Etusivu » Asuntomarkkinat » Perintöverotus

Perintöverotus

24.10.2012

Kategoriat:

ASUNTOMARKKINAT

Perintöverotus on eräs kiistellyimmistä verotuksen osa-alueista nykypäivänä. Kun muiden verojen osalta lähinnä käydään keskustelua siitä, kuinka korkeaa veroprosenttia pitäisi kulloinkin soveltaa, perintöveron koko olemassaolo on kyseenalainen. Esimerkiksi Ruotsissa perintövero poistettiin käytöstä jo vuonna 2005.

Paljonko perintöveroa peritään?

Perinnönsaajat jaetaan kahteen veroluokkaan. Ensimmäiseen luokkaan kuuluvat aviopuoliso, rintaperilliset, eli lapset ja heidän suorat jälkeläisensä, sekä tietyin ehdoin myös kihlattu. Tähän luokkaan kuuluvat maksavat perinnöstään matalampaa veroa kuin muut.

Alle 20 000 euron perinnöstä ei heiltä peritä perintöveroa. Täsmälleen 20 000 euron suuruisesta perinnöstä leikataan 100 euroa veroa ja 40 000 euroon asti lisäksi 7 % kaikesta tämän rajan ylittävästä perinnöstä. 40 000 ja 60 000 euron välimaastossa veron alaraja on 1500 euroa ja alarajan ylittävältä osuudelta veroprosentti on kymmenen. 60 000 eurosta alkaen alarajan maksu on 3500 euroa ja ylimenevästä osuudesta verokarhu perii 13 % veron. 200 000 tuhannen euron kohdalla peritään 21 700 euroa veroa ja 16 % ylimenevästä osuudesta.

Toiseen luokkaan kuuluvat kaikki muut perinnönsaajat eli muut sukulaiset ja ystävät. Heidän veronsa ovat huomattavasti korkeammat. Esimerkiksi 60 000 euron kohdalla maksetaan miltei kolminkertainen summa kuin ykkösluokassa ja tämän rajan ylittävästä osuudesta maksetaan 32 % veroa.

Miten perinnön arvo määritellään?

Useinkaan iso osa perinnöstä ei ole rahaa, vaan muuta omaisuutta, kuten kiinteistöjä tai irtaimistoa. Perinnön arvo lasketaan vainajan kuolinhetken hintojen mukaisesti. Perinnön arvo perustuu arvioituihin myyntihintoihin. Vaikka jo ennen perinnön jakamista on mahdollista hakea verotoimistosta ennakkoratkaisu perintöveron suuruuteen. Tällä voidaan välttää ikäviä yllätyksiä. Ennakkoratkaisu ei ole kuitenkaan ilmainen, vaan siitä pitää maksaa 300 euroa.

Perintöverotus pitäisi päivittää nykyaikaan

Ehkä on hieman kiusallinen, arkaainen jäänne tämä rintaperillisten ja aviopuolisoiden suosiminen näin kovalla kädellä, kun nykyään kuitenkin ihmissuhteet ovat niin paljon monimutkaisempia, eikä maailma perhekeskeinen. Ehkä perintöverotus pitäisi tosiaan miettiä uudestaan pohjamutia myöten ja mahdollisesti jopa hypätä Ruotsin kelkkaan ja hankkiutua koko veromuodosta pois. Kaikesta omaisuudestahan on jo lähtökohtaisesti maksettu kertaalleen verot, miksi vainajan pitäisi vielä kerran suorittaa tämä maksu.


Edellinen artikkeli:

Myyntivoiton vero

Myyntivoiton vero

24.10.2012

Lue artikkeli

Seuraava artikkeli:

Lainatietoa

Lainatietoa

24.10.2012

Lue artikkeli

Jaa artikkeli:

Miten suuren lainan voisin tällä hetkellä ottaa?

Millaiseen asuntolainaan teillä olisi tällä hetkellä varaa? Hyödyntäkää asuntolainalaskuriamme:

Asuntolainalaskuri

 

Mikä on edullisin asuntolaina?

Millaisella korolla, ja millaisen summan voisitte juuri tällä hetkellä saada asuntolainaa?

Kilpailuta asuntolaina

 

Viimeisimmät artikkelit

Kategoriat