Etusivu » Asuntolaina » Näin kilpailutat asuntolainan henkilökohtaisen marginaalin

Näin kilpailutat asuntolainan henkilökohtaisen marginaalin

15.2.2012

Kategoriat:

ASUNTOLAINA


Sitä usein luulisi, että pankkien välisillä marginaaleilla olisi eroja. Toki pankkien omilla prime-koroilla ja marginaaleilla voi kilpailla mutta pankkien asiakkaat saavat hyvin erikorkoisia henkilökohtaisia marginaaleja lainoilleen. Lue tästä, miten saat optimoitua itsellesi parhaan mahdollisen henkilökohtaisen marginaalin ja säästä selvästi vuosien varrella.

Pankkien on vaikea kilpailla toisiaan vastaan viitekoroilla

Pankkien on hyvin vaikea kilpailla toisiaan vastaan euriboriin pohjautuvalla prime-koroilla. Asiakas ei tähän pysty vaikuttamaan, mutta henkilökohtaiseen lainamarginaaliin sen sijaan voi. Pankit myöntävätkin eri lainanhakijoille eri hintaista lainaa. Pankit arvioivat asiakkaan kyvyn maksaa laina takaisin. Mitä suurempi todennäköisyys lainan takaisinmaksulle on, sitä pienempi on myös lainamarginaali. Mitä suuremman riskin pankki ottaa myöntäessään lainan asikkaalleen, sitä suuremman marginaalin pankki lainalle laittaa.

Kaikki asiakkaat saavat pankilta erilaista kohtelua

Mitkä asiat sitten lainan marginaalin suuruuteen vaikuttavat? Virallisesti tätä ei kerrota missään vaan ne ovat osana pankkien liikesalaisuuksia, mutta todennäköisesti lainan marginaaliin vaikuttavat seuraavat asiat:

  • Tulot
  • Asiakkaan varallisuus eli säästöt ja sijoitukset
  • Parisuhdestatus. Ruokakunnan määrä.
  • Ikä ja jossain määrin myös sukupuoli
  • Luottokorttikäyttäytyminen ja asiakkaan rahaliikenne omilla tileillä

>Asiakkaan tulot ja yleinen varallisuus sijoituksineen ja säästöinen toimii mahdollisen lainan vakuutena, jota pankki tietää voivansa realisoida maksuvaikeuksien sattuessa. Se kertoo myös hyvästä taloudenhoidosta. Asiakkaan maksukäyttäytyminen saattaa myös vaikuttaa marginaaliin ja kertoa ihmisestä yleisesti; mikäli asiakkaan tililtä maksellaan joka päivä suuria baarilaskuja, voi tämä kieliä tulevista vaikeuksista raha- ja työasioissa, mikäli henkilö alkoholisoituu tulevaisuudessa. Pankit myös näkevät, onko asiakas ottanut pikavippejä, onko hän maksanut laskunsa ajallaan ja minkälaisissa piireissä hän viihtyy(onko asiakkaan vakikuppila Kontulassa vai Bulevardilla). Pitkäikäinen asiakkuus siis antaa pankille mahdollisuuden tutkia mitä erilaisempia riskitekijöitä lainanhakijasta. Nuori ikä mutta toisaalta myös lähestyvä eläkeikä voi toimia siis marginaalia suurentavana asiana. Myös yrittäjänä toiminen lisää marginaalia.

Avaa uusi tili halvimman koron pankkiin ja käytä tiliä harkiten

Kohtuullisen vaivaton tapa pienentää tulevan asuntolainan kustannuksia on kilpailuttaa pankit ja avata edullisimman koron tarjoavaan pankkiin tili. Käytä tätä tiliä harkitusti. Älä maksa tältä tililtä pikavippejä, kulutusluottoja tai perintätoimiston laskuja. Älä myöskään käytä tähän tiliin yhdistettyjä kortteja baarilaskujen maksamiseen ja äläkä myöskään ns. ”köyhän väen paikoissa”. Käytä tätä korttia Stockmannilla asioidessa ja esimerkiksi hyvissä hotelleissa yöpyessäsi. Käytä kortin luotto-ominaisuutta mutta älä höylää luottoa tappiin asti.

Ole pankin asiakkaana ainakin puoli vuotta ennen asuntolainan hankkimista. Sano pankille että siirrät kaikki pankkiasiasi heille asuntolainan otettuasi. Kerro myös olevasi kiinnostunut rahastosijoittamisesta ja pitkäaikaistilin avaamisesta. Näistä pankit saavat parhaat tuotot joilla tasapainotetaan asuntolainoista aiheutuvia tappioita. Painota haluasi olla pitkäaikainen ja kokonaisvaltainen asiakas.


Edellinen artikkeli:

Pikalainat kulutusluottoja pienempi ongelma

Pikalainat kulutusluottoja pienempi ongelma

15.2.2012

Lue artikkeli

Seuraava artikkeli:

Asuntomarkkinat vuonna 2012

Asuntomarkkinat vuonna 2012

15.2.2012

Lue artikkeli

Jaa artikkeli:

Miten suuren lainan voisin tällä hetkellä ottaa?

Millaiseen asuntolainaan teillä olisi tällä hetkellä varaa? Hyödyntäkää asuntolainalaskuriamme:

Asuntolainalaskuri

 

Mikä on edullisin asuntolaina?

Millaisella korolla, ja millaisen summan voisitte juuri tällä hetkellä saada asuntolainaa?

Kilpailuta asuntolaina

 

Viimeisimmät artikkelit

Kategoriat