettavien verojen summaa tuhannella eurolla. Kotitalousvähennyksen enimmäismäärä oli vuonna 2011 3000 euroa, mutta vuonna 2012 ikävä kyllä vain 2000 euroa. Puolisot voivat saada yhteensä enintään 4000 euroa kotitalousvähennystä. Kotitalousvähennyksellä on myös omavastuuosuus, jonka suuruus on tällä hetkellä 100 euroa.

Kotitalousvähennyksen tarkka määrä riippuu siitä, suorittaako työn itse palkattu työntekijä vai yritys. Ennakkoperintään rekisteröidyltä yritykseltä ostetusta työstä vähennetään 45 prosenttia arvonlisäverollisista työkuluista. Työsuhteeseen palkatun henkilön palkasta saa vähentää 15 % verotuksessa sekä kaikki työnantajan sivukulut, jotka liittyvät palkan maksamiseen. Molemmat prosenttiluvut ovat pudonneet vuodesta 2011, mikä heijastelee maailmantalouden epävakaata tilannetta.


Edellinen artikkeli:

Asuntolainojen marginaalit nousussa

Asuntolainojen marginaalit nousussa

8.10.2012

Lue artikkeli

Seuraava artikkeli:

Myyntivoiton vero

Myyntivoiton vero

8.10.2012

Lue artikkeli

Jaa artikkeli:

Miten suuren lainan voisin tällä hetkellä ottaa?

Millaiseen asuntolainaan teillä olisi tällä hetkellä varaa? Hyödyntäkää asuntolainalaskuriamme:

Asuntolainalaskuri

 

Mikä on edullisin asuntolaina?

Millaisella korolla, ja millaisen summan voisitte juuri tällä hetkellä saada asuntolainaa?

Kilpailuta asuntolaina

 

Viimeisimmät artikkelit

Kategoriat