Etusivu » Asuntomarkkinat » Pk-seudun asuntojen hinnat laskussa

Pk-seudun asuntojen hinnat laskussa

4.1.2016

Kategoriat:

ASUNTOMARKKINAT

Uusien tietojen mukaan koko maassa asuntojen hinnat polkevat paikallaan. Tämä on kuitenkin vain osa totuutta. Lue lisää.

Hae lainaa!

Kilpailuta asuntolainasi ilmaiseksi

Lähetä yksi asuntolainahakemus, saat monta tarjousta.

 

Hinnat laskevat pääkaupunkiseudulla

Taloussanomien julkaiseman tiedon mukaan marraskuussa asuntojen hinnat ovat polkeneet paikallaan. Vanhojen rivi- ja kerrostalojen hinnat nousivat vain 0,1 % koko Suomessa lokakuulta marraskuulle. Tiedot on poimittu Tilastokeskukselta.

Todellisuudessa ei voi kuitenkaan sanoa, että hinnat eivät olisi muuttuneet kuukaudessa. Pääkaupunkiseudun ulkopuolella asuntojen hinnat ovat nimittäin itse asiassa nousseet jopa 1,1 %. Tämä ei ole vähäinen muutos.

Samaan aikaan pääkaupunkiseudulla hinnat ovat olleet yllättävän rankassa laskussa. Muutos oli 0,9 % yhdessä kuukaudessa. Pääkaupunkiseudun asuntojen hintojen on toivottu jo pitkään saavuttavan jonkinlaisen lakipisteen. Tämä on siksi hyvä kehitys.

Edelliseen vuoteen verrattuna hinnat ovat kuitenkin kokonaisuudessaan nousseet 1,1 %. Pääkaupunkiseudulla nousua oli vuoden 2015 marraskuuhun verrattuna 1,7 % ja muualla maassa 0,5 %.

Pääkaupunkiseudulla asunnot pienenevät

Taloussanomat raportoi äskettäin Huoneistokeskuksen tiedoista, joiden mukaan pääkaupunkiseudulla valmistetaan yhä pienempiä asuntoja. Tämä on luonnollinen seuraus neliöhintojen monta vuotta jatkuneesta noususta. Toisaalta myös yksin asuvien määrä on kasvussa. Uusissa kerrostaloissa saattaa olla vain parinkymmenen neliön yksiöitä, 33-neliöisiä kaksioita ja 52,5-neliöisiä kolmioita.

Taloyhtiöiden pitää vastata asuntojen pienenemiseen tarjoamalla hyvät yhteiset tilat. Esimerkiksi pesulatilat ja saunat tulevat näissä kerrostaloissa olemaan tavallista kovemmassa käytössä.

Asuntojen hintatrendit 2016

Vuoden 2016 hintatrendejä voi yrittää jäljittää esimerkiksi Kannattaakokauppa.fi-sivuston avulla. Sinne on koottu hintatietoja kaikkialta Suomesta ja niiden pohjalta yritetään päätellä tulevia hintakehityksiä.

Tämänhetkinen ennuste lupaa laskevia hintoja suurimpaan osaa Suomea. Tämän pitäisi piristää jo pitkään hyvin hitaasti kasvaneita asuntomarkkinoita. Toisaalta muutamat asuntoluototusta koskevat uudet säädökset, kuten tiukentuva vakuusvaatimus ja asuntolainojen riskipainojen korottaminen voivat heikentää alemman keskiluokan mahdollisuutta saada asuntolainaa, joka on omiaan jälleen hidastamaan asuntomarkkinoita.

Monissa asutuskeskuksissa asuntojen hinnat tulevat olemaan ennusteiden mukaan nousussa myös vuoden 2016 ajan. Äärimmäisintä nousu on Sörnäisissä, jonne ennakoidaan jopa yli viiden prosentin nousua muutenkin korkeisiin neliöhintoihin vuoden sisällä. Turussa eniten nousevat hinnat Vesilinnan alueella, jossa voidaan odottaa yli kolmen prosentin korotusta.

Toisaalta myös maaseudulla muun muassa Porin lähettyvillä ja Pohjois-Pohjanmaalla on alueita, joissa hinnat ovat nousussa.

Asuntolaina.org-sivusto seutaa asuntojen hintakehitystä aktiivisesti läpi vuoden 2016. Raportoimme uusista kehityskuluista, muuttuvista lainahinnoista ja uusien lakien astumisesta voimaan.

Hae lainaa!

Kilpailuta asuntolainasi ilmaiseksi

Lähetä yksi asuntolainahakemus, saat monta tarjousta.

 


Edellinen artikkeli:

Nyt et enää saa alle 12 kk euriboria

Nyt et enää saa alle 12 kk euriboria

4.1.2016

Lue artikkeli

Seuraava artikkeli:

Asuntolainojen ehdot tiukentuvat

Asuntolainojen ehdot tiukentuvat

4.1.2016

Lue artikkeli

Jaa artikkeli:

Miten suuren lainan voisin tällä hetkellä ottaa?

Millaiseen asuntolainaan teillä olisi tällä hetkellä varaa? Hyödyntäkää asuntolainalaskuriamme:

Asuntolainalaskuri

 

Mikä on edullisin asuntolaina?

Millaisella korolla, ja millaisen summan voisitte juuri tällä hetkellä saada asuntolainaa?

Kilpailuta asuntolaina

 

Viimeisimmät artikkelit

Kategoriat