Etusivu » Asuntolaina » Tunnista asuntolainan nollakoron riskit

Tunnista asuntolainan nollakoron riskit

14.12.2016

Kategoriat:

ASUNTOLAINAKOROT & MARGINAALIT

Euriborit ovat yhä miinusmerkkisiä

Yleisin asuntolainan viitekorko eli 12 kk euribor on tällä hetkellä -0,081 %. 3 kk euribor on vieläkin matalampi -0,316 %. Viitekorkojen suunta on ollut edelleen putoava eikä Euroopan keskuspankki ole osoittanut merkkejä viitekorkoa matalalla pitävien elvytystoimien lopettamisesta. Samalla asuntolainojen marginaalit ovat Suomessa kovan kilpailun jäljiltä melko alhaalla. Asuntolaina on siksi tällä hetkellä erittäin edullista – kuten se on jo parin vuoden ajan.

Matala viitekorko ei kuitenkaan takaa edullista asuntolainaa koko asuntoluoton puitteissa, sillä lainan maksuaika on usein pitkä. Viitekorko voi lähivuosina nousta vielä vaikka kuinka korkeisiin lukemiin – vaikka suurta nousua ei juuri nyt olekaan näköpiirissä.

Taloussanomat listasi taannoin ansiokkaasti viisi riskiä, joita asuntolainan nollakorkoon liittyy. Tiivistämme olennaisen tähän alle.

1. Aiemmat romahdukset ovat painuneet unohdukseen

Pitkään matalalla olleet korot luovat kuluttajille virheellisen tuntemuksen siitä, että korot pysyvät jatkossakin alhaalla. Tämä on äärimmäisen epätodennäköistä. Vaikka uuden asuntolainan korko pysyisi alhalla vaikkapa vuosikymmenen loppuun, jäljellä on silti yhä suurin osa laina-ajasta. Korot voivat nousta ylös milloin tahansa se vain katsotaankin Euroopan talouden kannalta mahdolliseksi ja hyödylliseksi.

Etenkin nuorilta puuttuu historiallinen näkökulma. Ja nuorten ylivelkaantuminen nykyisessä matalien korkojen tilanteessa onkin ollut monien asiantuntijoiden erityisenä huolenaiheena. Toisaalta myös vuosikymmenten varrella erilaisia lamoja ja romahduksia omassa elämässään läpikäyneet vanhemmat ihmiset voivat unohtaa aiempien vuosien opetukset. Monet eivät yksinkertaisesti osaa suunnitella talouttaan pitkällä aikajänteellä. Siksi velkaa otetaan huolimattomasti ja vain välittömiä korkoja tuijottaen.

2. Monien ihmisten asuntolaina on liian suuri

Osa velallisista ottaa ylisuuren asuntolainan siinä toivossa, että korot pysyisivät matalalla tasolla vielä vuosikymmeniä. Vaikka niin sattuisikin jostakin kohtalon oikusta käymään, voi liian suuri asuntolaina olla muullakin tapaa arvaamaton. Esimerkiksi työttömyys tai sairastuminen saattavat heikentää velallisen maksukykyä. Tästä syystä liian optimistisesti nostettu asuntolaina tulee vielä muodostumaan monelle suomalaiselle ongelmaksi tulevina vuosina.

Yksi tapa madaltaa suureen asuntolainaan liittyviä riskejä on lainavakuutuksen tai korkokaton ottaminen. Viime kädessä pankki kuitenkin voittaa lainavakuutusten ja korkokattojen tapauksessa aina eli kuluttajan talouden kokonaiskuvassa ne ovat kalliita suojakeinoja. Näistä lisäominaisuuksista koituvat ylimääräiset maksut voivat lisäksi kiristää perheen talouden entistä tiukemmalle, jolloin niiden tarjoama turva saattaa osoittautua petolliseksi. Siksi tällaisten suojakeinojen hyödyntämistä kannattaa miettiä tarkasti.

3. Suomalaiset velkaantuvat vuosi vuodelta lisää

Vuodesta 2008 lähtien suomalaiset ovat taantuman ajamina velkaantuneet yhä enemmän. Luotolla elämiseen suhtaudutaan nykyään luonnollisena asiana. Tämä poikkeaa aiempina vuosikymmeninä vallinneista asenteista. Yhä useammalle kuluttajalle kertyy moninkertaisia velkoja asuntoluoton, korttiluottojen ja kulutusluottojen muodossa.

Todellisuudessa matalaa korkotasoa kannattaisi hyödyntää asuntolainan maksamiseen pois, ei velan kanssa elelemiseen. Mitä nopeammin asuntoluottoaan nyt lyhentää, sitä vähemmän sille ehtii koko laina-ajan puitteissa kertyä korkokuluja. Lainan pienentäminen mahdollisimman pian on sijoitus tulevaan.

4. Matalat korot hyödyttävät vain osaa väestöstä

Matalat korot ovat hyödyllisempiä vakavaraisille tai rikkaille. Vähävaraisille myönnetään toki nykytilanteessa melko helposti asuntolainaa ja muuta luottoa, mutta marginaalit ovat aivan toisenlaisia kuin millainen vaikutelma lehtien julkaisemisesta vertailuista tulee. Vain matala viitekorko hyödyttää kaikkia tasapuolisesti. Sen sijaan vaikkapa asuntoluoton matalista marginaaleista nauttiakseen asiakkaalla tulee olla yhä enemmän tuloja ja yhä paremmat vakuudet. Samasta syystä myöskään nuoret eivät yleensä pääse käsiksi edullisimpiin korkoihin.

Matalat korot eivät myöskään ole hyödyksi maksuhäiriöisille, joita on Suomessa yhä enemmän.

Kilpailuta asuntolainasi!

Edullisin asuntolaina kilpailuttamalla – yhdellä hakemuksella monta tarjousta.

5. Korkotaso tekee sijoittamisesta riskialtista

Matala korkotaso tekee säästämisestä ja sijoittamisesta vaikeaa. Pankkitileillä lojuessaan raha menettää arvoaan ja jopa säästötilien tuomat tuotot ovat lähellä nollaa. Kuitenkin samaan aikaan sijoittaminen rahastoihin ja osakkeisiin on erittäin riskialtista.

Niin osake- kuin asuntosijoittajaltakin kysytään tässä tilanteessa kykyä sietää riskiä. Sijoitukset kannattaa hajauttaa tehokkaasti. Nyrkkisääntönä rahastosijoittaminen on helppo tapa vähentää sijoittamiseen liittyvää riskiä, mutta jos vaikkapa Italian tämänhetkinen kriisi ja Deutsche Bankin ongelmat johtavat uuteen euroalueen romahdukseen, silloin konservatiivisetkaan rahastot eivät välttämättä takaa tasaista tuottoa.

Jos riskinsietokyky on heikko, järkevintä on vain jättää rahat makaamaan pankkitilille. Inflaatio on tällä hetkellä hyvin matalalla tasolla, joten varallisuus hupenee loppujen lopuksi yllättävän hitaasti.

Halvin asuntolaina juuri nyt

Taloussanomien viimeisimmän vertailun mukaan asuntolainojen marginaalit ja kokonaiskorot ovat yhä joulukuussa matalalla. Tähän vaikuttaa paitsi viitekorkojen negatiivisuus myös matalat marginaalit. Asuntolainan keskihinta on tällä hetkellä vain 1,25 %, kun yhdeksän vuotta aiemmin liikuttiin vielä 5,7 % hinnassa. Tällä hetkellä seuraavat kolme pankkia ovat vertailun perusteella edullisempia sekä pääkaupunkiseudulla että Tampereella:

  1. Hypo, 1,05 %.
  2. S-Pankki, 1,12 %.
  3. Aktia 1,13 %.

Vertailemme asuntolainojen hinnat pääkaupunkiseudulla ja Tampereella tarkemmin myöhemmin tässä kuussa.

Lue lisää aiheesta:
Älä luule, että nollakorko on uusi normaali (Taloussanomat)


Edellinen artikkeli:

Milloin asuntolainan korko nousee jälleen?

Milloin asuntolainan korko nousee jälleen?

14.12.2016

Lue artikkeli

Seuraava artikkeli:

Asuntolainojen korot ja marginaalit 2017–2018: ennuste

Asuntolainojen korot ja marginaalit 2017–2018: ennuste

14.12.2016

Lue artikkeli

Jaa artikkeli:

Miten suuren lainan voisin tällä hetkellä ottaa?

Millaiseen asuntolainaan teillä olisi tällä hetkellä varaa? Hyödyntäkää asuntolainalaskuriamme:

Asuntolainalaskuri

 

Mikä on edullisin asuntolaina?

Millaisella korolla, ja millaisen summan voisitte juuri tällä hetkellä saada asuntolainaa?

Kilpailuta asuntolaina

 

Viimeisimmät artikkelit

Kategoriat