Etusivu » Asuntolaina » Negatiivinen viitekorko – näin se vaikuttaa sinun asuntolainaasi

Negatiivinen viitekorko – näin se vaikuttaa sinun asuntolainaasi

22.4.2015

Kategoriat:

ASUNTOLAINAKOROT & MARGINAALIT

Negatiivinen korko vaikuttaa asuntolainojen lyhennyksiin

Viime viikon tiistaina asuntovelallisten keskuudessa suosittu 3 kk euribor-viitekorko putosi ensimmäistä kertaa miinusluvuille. Negatiivinen korko hämmentää helposti, sillä yleensä kuluttajat ovat tottuneet ajattelemaan korkoja aina positiivisina: lainasta kertyy korkokuluja ja talletuksista tuottoa. Mutta kääntääkö negatiivinen viitekorko nyt tämän perinteisen totuuden päälaelleen? Lue lisää.

Mitä negatiivinen korko tarkoittaa?

Euroopan Keskuspankin EKP:n talletuskorko laski ensimmäisen kerran negatiiviseksi viime kesänä. Viikon euribor on ollut negatiivinen syyskuusta asti. Nyt myös 3 kk euribor on laskenut -0,001 prosenttiin ja tällä on vaikutuksia suomalaisten asuntovelallisten talouteen.

Asuntolainan korko koostuu viitekorosta ja marginaalista. Kun viitekorko putoaa negatiiviseksi, se ei vielä automaattisesti tarkoita, että korkokulut muuttuisivat velallisen voitoksi. Jos marginaali on vaikkapa 1,5 %, viitekoron pitäisi pudota voimakkaasti miinukselle ennen kuin velka ei kerryttäisi lainkaan korkokuluja. Tällaista tilannetta saamme vielä odottaa pitkään.

Lainasopimuksissa on myös monia pykäliä, joilla pankki ehkäisee marginaalin tippumista viitekoron laskiessa negatiiviseksi. Jotkut sopimukset suoraan kieltävät negatiivisen viitekoron. Toiset asettavat kokonaiskorolle lattian, jonka alle se ei koskaan putoa. Lisäksi eri pankit tulkitsevat negatiivisen viitekoron vaikutusta lainakuluihin ylipäätään hieman toisistaan poikkeavilla tavoilla.

Viime kädessä pankit ovat tehneet turvakseen yhteisen linjauksen, jonka mukaan lainan kokonaiskorko ei koskaan laske alle nollan.

Vanhoissa asuntolainoissa kokonaiskorko voi tippua marginaalin alle

Lähinnä vanhoissa asuntolainoissa negatiivinen viitekorko todella höylää osan marginaalista pois.

Nordealla tämä toimii vain ennen 1.12.2012 otetuissa kolmen kuukauden euriboriin sidotuissa asuntolainoissa. Niissä marginaali putoaa negatiivisen viitekoron verran – ja teoreettisesti siis kokonaiskorko voisi laskea nollaan. Tätä myöhemmin solmituissa lainasopimuksissa on tajuttu ennakoida viitekoron painuminen negatiiviseksi. Uusissa Nordean asuntolainoissa korko ei siksi voi pudota alle sopimuksessa määritellyn marginaalin.

Hyvin harva viime vuosina hankittu asuntolaina on tosin muutenkaan sidottu lyhyeen viitekorkoon. Nykyisin lähinnä vain Nordea tarjoaa Suomessa 3 kk euriboria. Melkein kaikki asuntolainat on sidottu 12 tai 6 kuukauden viitekorkoon – ja kestää vielä pitkään, ennen kuin ne ehtivät reagoida korkotason putoamiseen.

OP:n asuntovelalliset ovat samassa tilanteessa kuin Nordean asiakkaat . OP:n lainasopimuksiin vastaava turvapykälä lisättiin tosin hieman myöhemmin kuin Nordeassa – vasta vuoden 2014 lopussa. Sitä ennen otetuissa asuntolainoissa negatiivinen viitekorko voi pudottaa kokonaiskoron alle marginaalin.

Huomaa, että asuntolainoihin on kytketty myös monia lisäkuluja, kuten kuukausittaisia lainanhoitomaksuja. Tällaiset lisämaksut painavat kuluttajan kukkaroa jopa siinä tilanteessa, jossa kokonaiskorko putoaa nollaan.

Danske Bank ei anna senttiäkään periksi

Negatiivinen viitekorko on aivan uudenlainen tilanne Euroopan markkinoilla. Siksi sitä myös tulkitaan monilla vaihtelevilla tavoilla. Danske Bank on valinnut kuluttajan kannalta ikävän linjan. Toisin kuin kilpailijansa, Danske on sitä mieltä, ettei negatiivista viitekorkoa edes ole kuluttajille olemassa, vaan asuntolaina lasketaan aina vähintään nollan prosentin viitekorolla. Näin siis myös vanhoissa asuntolainoissa, joiden sopimuksessa tällaista korkolattiaa ei ole määritelty.

Linjausta perustellaan sillä, että vastaavasti pankki ei höylää asiakkaiden tilitalletuksista viitekoron mukaisia maksuja. Eli molempiin suuntiin laskettaessa viitekorko jäädytetään nollaan, kunnes se nousee taas ajallaan positiiviseksi.

Pankki saattaa joutua vielä riitoihin kuluttajien kanssa tämän päätöksensä johdosta, tosin ennakkotapauksia ei vielä ole tiedossa.

Kuinka alas euribor voi laskea?

Tällä hetkellä kolmen kuukauden euribor on vain juuri ja juuri negatiivinen eikä sillä ole siksi näkyvää vaikutusta kuluttajan talouteen. On kuitenkin todennäköistä, että viitekorot jatkavat laskuaan. Korkojen lasku perustuu Euroopan keskuspankin vuosia kestäneelle yritykselle elvyttää Euroopan taloutta. Tulevaisuudessakaan viitekorko ei tule laskemaan Euroopan keskuspankin kulloinkin määrittelemän talletuskoron alle. Tällä hetkellä talletuskorko on -0,2 %, mutta saattaa laskea lähitulevaisuudessa lisää.

Lue lisää aiheesta:
Miinuskorot syövät nyt asuntolainojen marginaaleja (Helsingin Sanomat)
Velallisen onnenpäivät (Talouselämä)
Asuntolainan korko ei voikaan mennä miinukselle (Ilta-Sanomat)


Edellinen artikkeli:

Täältä saat halvimman asuntolainan keväällä 2015

Täältä saat halvimman asuntolainan keväällä 2015

22.4.2015

Lue artikkeli

Seuraava artikkeli:

Liian suuri asuntolaina – miten toimia?

Liian suuri asuntolaina – miten toimia?

22.4.2015

Lue artikkeli

Jaa artikkeli:

Miten suuren lainan voisin tällä hetkellä ottaa?

Millaiseen asuntolainaan teillä olisi tällä hetkellä varaa? Hyödyntäkää asuntolainalaskuriamme:

Asuntolainalaskuri

 

Mikä on edullisin asuntolaina?

Millaisella korolla, ja millaisen summan voisitte juuri tällä hetkellä saada asuntolainaa?

Kilpailuta asuntolaina

 

Viimeisimmät artikkelit

Kategoriat