Etusivu » Asuntolaina » Kuinka käy suomalaiselle asuntovelallielle

Kuinka käy suomalaiselle asuntovelallielle

29.11.2012

Kategoriat:

ASUNTOLAINA

Velkakriisi saapui Eurooppaan

Televisiosta, lehdistä ja internetistä olemme saaneet seurata velkakriisin saapumista Eurooppaan. Islanti romahti 2008, Irlannin talouden madonluvut luettiin 2010 seuraavaksi kriisin ajautuivat Portugal ja Kreikka ja viimeisimpänä, mutta onko viimeisenä, Espanja keväällä 2012.

Euroopan velkakriisi tuo talouteen valtavia vipuvoimia, jotka säteilevät kauas sekä maantieteellisesti että ajallisesti. Kuluttajan näkökulmasta olemme televisiossa nähneet työttömyyttä, sosiaalisten palveluiden alasajoa, mielenosoituksia ja massiivista levottomuutta kriisialueilla. Matkailijat ovat saaneet todeta usein hintatason muuttuneen kriisimaassa ”todella edulliseksi”. Esimerkiksi Pohjoismaista takavuosina kallein matkailumaa, Islanti, muuttui vuodessa reppureissaajan eksoottiseksi halpakohteeksi. Talouden romahduksen jälkeen matkailu, kylpeminen, syöminen tai vaikkapa poniratsastus laavakentillä ovat mahdollisia kohtuullisen pienelläkin matkailubudjetilla.

Islanti, unelmia sijoittajilta roskisdyykkareille

Islantilaiset asuntovelalliset ovat joutuneet kokemaan kriisin raskaamman kautta sillä valuutan romahtaessa suositut valuuttalainat kasvoivat jopa moninkertaisiksi lainapääomaltaan ja korot lähtivät nousuun. Monessa taloudessa kantokyky joutui koetukselle ja voimavaraa haettiin esimerkiksi roskiksista, jotka kylmässä ilmastossa säilövät kelvollista pois heitettyä ruokaa jääkaapin tavoin. Moni joutui myymään omaisuuttaan. Useat Suomalaiset kävivätkin hakemassa Islannista hulppeita citymaastureita huokeaan hintaan.

Aurinkorannikko tyhjenee

Espanjan kriisissä olemme nähneet työttömyyttä ja pankkien kaduille häätämiä maksukyvyttömiä perheitä. Tyhjiä asuntoja jotka eivät käy kapuaksi. Moni suomalainen pohtiikin oikeaa hetkeä unelmiensa loma-asunnon ostamiseksi maasta, jossa aurinko lämmittää lähes aina. Unelmien loma saattaa tulla tai olla tulematta. Talous heilahtelee.

 Suomi: Kuinka Eurooppaa runteleva talouskriisi vaikuttaa asuntovelalliseen?

Asuntolainaa matalalla korolla.

Toistaiseksi Euroopan keskuspankki on pitänyt ohjauskorkonsa ennätysmatalana, 1.0 prosentin tasolla, jotta kriisi ei kärjisyisi ja Euroopan talous ajautuisi syvään lamaan. Matalan koron tarkoitus on auttaa talouksia pysymään kilpailukykyisinä. Matala korko hyödyttää suomalaisia asuntovelallisia, sillä hyvän luottoluokituksen maat, kuten Suomi saavat keksuspnakilta edullisia lainoja, joiden edullinen korkotaso pitää asuntovelan kuukausierän korko-osuuden matalana. Monella asuntovelallisella velan korko on tämänhetkistä n. 3% inflaatiota matalampi. Eli asunnon markkinahinta nousee maksettua kuukausierää enemmän. Hinnan nousu ei ole arvonnousua, jota sitäkin tapahtuu, koska asuntojen ostaminen on matalalla korkotasolla houkuttelevaa ja kysynnän sekä tarjonnan laki nostaa asuntojen markkinahintoja. Asuntoon sijoittamalla voi saada merkittävän omaisuuden. Onko nyt oikea aika ostaa?

Nouseeko korkotaso?

Moni on ottanut tai harkitsee asuntolainan ottamista. Lainapääomat ovat helposti suuria, sillä matalan koron aikaan kuukausikustannukset pysyvät huokeina. Lehdistössä varoitellaan usein korkeiden korkojen kopseesta, joka velallisen tulee suistamaan epätoivoon ja ahdinkoon. Tämä pelko myy helposti iltapäivälehtiä, mutta onko korkotason noususta reaalisia merkkejä? Toistaiseksi kaikki on hyvin: Euron arvo on valuuttana hillityssä laskussa, joka parantaa talousalueen vientiteollisuuden kilpailukykyä ja siten ehkäisee työttömyyttä. Kriisivaltioiden luhistuvia pankkeja pidetään pystyssä pumppaamalla niihin rahaa. Entä jos rahat loppuvat? Talouden ajatuminen umpikujaan on tapahtunut esimerkiksi Islannissa 2008, Argentinassa 2001 ja Suomessa 1992.  Talouden romahtaessa setelikoneet syytävät uutta rahaa laskujen maksamiseen. Se saa aikaan mittavan inflaation, jonka johdosta maalle myönnettävien lainojen korkotaso lähtee kasvuun.  Ääritapauksessa, hyperinflaatiossa rahan arvo muuttuu niin nopeasti, että talouden ylläpitäminen muuttuu lähes mahdottomaksi. Omaisuuksien arvot tippuvat, kun ostovoiman romahdus heiluttaa kysyntä-tarjonta tasapainon vahvasti ylitarjonnan puolelle.

Onko Euroopan talous niin suuri, että se ei voisi leikata kiinni ja lamaantua? Kukaan ei tiedä. Tai ainakaan siitä ei puhuta. Talouden suhdannevaihtelu on kuitenkin normaalia ja jokainen lama päättyy joskus. Tällä hetkellä Euroopan talousalueen ongelmat heijastuvat meille odotettavissa olevana matalan korkotason jopa vuosia kestävänä jaksona. Putoaminen itsessään ei satu, toistaiseksi kaikki on hyvin.

Tämän blogitekstin tarjosi http://www.rahani.fi/

Edellinen artikkeli:

Lainatietoa

Lainatietoa

29.11.2012

Lue artikkeli

Seuraava artikkeli:

Kodin lehdet

Kodin lehdet

29.11.2012

Lue artikkeli

Jaa artikkeli:

Miten suuren lainan voisin tällä hetkellä ottaa?

Millaiseen asuntolainaan teillä olisi tällä hetkellä varaa? Hyödyntäkää asuntolainalaskuriamme:

Asuntolainalaskuri

 

Mikä on edullisin asuntolaina?

Millaisella korolla, ja millaisen summan voisitte juuri tällä hetkellä saada asuntolainaa?

Kilpailuta asuntolaina

 

Viimeisimmät artikkelit

Kategoriat