Etusivu » Asuminen & Kulutus » Näitä ihmisiä et halua taloyhtiön hallitukseen!

Näitä ihmisiä et halua taloyhtiön hallitukseen!

2.4.2012

Kategoriat:

ASUMINEN & KULUTUS

Riitaisa ja toimimaton taloyhtiön hallitus voi laskea asunnon hintaa tuntuvasti ja laskea asumisen mukavuutta. Yksi parhaista tavoista varmistaa oman asuntonsa positiivinen hintakehitys on valita yhtiökokouksessa osaavat ihmiset hallitukseen. Erilaisen näkemyksenkin omaavat ihmiset sopivat taloyhtiön hallitukseen, mikäli he pystyvät toimimaan tiiminä ja keskustelemaan asioista. On kuitenkin tiettyjä ihmistyyppejä, jotka eivät kertakaikkiaan sovi taloyhtiön hallitukseen.

Pihistelijät voivat koitua taloyhtiön kohtaloksi

Ehkäpä vaarallisin ihmistyyppi on kaikista asioista säästävä pihistelijä. Nämä osakkaat puoltavat sokeasti halvinta mahdollista isännöinti- ja huoltotarjousta sekä pyrkivät tekemään kaiken työn talkoovoimin. Huoltotöiden huono laatu voi kuitenkin koitua taloyhtiölle kohtalokkaaksi, mikäli taloyhtiön edustalla joku liukastuu tai saa jääkimpaleesta päähänsä. Taloyhtiö voi myöskään voi velvoittaa osakkaitaan osallistumaan talkoisiin. Pihistelijä myös haluaa viimeiseen asti lykätä välttämättömiä remontteja eikä heillä ole kokonaisvaltaista näkemystä siitä, minkälainen olisi mahdollisimman toimiva taloyhtiö. Näitä ihmisiä löytyy niin eläkeläisistä, jotka lykkäävät remontteja yli oman elämänsä sekä nuorista velallisista asujista, jotka eivät halua korotuksia vastikkeisiinsa.

Usein mutta ei aina pihistelijät ovat myös jarruttelijoita. Nämä henkilöt laittavat ristiä tikkuun kaikkien suurten päätöksien kohdatessa ja vaativat usein hinnakkaita lisäselvityksiä niin putkiremonteista kuin pienemmistäkin korjaustoimenpiteistä. Jarruttelijan motiivina voi olla piheys tai pelkästään yleinen muutosvastaisuus.

Liian innokas hallituksen jäsen voi olla riesa

Pihistelijän vastakohtana on harmittomampi, mutta ylimääräisiä kustannuksia aiheuttava innokas hallituslainen, jolla on suuria visioita taloyhtiön tulevaisuudesta ja ylitsepursuavaa innokkuutta ”parantaa” yhtiön asioita. He tehtailevat ylimääräisiä paloturvallisuusselvityksiä ja ylittävät omat toimivaltansa aiheuttaen turhia byrokratiakustannuksia asiakirjoja tilaamalla. Näiltä yli-innokkailta myös tulevat visiot hienosta puutarhamaisesta pihasta sekä taloyhtiön omasta kuntosalista.

Pahimmillaan yli-innokkuus voi johtaa muiden osakkaiden kyttäämiseen sekä jatkuviin yhteydenottoihin. Joka ikiseen asiaan vaaditaan puhelinsoittoja sekä muiden asukkaiden asumista kytätään. Nämä innokkaat tapaukset myös raapivat vastasatanutta lunta aamuyöstä lumikolalla herättäen koko naapuruston.

Oman edun tavoittelijat ja kaikkien alojen asiantuntijat

Vaikka hallituksen päätökset vaikuttavat myös omaan kukkaroon, täytyisi hallituslaisten ajatella ensisijaisesti taloyhtiön etua. Oman edun tavoittelijoita ei tulisikaan päästää hallitukseen, sillä juuri nämä henkilöt käynnistävät tarpeettomia remontteja tai vastaavasti viivästyttävät niitä, jotta oman asunnon remontointi hoituisi sopivasti niiden yhteydessä. Varakkaat oman edun tavoittelijat saattavat vaatia ylisuuria remontteja ja taas vähävaraiset itsekkäät pihistelevät ja lykkäävät niitä.

Hallitukseen hakevissa vaanii myös kaikkien alojen asiantuntijoita, jotka eivät omaa tietämättömyyttään pysty tunnustamaan. He laitta parrua rattaisiin ja vaativat että yhtiön asiat hoidetaan heidän ehdottomallaan tavalla. Osasta asiantuntijoista sekä oman edun tavoittelijoista kehkeytyy myös kaikki asiat oikeuteen vieviä, jotka käyttävät taloyhtiön varoja turhiin oikeustaisteluihin. He saattavat myös erota hallituksesta ja estää yhtiökokouksessa vastuuvapauden myöntämisen.

Osaamista taloyhtiön hallitukseen

Taloyhtiön hallitukseen ei ole yleensä suurta tunkua. Tämä epäsuosittu luottamustoimi ei houkuttele, vaikka sitä kautta pystyisi vaikuttamaan oman asuntonsa arvoon tehokkaasti. Taloyhtiöön tulisi valita rakennustöistä tietäviä sekä talousasioita osaavia, sillä suurimmat riidat syntyvät raha-asioista. Mikäli osaavia ihmisiä ei ole, kannattaa taloyhtiön harkita ammattilaisten palkkaamista hallitukseen. Hallitukseen voi palkata myös taloyhtiön ulkopuolisia ihmisiä.

 


Edellinen artikkeli:

Taloyhtiöiden piilokustannukset

Taloyhtiöiden piilokustannukset

2.4.2012

Lue artikkeli

Seuraava artikkeli:

Asuntolainan viitekoron vaihtaminen

Asuntolainan viitekoron vaihtaminen

2.4.2012

Lue artikkeli

Jaa artikkeli:

Miten suuren lainan voisin tällä hetkellä ottaa?

Millaiseen asuntolainaan teillä olisi tällä hetkellä varaa? Hyödyntäkää asuntolainalaskuriamme:

Asuntolainalaskuri

 

Mikä on edullisin asuntolaina?

Millaisella korolla, ja millaisen summan voisitte juuri tällä hetkellä saada asuntolainaa?

Kilpailuta asuntolaina

 

Viimeisimmät artikkelit

Kategoriat