Asuntomarkkinoiden tila vaihtuu ripeästi, arvioi Nordean ekonomistit.

”Korkojen lasku, tulojen nousu ja asuntojen hintojen lasku parantavat kotitalouksien asunnonostokyvyn jopa ennätyksellisen hyväksi tämän vuoden aikana”, ekonomisti Reijo Heiskanen sanoo.

Kehitystä hidastuttaa se, että suuri uhka jäädä työttömäksi pitänee kotitaludet tänä vuonna epävarmoina ja säästämiseen innokkaina.

Kunhan pahimmista negatiivisista tuntemuksista päästään, on kotitalouksille kasaantunut tarvetta ostoihin ja ostot ovat selvästi entistä halvempia, ennustaa Nordea.

Vuoden 2009 talouskasvuennusteita Nordean ekonomistit tarkistivat suhdannekatsauksessaan selvästi alaspäin. Rankan laskun Nordeassa ennustetaan loppuvan jo vuoden 2009 aikana.

”Edellytykset talouden elpymiselle ovat silti kohenemassa osin jopa erittäin vauhdikkaasti. Taloutta elvytetään poikkeuksellisen reippaasti lähes kaikilla käytettävissä olevilla keinoilla. Kun tähän lisätään muun muassa taloutta erittäin voimakkaasti tukeva öljyn hinnan lasku, niin maailmantalous tulee todennäköisesti kääntymään nousuun jo kuluvan vuoden aikana”, Heiskanen toteaa.

Maailman BKT kasvaa ko. katsauksen mukaan vain 0,6% ja pahimmalta näyttää Yhdysvalloissa jos talous pienenee jopa 2%. Euroalueella talouskasvu painuu –1,3 prosenttiin.

Vuodellle 2010 ekonomistit Nordeassa ennustavat 2,9% kasvua.

”Sanomattakin on selvää, että ennusteriskit ovat muun muassa kansainvälisen rahoituskriisin myötä tavanomaista suuremmat. Ei tarvita paljoakaan, että käänne parempaan lykkääntyy parilla neljänneksellä.”, Heiskanen arvioi.

Kommentoi

Sähköpostiasi ei koskaan julkaista.