Etusivu » Asuntomarkkinat » Miksi asunnon myynti ei onnistu? Lue vinkit

Miksi asunnon myynti ei onnistu? Lue vinkit

24.4.2016

Kategoriat:

ASUNTOMARKKINAT

Joskus asunto ei tahdo mennä kaupaksi millään. Helsingin Sanomat selvitti asiantuntijoilta, mitkä ovat isoimpia ongelmia, joiden vuoksi asunnon myynti epäonnistuu. Lue lisää.

Hae asuntolainaa!

Kilpailuta nyt asuntolainasi!

Edullisin asuntolaina kilpailuttamalla – yhdellä hakemuksella monta tarjousta.

Asuntokauppa vilkastuu vähitellen

Pitkän hiljaisen kauden jälkeen asuntokaupassa on näkyvissä jälleen vilkastumista – ainakin pääkaupunkiseudulla. Tämä tarkoittaa, että asunnon myynti käy yhä helpommaksi. Moni myyjä on viimeisten vuosien aikana joutunut kärsimään heikosta taloustilanteesta ja ihmisten haluttomuudesta ottaa suurta lainaa. Näin siitä huolimatta, että asuntolainan marginaalit ovat matalalla.

Helsingin seudulla asunto myydään yleensä melko nopeasti, noin kahdessa kuukaudessa. Harva myyjä joutuu kärsimään vuoden myyntiajoista. Kaikkein nopeimmin asunnot menevät kaupaksi Helsingissä. Toisaalta Espoossa yksiöt liikkuvat tehokkaasti – todennäköisesti Helsinkiä matalampien hintojen vuoksi.

Yleisin ongelma on hintapyyntö

Liian korkea hintapyyntö on yleinen ongelma. Asuntoa objektiivisesti ulkopuolelta tarkasteleva mahdollinen ostaja ei välttämättä siedä asunnon pieniä vikoja yhtä helposti kuin asunnossa pitkään asunut. Toisaalta remontin tarve itsessään alentaa asunnon hintaa usein enemmän kuin mikä remontin hinta varsinaisesti on. Remontti on yksinkertaisesti hankala operaatio.

Näin löydät sopivan pyyntihinnan asunnolle

Vertaile asuntojen hintoja omassa naapurustossasi. Huomioi asuntojen ikä, remonttitilanne ja talon haluttavuus. Kannattaa hyödyntää Asuntojen hintatiedot -palvelua, josta löytyvät tiedot toteutuneista asuntokaupoista viimeisen 12 kuukauden ajalta. Sitä pitävät yllä Kiinteistönvälitysalan keskusliitto, Ympäristöministeriö sekä Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus. Kyseessä on siis luotettava palvelu.

Hinta-arvion voi myös pyytää ammattilaiselta. Tämä voi olla hyvä apu, jos et ole valmis palkkaamaan välittäjää hoitamaan koko myyntiä. Suullisesti välittäjä tarjoaa arvion usein jopa ilmaiseksi, kirjallisella arviolla sen sijaan voi olla hintaa satoja euroja.

Myös vääränlainen myynti-ilmoitus hidastaa myyntiä

Vanha ilmoitus, niukka teksti, huonolaatuiset kuvat tai luottamusta nakertavat pienet virheet ilmaisussa voivat karkottaa ostajia. Asunnon ostajat ovat äärimmäisen epäluuloisia ja varovaisia – hyvästä syystä. Kukapa haluaisi niskoilleen homeista tai muuten ongelmallista asuntoa? Siksi pienikin asia voi saada ostajan vaiston varoittamaan. Myynti-ilmoitus pitää laatia huolellisesti.

Näin laadit hyvän myynti-ilmoituksen

Hyvässä myynti-imoituksessa on hyvät kuvat ja selkeä, luottamusta herättävä esittelyteksti. Mahdolliset menneet remontit ja remontoinnin tarve kannattaa ilmoittaa suoraan alussa.

Jos myynti-ilmoitus on ollut esillä pitkään, jopa vuoden, kannattaa se ottaa välillä alas. Ilmoitus väsyy ja menettää tehoaan ajan mittaa.

Hae asuntolainaa!

Kilpailuta nyt asuntolainasi!

Edullisin asuntolaina kilpailuttamalla – yhdellä hakemuksella monta tarjousta.

Panosta kuviin

Monissa ilmoituksissa on huonot valokuvat. Valoisa ja avarakin asunto saadaan helposti näyttämään hämärältä ja luotaantyöntävältä, jos kuvat ovat laaduttomia. Parasta on hyödyntää ammattilaisvalokuvaajaa. Ennen kuvien ottoa asunto pitää myös järjestellä. Liiat tavarat kannattaa siirtää mahdollisuuksien mukaan syrjään.

Jos myynti-ilmoituksen kuvat eivät anna oikeaa käsitystä asunnosta, voit yrittää hätäratkaisuna paikata asiaa esittelytekstissä. Esimerkiksi jos kuvissa valoisa asunto näyttää hämärältä, voit todeta, että kuvat eivät vastaa todellisuutta – ja kutsua ilmoituksen lukijaa näyttöön. Tämä on kuitenkin epätyydyttävä vaihtoehto.

Asunnon näytössä kannattaa olla joustava

Asuntoa pitää pystyä esittelemään aktiivisesti. Ole joustava ja tarjoa esittelyjä tiuhaan. Löydät asunnolle todennäköisemmin ostajan, jos olet valmis mukautumaan heidän aikatauluihinsa sen sijaan, että vaatisit heitä saapumaan paikalle juuri tiettynä aikana ja tiettynä päivänä. Toisaalta suomalaiset ovat ujoa väkeä eivätkä usein kehtaa pyytää yksityisnäyttöä. Siksi julkisia näyttöjä tulee myös olla tarjolla mahdollisimman runsaasti.

Näe hieman vaivaa ennen näyttöä

Ennen näyttöä asunto pitää järjestellä ja siivota huolellisesti. Muista myös tuulettaa asunto, sillä tunkkainen ja pölyinen ilma luo epämiellyttävän ensivaikutelman.

Kannattaako asunto remontoida myyntiä varten?

Ainoastaan räikeät vauriot, kuten reiät seinissä, kannattaa korjata asunnon myyntiä varten. Isompia remontteja ei kannata itse hoitaa. Sen sijaan ne jätetään ostajan huoleksi. On rahan heittämistä kaivoon toteuttaa täysi keittiöremontti juuri, kun olet myymässä asuntoa. Vain, jos olet aivan varma, että remontti sijoituksena maksaa itsensä takaisin ja tarjoaa jopa tuottoa, kannattaa siihen kenties ryhtyä.

Missä tilanteessa kannattaa antaa välittäjän myydä asunto?

Asunto kannattaa myydä itse vain, jos asiaan on aikaa ja energiaa uhrattavana. Asunnon myynti ei ole ydinfysiikkaa, mutta toisaalta se ei myöskään onnistu käden käänteessä. Jos et ole varma siitä, jaksatko selvitellä myyntihintoja, laatia ilmoituksia, vastata viesteihin, järjestää hyviä asuntoesittelyjä ja neuvotella useiden ihmisten kanssa, välittäjän hankkiminen voi olla järkevää.

Huomaa, että välittäjää ei kannata palkata vain sen pohjalta, kuka antaa asunnostasi korkeimman hinta-arvion. Osa välittäjistä ylihinnoittelee asuntoja houkutellakseen itselleen asiakkaita. Huonossa tapauksessa ylihinnoiteltu asunto jää myymättä. Sen sijaan huomioi seuraavat asiat välittäjää valitessasi:

  • Valitse välittäjiksi vain sellaisia ammattilaisia, jotka tuntevat alueesi. Sopivalla välittäjällä on realistinen käsitys naapuruston hintatasosta ja markkinatilanteesta. Kysy välittäjän ammatti- ja koulutustaustasta.
  • Kilpailuta välittäjät pyytämällä ainakin kolmea arvioimaan kotisi. Pyydä perusteluja hinta-arviolle. Tämä voi erottaa huijarin ammattilaisesta.
  • Tapaa välittäjä henkilökohtaisesti ennen valinnan tekoa. Kemioiden tulee kohdata. Älä valitse välittäjää, jonka kanssa et tule luontevasti toimeen. Välityssopimus kestää useita kuukausia, ja on todella ikävää, jos joudut olemaan tuon ajan tekemisissä itsellesi epämiellyttävän henkilön kanssa.
  • Matala välityspalkkio saattaa kieliä heikosta ammattitaidosta. Kovasti kysytty välittäjä pitää palkkionsa todennäköisesti korkeammalla kuin aloittelija tai muuten ammattitaidoiltaan heikko. Pyydä erittelyä välityspalkkiosta.
Hae asuntolainaa!

Kilpailuta nyt asuntolainasi!

Edullisin asuntolaina kilpailuttamalla – yhdellä hakemuksella monta tarjousta.

Lue lisää:
Miksi asunto ei mene kaupaksi? (Helsingin Sanomat)
Asuntoilmoituksen yleisin vika on liian kova hinta (Helsingin Sanomat)


Edellinen artikkeli:

Isot pankit mukaan asuntolainojen hintakilpailuun

Isot pankit mukaan asuntolainojen hintakilpailuun

24.4.2016

Lue artikkeli

Seuraava artikkeli:

Asuntolainan lyhentäminen on pakkomielle suomalaisille

Asuntolainan lyhentäminen on pakkomielle suomalaisille

24.4.2016

Lue artikkeli

Jaa artikkeli:

Miten suuren lainan voisin tällä hetkellä ottaa?

Millaiseen asuntolainaan teillä olisi tällä hetkellä varaa? Hyödyntäkää asuntolainalaskuriamme:

Asuntolainalaskuri

 

Mikä on edullisin asuntolaina?

Millaisella korolla, ja millaisen summan voisitte juuri tällä hetkellä saada asuntolainaa?

Kilpailuta asuntolaina

 

Viimeisimmät artikkelit

Kategoriat