Etusivu » Asuntomarkkinat » Näin saat asuntosijoittamisesta parhaan tuoton

Näin saat asuntosijoittamisesta parhaan tuoton

16.9.2011

Kategoriat:

ASUNTOMARKKINATVUOKRA-ASUMINEN

Asuntosijoittaminen voi tuntua houkuttelevalta vaihtoehdolta. Kun uuteen sijoitusasuntoon ottaa vuokralaisen, niin asuntolaina lyhenee kuin itsestään vuokralaisen maksamalla vuokralla. Vai lyheneekö? Viimeiset viisitoista vuotta asuntosijoittaminen on ollut helppoa, sillä erityisesti yksiöistä, opiskelijakämpistä sekä kommuuniasumiseen sopivista kaksioista ja kolmioista on ollut huutava pula ja vuokranantaja on käytännössä saanut määrätä vuokran itse. lisäksi korot ovat olleet matalalla ja asuntojen hinnat nousseet muuttovoittoalueilla huimaa vauhtia. Mutta kuinka saada paras tuotto ja varmistaa että asuntosijoittaminen on turvallinen sijoitusmuoto? Lue nämä vinkit ennenkuin ostat sijoitusasunnon!

Edulliset korot, huono kaavoituspolitiikka ja pankkien kilpailu asuntolainoista

Asuntosijoittamista pidetään helppona sijoituksen muotona. Koska valtiovalta tukee omistusasumista ja perheiden varallisuutta erilaisin asumishelpotuksin, on syntynyt illuusio siitä että myös täysin asioihin perehtymätön tumpelo pystyisi hankkimaan itselleen sijoitusasunnon ja saamaan siitä ylimääräistä tuloa itselleen.

Viimeiset 15 vuotta ovat kuitenkin olleet varsin poikkeuksellisia, sillä kaavoitus- ja asuntopolitiikka on unohtanut kokonaan yksinelävien, opiskelijoiden ja nuorten perheiden asumistarpeet. Kaupunkien keskusta- ja kantakaupunkiasuntojen omistajat ovatkin voineet määrätä sijoitusasunnolleen lähes minkä tahansa hinnan ja silti vuokralainen on löytynyt. Lisäksi euribor ja yleinen korkokehitys on ollut maltillista ja pankit ovat verisesti kilpailleet asiakkaista ja asuntolainasta onkin monelle pankille muodostunut sisäänheittotuote.

Hae asuntolainaa!
Hae asuntolainaa!

Kilpailuta asuntolainasi!

Edullisin asuntolaina kilpailuttamalla – yhdellä hakemuksella monta tarjousta.

Nyt viitteitä on kuitenkin ollut yleisen korkotason kallistumisesta ja pankitkin ovat lopettaneet marginaalikilpailun, joten nyt sijoitusasuntoa haaveilevan täytyy olla aiempaa tarkkaavaisempi.

Nykyisin helpoiten vuokralaisen löytää keskeisellä paikalla sijaitsevaan yksiöön tai kaksioon. Keskimääräinen vuokravaihteluväli on 620 – 950 euroa. Enää minkä tahansa suuruista kuukausivuokraa ei voi pyytää, sillä kahden työssäkäyvän ihmisen ei voi olettaa maksavan asunnosta yli 950 euron suuruista vuokraa.

Asuntosijoittajan yleisimmät virheet

Ehdottomasti yleisin harhaluulo asuntosijoittamiseen liittyen on luulo sijoituksen helppoudesta. Kun satojen tuhansien asuntolaina on otettu, ajatellaan vuokralaisen löytyvän automaattisesti ja vuokran riittävän niin asuntolainan lyhennyksiin kuin yhtiövastikkeisiinkin. Lisäksi vuokrasta ajatellaan jäävän käteen vielä hieman ylimääräistäkin. Kuitenkin ammattitaitoisimmat asuntosijoittajat saavat keskimäärin 6-7% tuottoja. Sijoitusasunto ei myöskään ole kultakaivos joka tuo omistajalleen nopeita voittoja. Sijoittaminen onkin pitkäjänteistä puuhaa ja siihen tulisi sitoutua ainakin seitsemäksi vuodeksi.

Lisäksi ennen asunnonostoa tulisi kiinnittää erityistä huomiota alueen hintakehitykseen sekä yleiseen kaavoituspolitiikkaan sillä iso osa sijoitusasunnon tuotosta on omistamansa asunnon arvonnousua. Asunto kannattaakin ostaa vain sellaisilta alueilta jotka hyvin tuntee entuudestaan. Uuden alueen valtaus kannattaa vasta, kun on pidemmän ajan kuluessa huolellisesti perehtynyt alueen hintakehitykseen.

Reilu ja kohtuullinen vuokra on myös vuokranantajan etu

Yleinen keino kompensoida huonoa hankintaa on laittaa asunnolle epärealistisen korkea vuokrapyyntö joka karkoittaa potentiaaliset asujat pois ja tappiota tulee kun asuntoa seisottaa kuukausitolkulla tyhjillään. Kohtuullisella vuokralla varmistetaan myös vuokralaisten laatu. On sekä vuokrantajana etu, että vuokralainen asuisi asunnossa mahdollisimman pitkään. Korkea vuokra saattaa houkutella hyvätuloisia vuokralaisia, mutta he todennäköisesti ostavat vuoden tai kahden sisällä itselleen omistusasunnon jolloin työlään sekä tuottoa syövän uuden vuokralaisen etsimisen joutuu aloittamaan.

Epäreilu vuokrannosto voi ajaa vuokralaisen maksuvaikeuksiin

Myös vuokrannostaminen on riskialtista, sillä nykyisen vuokralaisen maksuvalmius voi kärsiä ja luotettavakin vuokralainen muuttua epäluotettavaksi. Pahimmillaan vuokrat jäävätkin maksamatta ja asukkaan häätäminen voi olla tuskan ja työn takana kestäen useita kuukausia.

Varaudu huonoon vuokralaiseen ja asunnon seisottamiseen

Varaudu myös siihen, että saatat saada huonon vuokralaisen joka ei maksa vuokria, tai että asuntoa voi joutua seisottamaan tyhjillään useamman kuukauden ajan. Puskuria onkin hyvä pitää henkilökohtaisessa taloudessa sen verran, että pystyy vähintään puolen vuoden lainanlyhennykset sekä hoitovastikkeet maksamaan.
Hyvän vuokralaisen valintaa ei voi liikaa korostaa. Näin vältyt myös mahdollisilta perintätoimilta sekä oikeudenkäyntikustannuksilta.

Pahin virhe on innostua asuntokaupoista liikaa

Virhe on myös innostua varmasta sijoituksesta niin paljon että ottaa ylisuuria taloudellisia riskejä. Pankista haetaan lainaa velkavipua käyttäen niin paljon että oma henkilökohtainen talous on vaakalaudalla.
Myös asuntonäytöissä tulee maltti säilyttää, sillä myös moni muu on valmis taistelemaan kynsin ja hampain houkuttelevasta sijoitusasunnosta. Laskelmat vuokratuotosta, arvio asunnon arvonnoususta sekä pitkäjänteinen suunnitelma omasta varallisuudesta sekä riskinottokyvystä kannattaa tehdä ennen tarjouskilpailuun ryhtymistä. Pahin virhe minkä voi tehdä on ryhtyä veriseen tarjouskilpailuun ja huutaa asunto itselleen hinnalla millä hyvänsä.

Tunne kiinteistöjuridiikka sekä verotuskäytännöt

Asioihin perehtyminen tuo selvää säästöä kun tuntee kiinteistöjuridiikkaa sekä verotuskäytännöt. Muista hyödyntää kaikki mahdolliset verovähennysoikeudet.

Unelmien sijoitusasunto

Millainen on sitten unelmien sijoitusasunto? Helpoiten saat vuokralaisen keskustassa tai kantakaupunkialueella sijaitsevaan yksiöön tai kaksioon, joka on muutettavissa helposti kahden ihmisen kommuuniksi. Ei olekaan yllättävää että tällaisten asuntojen hinnat ovat korkealla ja tarjonta heikkoa. Korkea ostohinta voi kuitenkin vaikuttaa kielteisesti asunno arvonnousuun. Sijoitusasunnot ovatkin kompromisseja vuokratulojen ja arvonnousun välillä.

Liian suuri hoitovastike syö vuokratuottoa

Yksi tärkeimmistä kriteereistä sijoitusasuntoa valittaessa on hoitovastikkeen suuruus. Yli 3,6€ euroa neliöltä on jo kallis ja syö tehokkaasti vuokrasta saatavaa tuottoa. Taloyhtiön hyvä taloudellinen tilanne onkin kannattavan asuntosijoittamisen elinehto.
Taloyhtiöstä jossa putkiremonttia ei ole tehty, ei sijoitusasuntoa kannata ostaa. Pahimmillaan asuntoa voi joutua seisottamaan tyhjillään jopa puoli vuotta, sillä remontin aikana siinä ei voi asua.

Yksiöt ja kaksiot viedään käsistä

Mikäli aiot hankkia kaksion, tulee tarkoin miettiä aiotko vuokrata asunnon kommuuniksi kahdelle eri taloudelle vai pariskunnalle. Parhaat sijoitusasunnot soveltuvat molempiin käyttötarkoituksiin. Tällöin asunnossa tulee olla kaksi asuinkelpoista huonetta eikä esimerkiksi selvää olo- ja makuuhuonetta. Lisäksi makuuhuoneeseen tulisi mahtua parisänky. Ihannekeittiössä olisi myös tilaa neljän hengen ruokailupöydälle. Asunnon pintakunnostustarvetta tulee myös harkita ennen vuokralaisen ottamista asuntoon. Kukkatapetit ja vihreät seinät eivät välttämättä anna raikasta kuvaa asunnosta. Vuokralaiset harvemmin remontoivat asuntoa joten vuokraa voi hivuttaa ylemmäs maalaamalla seinät ja uusimalla keittiötasot.

Hae asuntolainaa!
Hae asuntolainaa!

Kilpailuta asuntolainasi!

Edullisin asuntolaina kilpailuttamalla – yhdellä hakemuksella monta tarjousta.

Arvosta käytännöllisyyttä, asunnon yksityiskohtia sekä viihtyvyyttä

Vuokralaiset arvostavat nykyään myös tyylikästä kylpyhuonetta sekä mielenkiintoisia yksityiskohtia kuten isoja ikkunalautoja. Vuokraa voi myös hivuttaa ylöspäin, mikäli keittiöön tai kylpyhuoneeseen mahtuu pesukone ja sieltä löytyvät tarvittavat liitännät. Tällöin vuokralaisen ei tarvitse käyttää taloyhtiön pesutupaa.
Nyrkkisääntönä voikin pitää sitä, että ostaa asunnon joka miellyttää itseään ja jossa voisi itse kuvitella asuvansa.

Lisää aiheesta muualla
Kauppalehti
MTV3 – JokaKoti


Edellinen artikkeli:

Asunnon myyminen ilman välittäjää

Asunnon myyminen ilman välittäjää

16.9.2011

Lue artikkeli

Seuraava artikkeli:

Asumisoikeusasunto - vaihtoehto omistusasumiselle

Asumisoikeusasunto - vaihtoehto omistusasumiselle

16.9.2011

Lue artikkeli

Jaa artikkeli:

Miten suuren lainan voisin tällä hetkellä ottaa?

Millaiseen asuntolainaan teillä olisi tällä hetkellä varaa? Hyödyntäkää asuntolainalaskuriamme:

Asuntolainalaskuri

 

Mikä on edullisin asuntolaina?

Millaisella korolla, ja millaisen summan voisitte juuri tällä hetkellä saada asuntolainaa?

Kilpailuta asuntolaina

 

Viimeisimmät artikkelit

Kategoriat