Lainatietoa
kirjoittanut

Tavallisen kuluttajan voi joskus olla vaikea löytää kaikkea sitä lainatietoa, mitä hän tarvitsee. Avun pyytäminen yhdeltä lainoja tarjoavalta taholta, kuten pankilta tai vippifirmalta, ei ole välttämättä hyödyllistä tai fiksua, sillä yritys tarjoaa luonnollisesti itseään mairittelevaa, subjektiivista tietoa. Mikä siis on järkevä laina mihinkin tilanteeseen? Tässä siis muutamia yleisimpiä lainatyyppejä ja tilanteita, joissa niitä kannattaa hakea.

Lainatietoa: Joustoluotto

Joustoluotto on kulutusluottotyyppi, jossa lainan hakijalle annetaan käyttöönsä erillinen luottotili. Kuluttaja saa nostaa luottotililtä lainaa juuri sen kokoisina osina kuin hän vain itse haluaa, niin kauan kuin lainaa ei ole kerralla nostettuna enempää kuin mikä summa on määritelty lainan katoksi. Nostoista leikataan lainan antajalle yleensä provisio. Maksamattomasta lainasta peritään lisäksi kuukausittain sopimuksen mukainen korko. Lainaa maksetaan takaisin kuukausittain vähintään joko sovittu kiinteä summa tai tietty prosentuaalinen osuus nostetusta lainasta. Pankkien tarjoamat joustoluotot ovat edullisimpia kuin muiden kulutusluottoja tarjoavien yritysten vastaavat lainat. Pankin tarjoama joustoluotto on aivan kenelle tahansa hyvä tapa luoda dynaamisuutta ja muovautuvuutta arjen taloudenpitoon. Lue lisää kulutusluotoista ja joustolutoista – myös kattava hintavertailu.

Lainatietoa: Pikavippi

Tekstiviestillä tai nettilomakkeella haettavat pikavipit ovat kaikkein kalleimpia lainoja. Todelliset vuosikorot voivat olla moninkertaiset perinteisiin pankkilainoihin verrattuna. Vaikka vippejä parjataan medioissa, on niillekin paikkansa. On nimittäin monia tilanteita, joissa pankit eivät myönnä minkäänlaista pientäkään lainaa asiakkaalle. Silti voi olla, että asiakas ei ole oikeutettu vaikkapa sosiaaliturvaan. Jos tällainen tilanne kehittyy, pienikin horjahdus taloudessa, vaikkapa johtuen auton hajoamisesta tai terveydentilan heikkenemisestä, voi aiheuttaa ongelmia. Tällöin vippi voi olla tarpeen. Tärkeää on vain pitää huolta siitä, että todella pystyy hoitamaan lainan takaisinmaksun, muuten korkokulut käyvät sietämättömiksi melkein kenen tahansa budjetille. Kaikki Suomalaiset pikavippiyritykset esitelty täällä.

Lainatietoa: Vertaislaina

Vertaislainat sijoittuvat korkotasoltaan pankkilainojen ja pikavippien välimaastoon. Vertaislainaa haetaan muilta yksityishenkilöiltä verkkohakemuksen avulla. Lainojen hinnoittelu määräytyy yksinkertaisesti kysynnän ja tarjonnan lakien mukaan. Jos joku hakee lainaa, johon muut eivät ole valmiita sijoittamaan rahaa, silloin laina jää saamatta. Vertaislaina on hyvä vaihtoehto, jos pankkien tarjoukset ja oma lainantarve eivät täysin kohtaa, mutta pikavippi ei kaikkine lisäkuluineen houkuttele. Vertaislainaa tarjoaa mm. Fixura.

Kommentoi

Sähköpostiasi ei koskaan julkaista.