Etusivu » Vuokra-asuminen » Näin valitset vuokralaisen oikein

Näin valitset vuokralaisen oikein

13.6.2011

Kategoriat:

VUOKRA-ASUMINEN

Kun omaa asunto on vuokraamassa, on varsinkin pääkaupunkiseudulla ja suurissa kaupungeissa vuokralaisia tungokseksi asti. Varaa onkin mistä valita, mutta kuinka valita vuokralainen, joka ei heti määräaikaisen vuokrasopimuksen päättyessä muuta pois ja jätä jälkeen hirveässä kunnossa olevaa asuntoa? Tässä vinkit siihen, kuinka valitse siistin, ajallaan vuokran hoitavan vuokralaisen ja vältät keplottelijat ja huijarit.

Koska asunnosta täytyy maksaa kuukausittain vastiketta ja tuottoakin olisi mukava saada sijoitukselleen, voi asunnon tyhjillään pitäminen kuukausitolkulla tuntua raastavalta. Vaikka täydellistä vuokralaista ei kannatakaan odotella vuositolkulla, on maltti valttia eikä ensimmäiselle vastaantulijalle tule omaa asuntoansa antaa. Oikeaa vuokralaista etsiessä voidaan tilanteet jaotella kahteen kategoriaan. Mikäli sijoitusasuntosi sijaitsee kantakaupungissa ja on yksiö, voi näyttöpäivinä oven taakse muodostoa jonoa jopa rapun ulko-ovelle asti. Tällöin runsaudenpula voi muodostua ongelmaksi, koska hyviä vuokralaisia on paljon, mutta myös täysiä tuholaisia eksyy näyttöihin. Antaako asunto kipeästi opiskelupaikan läheltä katto päänpäälle tarvitsevalle yötyötä tekivälle opiskelijalle vai raskaana olevalla pariskunnalle?
Toisessa yleisessä tapauksessa asunto ei tahdo mennä millään vuokralle. Syynä saattaa olla asunnon sijainti, huono pohjaratkaisu tai liian korkea vuokrapyyntö.

Ensimmäiseksi mainittu tilanne on helpointa ratkaista. Asunnon välittämisen voi antaa välittäjälle, joka kokeneena asuntomarkkinoiden asiantuntijana osaa erotella jyvät akanoista.
Toinen tilanne on taas kinkkisempi, ja tällöin järkevin ja helpoin ratkaisu on niellä ylpeytensä ja alentaa vuokrapyyntöä.

Asuntolaina.orgin vinkit vuokralaista valittaessa:

1. Aseta realistinen vuokrapyyntö. Vaikka asuntosi sijaitsisi halutulla paikalla, ei liian ahneeksi kannata ryhtyä. Riski siihen, että saat vuokralaiseksi ihmisen, jolla ei ole edes aikomusta maksaa vuokraa on suuri. Nämä ihmiset maksavat vuokravakuuden ja asuvat kahden kuukauden vuokralla jopa puoli vuotta ennenkuin heidät voi häätää. Laki ei yleensä ole vuokranantajan puolella.
Korkea vuokra myös lyhentää huomattavasti vuokra-ajan pituutta, sillä hyvät vuokralaiset lähtevät paremman tarjouksen saadessaa menemään. Silloin uuden asukkaan etsiminen täytyy aloittaa alusta ja asunnon tyhjillä seisottamisesta aiheutuu vuokratappiota.
Hyväkin vuokralainen voi elämäntilanteen muuttuessa olla kyvytön maksamaan korkeaa vuokraa, joten ole kohtuullinen.

2. Harkitse välittäjän palkkaamista. Kiinteistövälittäjä osaa kokemuksella valita parhaat vuokralaiset. Haastattele kuitenkin potentiaalisimmat vuokralaiset henkilökohtaisesti. Vuokralainen myös maksaa vuokransa tunnollisesti ja pitää asunnosta parempaa huolta, kun vuokranantajalla on kasvot.

3. Korkeimman tarjouksen tekijä ei yleensä ole paras mahdollinen vuokralainen. Varakas vuokralainen todennäköisesti ostaa oman asunnon piakkoin, joten joudut aloittamaan vuokralaisen etsimisen ajoissa. Pitkäaikainen vuokralainen on vuokranantajan etu.

Näitä asioita saat kysyä vuokralaiselta

1. Tulot. Kuukausitulot vaikuttavat kykyyn maksaa vuokra, joten vuokranantajalla on oikeus tulotaso tietää. Sama pätee eläkkeeseen ja ansiosidonnaiseen tukeen.
2. Lapset. Lasten määrä ja syntymävuodet voi kysyä.
3. Puoliso. Voit kysyä puolison tuloja vaikka hän ei olisikaan vastuussa asunnosta.
4. Luottotiedot

Et saa kysyä lasten nimiä, rikosrekisteriä etkä vuokralaisen seksuaalista suuntautumista.


Edellinen artikkeli:

Asunnon ostaminen Tallinnasta

Asunnon ostaminen Tallinnasta

13.6.2011

Lue artikkeli

Seuraava artikkeli:

Vuokravakuus

Vuokravakuus

13.6.2011

Lue artikkeli

Jaa artikkeli:

Miten suuren lainan voisin tällä hetkellä ottaa?

Millaiseen asuntolainaan teillä olisi tällä hetkellä varaa? Hyödyntäkää asuntolainalaskuriamme:

Asuntolainalaskuri

 

Mikä on edullisin asuntolaina?

Millaisella korolla, ja millaisen summan voisitte juuri tällä hetkellä saada asuntolainaa?

Kilpailuta asuntolaina

 

Viimeisimmät artikkelit

Kategoriat