Sähkösopimuksen kilpailuttaminen ja hintavertailu

Sähkösopimuksen kilpailuttaminen unohtuu monilta kuluttajilta turhan helposti. Näin siitä huolimatta, että väärä sähkösopimus voi maksaa sinulle satoja euroja rahaa joka vuosi. Lue tästä ohjeet, miten sähkösopimus kilpailutetaan ja ala säästämään rahaa! Alla myös hintavertailu, joka paljastaa sähkön normaalin hinnan eri puolilla Suomea.

Sähkösopimuksen kilpailuttaminen on helppoa

Kaikkein helpointa ja nopeinta on kilpailuttaa sähkösopimus netin kautta. Energiamarkkinavirasto on koonnut Sähkön hintavertailu -sivustolle ajantasaiset hintatarjouksia kaikilta suomalaisilta sähköyhtiöiltä.

Sivulla olevalle lomakkeelle syötetään asunnon postinumero, oma arvioitu vuosittainen sähkönkulutus sekä sähkösopimukselta toivottu mittaustapa. Tämän jälkeen sivusto palauttaa listan sähkösopimuksista. Sivulla on listattuna sopimuksen arvioitu vuositason hinta sekä erilaisia lisätietoja.

Lisätiedoista ehkä tärkein on tieto sähköyhtiön ympäristöystävällisyydestä. Hintavertailun ohella kuluttaja voi siis helposti lisätä uusiutuvien energialähteiden osuutta omasta sähkönkulutuksestaan

Kilpailuta sopimukseksi:

Huomaa nämä sudenkuopat!

 • Muista arvioida asuntosi kWh-sähkönkulutus oikein! Jos annat täysin harhaanjohtavan arvion, et välttämättä saa halvinta vaihtoehtoa. Sopimusten suhteelliset hinnat nimittäin vaihtelevat kulutuksen suuruudesta riippuen. (Jos et tiedä todellista kulutustasi, tee arvio näin.)
 • Sähkösopimuksen irtisanominen ja uuden sopimuksen aloittaminen kestää vähintään kaksi viikkoa. Uusi sähköyhtiö kuitenkin hoitaa miltei kaiken paperityön sinun puolestasi.
 • Etäluettavat mittarit voivat vaikeuttaa kilpailuttamista. Sähkönsä kilpailuttaneelle asiakkaalle ei aina tarjota vaihtoehtona tasaerälaskutusta, vaan sähkön hinta tarkistetaan kuukausikohtaisesti. Tämä voi Suomen talvessa elävälle yksinhuoltajalle ylitsepääsemätön ongelma, kun sähkölaskun hinta hyppii. Tällöin ainoa vaihtoehto saattaa olla oman paikallisen sähköyhtiön käyttäminen kWh-hinnasta piittaamatta ja tasaerälaskutukseen turvautuminen!
 • Monesti halvin hintatarjous liittyy johonkin alennuskampanjaan. Usein sopimuksen hinta nousee myöhemmin huomattavasti, esimerkiksi vuoden kuluttua. Tällöin kannattaa olla tarkkana ja kilpailuttaa sopimuksensa aina uudestaan!
 • Toimitusvelvollisuushinta on se normihinta, jolla paikallisen sähköyhtiön on tarjottava kaikille asiakkaille sähköä. Usein se ei ole halvin vaihtoehto, mutta toisinaan näinkin käy.

Millainen on sähkön todellinen hinta?

Sähkön todellista hintaa eri puolilla Suomea voi tutkia Sähkön hintavertailu -sivuston hintatilastojen avulla. Sähkön hinta tällä hetkellä voimassa olevissa sähkösopimuksissa vaihtelee alueittain seuraavanlaisesti:

(Huom! Taulukoissa ilmoitettuna korkein ja matalin päiväkohtainen keskihinta ajalta 8.11.2012-8.11.2013. Tarjoushinnaksi on valittu kahden vuoden määräaikainen sopimus.)

Kerrostalo 2000 kWh/vuosi

Toimitusvelvollisuushinta Tarjoushinta
Koko maa 8,68-9,05 senttiä/kWh 7,79-8,29 senttiä/kWh
Uusimaa 8,32-8,79 senttiä/kWh 7,79-9,14 senttiä/kWh
Pohjois-Suomi 9,04-9,20 senttiä/kWh 7,77-8,29 senttiä/kWh

Pientalo 18 000 kWh/vuosi

Toimitusvelvollisuushinta Tarjoushinta
Koko maa 6,71-6,99 senttiä/kWh 6,06-6,49 senttiä/kWh
Uusimaa 6,75-7,16 senttiä/kWh 6,03-6,50 senttiä/kWh
Pohjois-Suomi 6,89-7,08 senttiä/kWh 6,02-6,48 senttiä/kWh

Mikä on sähkön tarjoushinta juuri nyt?

Juuri tällä hetkellä (7.11.2013) seuraavat sähkösopimukset ovat kaikkein halvimpia:

(Huom! Tässäkin vertailussa sopimustyyppinä on kahden vuoden määräaikaissopimus.)

Kerrostalo 2000 kWh/vuosi

 • Helsinki. 5,70 senttiä/kWh (220 Energia Oy)
 • Jyväskylä. 5,70 senttiä/kWh (220 Energia Oy sekä Keravan Energia Oy)
 • Oulu. 5,70 senttiä/kWh (220 Energia Oy)

Pientalo 18 000 kWh/vuosi

 • Helsinki. 5,70 senttiä/kWh (220 Energia Oy)
 • Jyväskylä. 5,70 senttiä/kWh (220 Energia Oy)
 • Oulu. 5,70 senttiä/kWh (220 Energia Oy)

Tämän päivän kilpailutuksella on yksiselitteinen tulos! 220 Energia Oy:n talvikampanja painaa sähkön hinnan useimmissa tapauksissa pohjalukemiin.

Esimerkiksi Oulun alueen kerrostaloasujilta seuraavaksi edullisin kilpailija Nordic Green Energy laskuttaa peräti 48 senttiä enemmän kilowattituntia kohden! Erityisen mukavana lisänä 220 Energia saa kaiken sähkönsä uusiutuvista luonnonvaroista.

Lue kuitenkin 220 Energian sopimuksen pikkupräntti tarkkaan. Annettu kWh-hinta on nimittäin pelkkä arvio keskihinnasta ja elää koko sopimuksen ajan. Sähkösopimuksiin voidaan kätkeä halvan alkuvaiheen jälkeen erilaisia lisäkuluja. Kannattaa olla jatkuvasti valmis kilpailuttamaan sähkösopimuksensa uudestaan!

Kilpailuta sopimukseksi:


Lue lisää:

Miten yksittäinen sähkönkäyttäjä kilpailuttaa sähköenergiansa? (Energiamarkkinavirasto)
Sähkön hintavertailu (Sahkonhinta.fi)
Etäluettavat mittarit vaikeuttavat sähkön kilpailutusta (Kuningaskuluttaja

Kommentoi

Sähköpostiasi ei koskaan julkaista.