Etusivu » Asuminen & Kulutus » Taloyhtiöiden piilokustannukset

Taloyhtiöiden piilokustannukset

31.3.2012

Kategoriat:

ASUMINEN & KULUTUS

Useassa taloyhtiössä on piilokuluja, joita asunto ostava tai siinä asuva osakas ei välttämättä huomaa. On taloyhtiöitä jotka tarjoavat asukkailleen palveluita, jotka eivät olisi välttämättömiä. Nämä palvelut nostavat kuukausittaisia kustannuksia ja nostavat vastikkeen hintaa. Myös remontintarve suurenee ja putki- sekä julkisivuremonttien yhteydessä tehtävien pienempien remonttien määrä nousee nostattaen siis kokonaiskustannuksia. Monesti taloyhtiön kustannuksia eniten kasvattava ongelma on kuitenkin toimimaton ja jopa riitaisa taloyhtiön hallitus. Lue tästä mitkä ovat taloyhtiön piilokustannukset!

Taloyhtiöiden piilokustannukset

Alla listattuna yleisimmät taloyhtiön piilokustannukset, jotka tuntuvasti nostavat yhtiövastiketta.

  • Pesutupa.Moni maksaa tietämättään pesutuvasta. Vaikka ajatus yhteisestä pesutuvasta on hyvä ja kannatettava, on suurimmalla osalla oma pesukone ja he maksavat tietämättään omassa vastikkeessa pesutuvan kustannuksista. Pesutuvan koneet, niiden huollon sekä tuvassa kuluvan sähkön ja veden maksaa myös pyykit omassa kodissa pyykkäävä. Muodollinen muutaman kympin vuosittainen avainmaksu ei näitä kuluja kata. Kustannusrasite on pienempi taloyhtiöissä, joissa pesukoneet toimivat kolikoilla.
  • Autotalli. Vaikka autopaikkojen osakkeet ovat varsin kalliita, eivät yleensä kata kaikki kuluja eivätkä varsinkaan autotallien remontteja. Autotallit ovat huonossa kunnossa yleensä siksi, että ne tuottavat huonosti. Asuntoa ostavan tai autottoman asukkaan kannattaakin tarkistaa autotallin kunto sekä kustannusrakenne ja ottaa asia esille yhtiökokouksessa.
  • Suuri piha. Taloyhtiön hyvin hoidettu suuri piha voi olla rentouttava ja mukava lisä asumiseen, mutta myös paljon piilokuluja aiheuttava rasite. Lumenluonnit sekä keväisin tehtävät istutukset maksetaan yhtiövastikkeesta. Piha tarvitsee myös suuremman remontin tietyin väliajoin. Nurmikon vaihtaminen, salaojitus puhumattakaan pihakannesta voivat tuoda huomattavan lisäkulun osakkaalla.
  • Taloyhtiön yleinen sauna. Mikäli lähes jokaisessa huoneistossa on sauna, ei taloyhtiön ole mielekästä pitää omaa saunaa sekä yleisiä lenkkisaunavuoroja. Yleinen sauna aiheuttaa lisäkustannuksia sähköön, veteen, isännöintiin(jonkun on laitettava sauna päälle ja pois) sekä saattaa myös nostaa taloyhtiön vakuutusmaksuja. Yleinen sauna lisää myös vesivahinkoriskiä sekä aiheuttaa lisäkuluja yleisiin remontteihin. Taloyhtiön sauna on kohtuullisen helposti muutettavissa esimerkiksi vuokrattavaksi varastotilaksi, joka laskee vastikkeen hintaa.
  • Tyhjät tilat. Mikäli taloyhtiössä on hyvät huoneistokohtaiset säilytystilat vintillä tai kellarissa, on taloyhtiöiden turha pitää yllä erillisiä talvirengas- tai urheilutavaroiden säilytystiloja. Osakkaat voivat säilyttää nämä tavarat myös omissa säilytystiloissaan. Mikäli piha on hyvin lukittu ja sieltä löytyy säänsuojaa, kannattaa pyörävarastosta myös luopua ja hankkia laadukkaat pyörien säilytystelineet pihalle. Tyhjät tilat kannattaa vuokrata esimerkiksi talossa toimiville yrityksille.
  • Osaamaton ja/tai riitaisa hallitus. Kaikista tärkein taloyhtiön kulurakenteeseen vaikuttava asia on toimvia taloyhtiön hallitus. Asiansa osaamaton ja/tai riitaisa hallitus on varma piilokulujen kasvattaja. Kun remonteista ja byrokratian hoidosta ei pystytä sopimaan, kasvattaa se huomattavasti kuluja. Hallitusten tulisi rohkeasti pyytää ja palkata ammattiapua hoitamaan taloyhtiön toimintaa. Mikäli tämä ei auta, kannattaa omien naapurien kesken keskustella hallituksen toimimattomuudesta ja rohkeasti yrittää vaihtaa hallitus yhtiökokouksessa.

Edellinen artikkeli:

Säästövinkkejä perheen raha-asioihin

Säästövinkkejä perheen raha-asioihin

31.3.2012

Lue artikkeli

Seuraava artikkeli:

Näitä ihmisiä et halua taloyhtiön hallitukseen!

Näitä ihmisiä et halua taloyhtiön hallitukseen!

31.3.2012

Lue artikkeli

Jaa artikkeli:

Miten suuren lainan voisin tällä hetkellä ottaa?

Millaiseen asuntolainaan teillä olisi tällä hetkellä varaa? Hyödyntäkää asuntolainalaskuriamme:

Asuntolainalaskuri

 

Mikä on edullisin asuntolaina?

Millaisella korolla, ja millaisen summan voisitte juuri tällä hetkellä saada asuntolainaa?

Kilpailuta asuntolaina

 

Viimeisimmät artikkelit

Kategoriat