Etusivu » Korot & Marginaalit » Tässä on kallein asuntolainan viitekorko

Tässä on kallein asuntolainan viitekorko

13.7.2015

Kategoriat:

KOROT & MARGINAALIT

Taloussanomat vertaili neljä erilaista viitekorkoa ja katsoi, mikä niistä on ollut muutaman viime vuoden tähtäimellä kaikkein kallein. Valitsitko sinä järkevän viitekoron? Kannattaisiko viitekorkoa vaihtaa? Lue lisää.

Mikä viitekorko oli viisas valinta?

Suomen Rahatieto selvitti Taloussanomille, mikä viitekorko on tullut halvimmaksi asuntovelallisille.

Seuraavassa taulukossa on esiteltynä vertailun tulokset. Kaikki luvut pohjautuvat kolmen vuoden aikajaksolle 6/2012 – 6/2015. Lainan suuruus on 100 000 euroa ja laina-aika 20 vuotta.

3 kk euribor12 kk euribor3 v kiinteä korkoKeskimääräinen pankin primekorko
Lainan keskikorko1,22 %1,76 %2,13 %2,24 %
Lainamaksut16 935,04 €17 841,65 €18 434,27 €18 627,51 €
Lainaa jäljellä nyt86 514,00 €87 139,44 €87 573,97 €88 075,61 €

 

Kuten näemme, 3 kk euribor on ollut ylivoimaisesti paras valinta. Lyhyeen viitekorkoon sidottu 100 000 euron asuntoluotto on tullut noin 1000-2000 euroa halvemmaksi kuin muuta vaihtoehdot.

Myös monien aiempien selvitysten mukaan lyhyet viitekorot ovat olleet niin lyhyellä kuin pitkälläkin tähtäimellä edullisin vaihtoehto kuluttajalle. Primekorot eivät puolestaan ole näyttäneet houkuttelevalta vaihtoehdolta vuosikausiin. Primekorkojen suosio onkin ollut jo pitkään laskussa. Kun vuonna 2008 melkein 40 prosenttia asuntolainoista oli sidottu pankin omaan primekorkoon, vuonna 2015 vastaava osuus oli pudonnut 8,8 prosenttiin, siis alle neljännekseen seitsemän vuoden takaisesta. Asuntolainojen pitkät laina-ajat huomioiden muutos on ollut todella nopea ja jyrkkä. Syynä tähän on euribor-viitekoron putoaminen. Vielä vuonna 2011 euriborit olivat kalliimpia kuin prime mutta Euroopan taloustilanteen muuttuminen on painanut viitekoron nollan prosentin tuntumaan. Tammikuussa avatuista uusista asuntolainoista enää vain kaksi prosenttia oli sidottu primeen.

Kiinteä korko ja muut asuntolainojen kytkyominaisuudet pelaavat tutkimusten mukaan keskimäärin selkeästi pankin pussiin. Niitä ei voi suoranaisesti siksi suositella. Toisaalta kiinteän koron tai korkokaton mukanaan tuoma turvallisuus saattaa vedota joihinkin velallisiin ja tästä tunteesta ollaan valmiita kaikesta huolimatta maksamaan.

Viitekoron vaihtaminen

Jos lainasopimukseen ei ole liitetty pykälää koskien mahdollisuutta vaihtaa viitekorkoa, paras tapa säästää asuntolainassa on sen kilpailuttaminen. Vanhan asuntolainan kilpailuttaminen ja uuden pankin etsiminen on tällä hetkellä melko tehokas tapa laskea sekä viitekorosta aiheutuvia kuluja että korkomarginaalia.

Kilpailuttaminen onnistuu helposti ottamalla yhteyttä pankkeihin. Myös oma pankki kannattaa tietenkin sisällyttää mukaan kilpailutuskierrokseen, sillä heidänkin päässään saatetaan innostua laskemaan kuluja, jos kilpailevalta pankilta tulee hyvä tarjous. Pankin vaihtaminen on helppoa. Pankit hoitavat keskenään suurimman osan paperityöstä.

Lue lisää:
Valitsitko kalleimman asuntolainan koron? (Taloussanomat)


Edellinen artikkeli:

Hintavertailut harhauttavat asuntolainan hakijaa

Hintavertailut harhauttavat asuntolainan hakijaa

13.7.2015

Lue artikkeli

Seuraava artikkeli:

Hypo: Kreikan euroero tuskin horjuttaa asuntolainoja

Hypo: Kreikan euroero tuskin horjuttaa asuntolainoja

13.7.2015

Lue artikkeli

Jaa artikkeli:

Miten suuren lainan voisin tällä hetkellä ottaa?

Millaiseen asuntolainaan teillä olisi tällä hetkellä varaa? Hyödyntäkää asuntolainalaskuriamme:

Asuntolainalaskuri

 

Mikä on edullisin asuntolaina?

Millaisella korolla, ja millaisen summan voisitte juuri tällä hetkellä saada asuntolainaa?

Kilpailuta asuntolaina

 

Viimeisimmät artikkelit

Kategoriat