Etusivu » Asuminen & Kulutus » Sähkömiesten hinnat pk-seudulla

Sähkömiesten hinnat pk-seudulla

26.6.2013

Kategoriat:

ASUMINEN & KULUTUS

Sähkömiehen tuntitaksa liikkuu pääkaupunkiseudulla 60 euron kieppeillä. Tämän päälle asiakkaan laskuun lisätään erilaisia matka- ja tarvikekuluja. Kuten muidenkin ammattilaisten hinnat, myös sähkömiesten maksut vaihtelevat alueittain. Katso tästä artikkelista, millaisia ovat sähkömiesten hinnat pk-seudulla, ja mitä kannattaa ottaa huomioon sähkömiestä palkattaessa.

Sähkömiehen lasku

Sähkömiehen lasku koostuu kahdesta osasta: tuntikohtaisesta maksusta ja lisäkuluista.

Pääkaupunkiseudulla sähkömiesten tuntiveloitukset liikkuvat verkkokeskustelujen ja -ilmoitusten perusteella isossa haarukassa, jopa välillä 45-70 euroa mukaan lukien arvonlisävero. Tätäkin alemmas hintaa on mahdollista tinkiä, mutta pääsääntöisesti tämä ei onnistu kuin tutun sähköasentajan kanssa.

Seuraavassa on parin Helsingissä toimivan sähköfirman tuntihinnat. Hinnat sisältävät arvonlisäveron (24 %). Hintatiedot on pyydetty suoraan yrityksiltä.

 • Kallion Sähkö Oy, 54,00 €/h
 • Sähkömestarit Oy, 66,00 €/h
 • Raxact Oy eli www.kodinsahkomies.fi, 60,00 €/h

Lisäkulut

Tyypillisimpiä lisäkuluja ovat matkakulut, tarvikekulut ja lisätyöt. Näiden hinta vaihtelee huomattavasti paitsi projektikohtaisesti myös yritysten välillä. Hankalat asunnon rakenteeseen liittyvät ratkaisut voivat aiheuttaa runsaastikin lisätöitä. Myös tavaroiden siirteleminen ja loppusiivous saatetaan laskuttaa täydellä tuntipalkalla. Matkakorvauksen suuruus vaihtelee välillä 0,40–1,00 euroa kilometriä kohden.

Muita mahdollisia kuluja ovat esimerkiksi isojen projektien yhteydessä erilaiset päiväkohtaiset maksut, esimerkiksi ruokaraha. Myös pysäköintimaksut voidaan veloittaa asiakkaalta. Normaalien työaikojen ulkopuolella hoidettavista hätäkorjauksista veloitetaan huomattavia lisämaksuja, joiden suuruus voi olla jopa useita satoja euroja.

Ole tarkkana!

Lisäkulujen suuruus kannattaa selvittää sähkömieheltä etukäteen. On nimittäin kuultu tapauksista, joissa sähköfirma on laskuttanut jopa tavaroiden pakkaamisesta ja matkanteosta täyden tuntitaksan ja vielä lisäksi veloittanut asiakkaalta polttoaineen. Tämä on sangen yleistä, mutta täysin kohtuutonta. Asiakas saattaa joutua käytännössä maksamaan sähkömiehelle autossa istumisesta korkeampaa tuntitaksaa kuin varsinaisesta työajasta.

Huomaa myös, että tarvikkeista ja komponenteista saatetaan veloittaa jopa kaksinkertaisesti verrattuna listahintaan. Tässäkin suhteessa kannattaa olla tarkkana ja tinkiä hinta lähemmäs tarvikkeen todellista hintaa. Hintoja tutkiessasi muista kuitenkin, että sähkömiesten käyttämät tarvikkeet eivät yleensä ole niitä laaduttomimpia Hong Kongin rämpylöitä.

Sähkömies saattaa myös pyöristää tunnit itselleen edullisesti. Ei ole kuitenkaan reilua, että vartin työ veloitetaan kokonaisena tuntina. Ole siis tarkkana tuntimäärien suhteen. Tällaisista kohtuuttomuuksista on mahdollista valittaa myös jälkikäteen saadun eritellyn laskun perusteella. Laskua ei tarvitse mukisematta niellä.

Pyydä hinta-arvio

Vältä ongelmat pyytämällä työstä etukäteen hinta-arvio. Hinta-arviota pyytäessäsi huomioi seuraavat asiat:

 • Mitä hinta-arvio sisältää? Onko siihen sisällytetty kaikki tarvike- ja matkakulut vai nostavatko nämä lopullista hintaa?
 • Tee sopimus hinnasta kirjallisesti. Näin vältyt turhilta ongelmilta.
 • Tarkista, onko hinta-arviossa kysymys kuluttajasuojalain tarkoittamasta hinta-arviosta, suuntaa-antavasta hintatiedosta, kiinteästä hinnasta vai enimmäishinnasta. Tämä on tärkeää, sillä kuluttajasuojalaki kieltää yritystä nostamasta hintaa enemmän kuin 15 % hinta-arvion yli. Kiinteä hinta puolestaan sovitaan etukäteen eivätkä tarvikekulut tai pienet lisätyöt saa nostaa työn hintaa.

Lue vielä nämä vinkit!

 • Voit tarkistaa täältä, onko yrityksellä tai ammatinharjoittajalla Tukesin myöntämät viralliset sähköurakointioikeudet.
 • Monet sähkötyöt oikeuttavat kotitalousvähennykseen. Kotitalousvähennyksen avulla voit vähentää verotuksessa 45 % . Kun haluat hyödyntää kotitalousvähennystä varmista, että sähkömiehesi kuuluu ennakkoperintärekisteriin.
 • Muista pyytää eritelty lasku ja maksun jälkeen kuitti. Laskun erittely voi toisinaan paljastaa yllätyksiä.
 • Jos olet kätevä käsistäsi, voit tehdä osan sähkötöistä itse. Jos ennakkotyöt tekee oikein, tämä alentaa sähkömiehen hintaa. Katso täältä, mitkä työt on mahdollista tehdä itse.
 • Tälle sivulle olemme keränneet apuja edullisen remonttilainan etsimiseen.

Katso myös:
Kustannusten arviointi ja tarjousmenettelyt (Suomen Sähköopas)
Sähkömiestä metsästämässä (Sähköala.fi)


Edellinen artikkeli:

Sampo asuntolaina

Sampo asuntolaina

26.6.2013

Lue artikkeli

Seuraava artikkeli:

Euroloan tililuotto

Euroloan tililuotto

26.6.2013

Lue artikkeli

Jaa artikkeli:

Miten suuren lainan voisin tällä hetkellä ottaa?

Millaiseen asuntolainaan teillä olisi tällä hetkellä varaa? Hyödyntäkää asuntolainalaskuriamme:

Asuntolainalaskuri

 

Mikä on edullisin asuntolaina?

Millaisella korolla, ja millaisen summan voisitte juuri tällä hetkellä saada asuntolainaa?

Kilpailuta asuntolaina

 

Viimeisimmät artikkelit

Kategoriat