Talouden hidastuminen leikkasi asuntokauppaa raskaasti vuoden loppupuolella mikä näkyi laskuna asuntojen hinnoissa. Uusien asuntojen hinnat lähtivät viimeisen kolmen kuukauden aikana laskuun.

Tilastokeskus julkaisi tietoja joiden mukaan hinnat olisivat tipahtaneet 2007 tasolle.

Vanhat asunnot ja niiden toteutuneet myynti hinnat ovat tipahtaneet vuodessa noin 3-4%. Tuoreet ja uudet asunnot taas ovat ottaneet hintojen suhteen noin 7% takapakkia, mutta muualla maassa on tapahtunut jopa kevyttä kasvua.

Finassikriisi on hidastanut asuntokauppaa, kauppoja tehtiin viimeisellä neljänneksellä ennakkotietojen mukaan 40 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Pääkaupunkiseudulla, missä asunnot ovat kalleimpia, asuntokauppojen määrä jäi vain puoleen vuotta aiemmasta.

Vanhojen ja uusien asuntojen hinnat ovat eriytyneet jo jonkin aikaa. Vanhojen kerrostaloasuntojen neliöhinta laski pääkaupunkiseudulla jonkin verran yli 2 900 euroon ja muualla maassa vajaaseen 1 430 euroon neliömetriltä.

Uudet kerrostaloasunnot maksoivat pääkaupunkiseudulla vajaat 3 700 euroa ja muualla maassa yli 2 600 euroa neliömetriltä.

Asuntojen hintojen lasku oli varsin nopeaa myös edelliseen neljännekseen verrattuna. Asuntojen hintatilastot viittaavat siihen, että uusien asuntojen hintoja on asuntokaupan hiljentyessä syksyllä alennettu. Se heijastaa korkeita hintoja, jotka ovat edelleen reaalisesti 1980-luvun lopun huipun tasolla.

Kommentoi

Sähköpostiasi ei koskaan julkaista.