Etusivu » Asuntolaina » Suuria asuntolainoja yhä vähemmän

Suuria asuntolainoja yhä vähemmän

20.10.2015

Kategoriat:

ASUNTOLAINA

Hae lainaa!

Kilpailuta asuntolainasi

Löydämme sinulle ilmaiseksi edullisimman asuntolainan. Tutustu nyt.

 

Finanssialan keskusliiton mukaan suomalaisilla on yhä vähemmän suuria asuntolainoja. Mikä on taittanut suurten lainojen kasvun? Lue tästä lisää.

Suurten asuntolainojen trendi taittuu

Vuoden sisään Suomessa on keskusteltu erittäin suurten asuntolainojen lisääntymisestä. Tätä on pidetty yleisesti ottaen huolestuttavana trendinä, sillä se voi ajaa pitkäaikaiseen velkaantumiseen. Monet kuluttajat ovat myös ottaneet liian suurta asuntolainaa välikaisesti matalan korkotason houkuttelemina. Asuntolaina on kuitenkin pitkä sijoitus, joten korkojen nousu tulevina vuosina voi kolahtaa rajusti monen asuntovelkaisen talouteen.

Nyt Finanssialan keskusliiton ilmoittaa, että tämän vuoden aikana keskikokoisten asuntolainojen osuus Suomen asuntovelkakannasta on kasvanut ja suurten asuntolainojen osuus pienentynyt. Ylipäätään asuntolainakanta on pienentynyt. Tämä heijastelee asuntomarkkinoiden hiljaista tilannetta.

Pääkaupunkiseudun kotitalouksien keskimääräinen avoin asuntovelka on 85 700 euroa, kun vuosi sitten vastaava luku oli 89 200 euroa. Kahden viime vuoden aikana keskimääräinen uusi asuntolaina on ollut suuruudeltaan 113 300 euroa, kun kaksi vuotta sitten suuruus oli 114 000 euroa.

Asuntovelallisista 14 prosentilla on yli 150 000 euron suurlainat. Vuosi sitten suuria asuntolainoja oli jopa 17 prosentilla.

Kulutusluottoja suomalaisilla ei ole sen enempää tai vähempää kuin vuosi sitten, 8700 euroa per kotitalous.

Hae lainaa!

Kilpailuta asuntolainasi

Löydämme sinulle ilmaiseksi edullisimman asuntolainan. Tutustu nyt.

 

Pankit painavat asuntolainojen hintoja yhä alemmas

Hiljaiset asuntomarkkinat ajavat pankit painamaan asuntolainojen aina vain alemmas. Pankkien kamppailu matalimmasta marginaalista käy kuumana. S-pankki on ollut paras vaihtoehto pitkään. Ny myös Hypo on laskenut marginaaliaan 1,10 prosenttiin. Kolmas erittäin halpa asuntolainapankki tällä hetkellä on Handelsbanken.

Huomaa kuitenkin, että marginaali ei ole kaikki kaikessa. Myös valittu viitekorko ja lainan muut kulut, kuten kuukausittaiset lainanhoitomaksut vaikuttavat todelliseen vuosikorkoon. Joskus lisäkulut voivat olla jopa merkittävämpi kulu kuin varsinaiset korot. Lainalla voi myös olla lisäominaisuuksia, kuten lainaturvavakuutus tai korkokatto, jotka yleensä lisäävät lainan hintaa, mutta lisäävät velallisen taloudellista turvaa. Tällaisia ominaisuuksia on vaikea huomioida kylmässä euromääräisten kulujen vertailussa.

Tällä hetkellä asuntolainojen lyhennyksiin ja korkoihin kuluu kotitalouksilta noin viidennes tuloista. Noin kolme neljännestä velallisista on varautunut korkojen nousuun säästöjen tai lainaturvavakuutusten avulla.

Lue lisää:
Asuntolainaa yhä vain halvemmalla, eikä loppua näy (Taloussanomat)
FK: Suuria asuntolainoja on entistä vähemmän (Yle)


Edellinen artikkeli:

Vaihda pankkia, säästä rahat rantalomaan

Vaihda pankkia, säästä rahat rantalomaan

20.10.2015

Lue artikkeli

Seuraava artikkeli:

Vuokrahinnat nousevat vuonna 2016

Vuokrahinnat nousevat vuonna 2016

20.10.2015

Lue artikkeli

Jaa artikkeli:

Miten suuren lainan voisin tällä hetkellä ottaa?

Millaiseen asuntolainaan teillä olisi tällä hetkellä varaa? Hyödyntäkää asuntolainalaskuriamme:

Asuntolainalaskuri

 

Mikä on edullisin asuntolaina?

Millaisella korolla, ja millaisen summan voisitte juuri tällä hetkellä saada asuntolainaa?

Kilpailuta asuntolaina

 

Viimeisimmät artikkelit

Kategoriat