Etusivu » Asuntolaina » Tutkimus todistaa: Helsingissä on kallista asua

Tutkimus todistaa: Helsingissä on kallista asua

29.8.2016

Kategoriat:

ASUNTOLAINAASUNTOMARKKINAT

Pellervon taloustutkimuksen laatiman uuden tutkimuksen mukaan asuinpaikkakunnalla on valtava vaikutus perheen asumismenoihin. Missä on kallista ja miksi? Ja mitä siitä seuraa? Lue lisää.

Hae asuntolainaa!
Hae asuntolainaa!

Kilpailuta asuntolainasi!

Edullisin asuntolaina kilpailuttamalla – yhdellä hakemuksella monta tarjousta.

Kuka tutki ja mitä?

Taloussanomat uutisoi äskettäin Pellervon taloustutkimuksen (PTT) julkaisemasta tutkimuksesta, jonka mukaan kerrostalossa asuvan lapsiperheen asumismenot ovat Raumalla puolet pienemmät kuin Helsingissä. Tutkimuksessa selvitettiin asumismenoja vuosien 2009 ja 2016 välisenä aikana useilla suomalaisilla paikkakunnilla.

PTT keskittyi selvityksessään omistusasumisen hintaan ja vuokra-asujat jätettiin ulkopuolelle. Tutkimus laadittiin yhteistyössä Kiinteistöliiton ja Suomen Omakotiliiton kanssa.

Jymyuutinen: Helsingissä on kallista asua

Tutkimuksen mukaan raumalaisen perheen nettotuloista asuminen syö vain 20 prosenttia, helsinkiläisellä perheellä vastaava luku on yli 40 prosenttia. Ero on huomattava, tosin ei varmaankaan yllätä ketään.

Kiinnostavaa on huomata, että Helsingissä luku on pysynyt jo vuodesta 2010 asti samana, kun taas Raumalla prosenttiluku on ollut mittausjakson aikana alimmillaan 19 % vuonna 2012.

Tampere ja Espoo ovat perheiden asumismenojen suhteen Rauman ja Helsingin välimaastossa. Tampereella asumismenot vaativat 30 prosenttia ja Espoossa 35 prosenttia tuloista.

Mistä asumismenot koostuvat?

Helsingissä suurin kuluerä on lainan lyhennys ja toiseksi suurin on hoitovastike. Raumalla hoitovastike on keskimäärin lainan lyhennystä korkeampi. Näiden lisäksi asumismenoihin lasketaan mukaan korkokulut, asunnon korjausmenot ja sähkö.

Tulevaisuudessa asumismenot kasvavat valtakunnallisesti entisestään suhteessa perheiden nettotuloihin. Asumismenoja voivat kasvattaa muun muassa korjauskulut. Jopa neljännes hoitokuluista koostuu korjauksista.

Myös korkotason nousu vaanii nurkan takana. Emme tiedä vielä, milloin euriborit lähtevät nousuun. Sitä on odotettu jo vuosia, mutta ainakaan tänä vuonna sitä on turha odottaa. Korkojen nousu tulee kuitenkin iskemään etenkin pitkien ja isojen asuntolainojen omistajiin.

Öljyn hinnan mahdollinen nousu lähivuosina tulisi kolahtamaan öljylämmitteisten talojen asukkaiden talouteen.

Hae asuntolainaa!
Hae asuntolainaa!

Kilpailuta asuntolainasi!

Edullisin asuntolaina kilpailuttamalla – yhdellä hakemuksella monta tarjousta.

Mikä on Pellervon taloustutkimus?

Pellervon taloustutkimus on helsinkiläinen vuonna 1979 perustettu laitos, joka laatii taloustutkimuksia yritysten, organisaatioiden ja julkisten tahojen tarpeisiin. Sen erikoisalaa ovat maa- ja elintarviketalous, kansantalous ja metsäala. Pellervo tunnetaan yhteyksistään maatalouden ja metsäteollisuuden lobbareihin eikä heidän tutkimuksiaan voida ilmaistuista ihanteista huolimatta pitää täysin puolueettomina.

Esimerkiksi tässä artikkelissamme esitelty tutkimus kysymyksenasetteluineen saattaa olla keskustalaisen aluepoliittisen agendan ohjaama: Haluttiin korostaa pienten paikkakuntien etuja nähden ylikansoitettuun ja ylihinnoiteltuun pääkaupunkiin. Ei ole kuitenkaan syytä olettaa, etteivät tutkimuksessa julkaistut tiedot pitäisi sinällään paikkaansa.

Ulkomaalaisten toimijoiden on turha yrittää saada lisätietoa Pellervosta heidän englanninkielisten verkkosivujensa kautta, sillä siellä on tällä hetkellä lähinnä lorem ipsum -täytetekstejä ja tyhjiä kuvakehyksiä eikä lainkaan oikeaa tietoa. Tämä ei luo kovin laadukasta tai kansainvälistä kuvaa perinteikkäästä säätiöstä.

Muista kilpailuttaa asuntolainasi etenkin Helsingissä

Tutkimuksen eräs opetus on jälleen, että Helsingissä, jos missään, on tärkeää muistaa kilpailuttaa asuntolainansa. Lainan lyhennykset ovat suurin yksittäinen asumiskulu helsinkiläisillä.

Kilpailuttaminen tapahtuu lyhyesti ilmaistuna näin:

  1. Kerää tarvittavat tiedot. Tämä tarkoittaa tietoa tuloistasi, omaisuudestasi, veloistasi ja yleisestä taloudellisesta tilanteestasi.
  2. Ota yhteyttä vähintään kolmeen pankkiin ja pyydä heiltä tarjous asuntolainaa varten. Voit ottaa yhteyttä alustavasti sähköpostitse, verkkopankin kautta, puhelimitse tai jopa vierailemalla konttorissa. Eräänä hyvänä vinkkinä voi sanoa, että Hypoteekkiyhdistys unohtuu monilta kilpailuttajilta. Tämä on sääli, sillä kyseessä on erityisen luotettu ja tällä hetkellä myös kilpailukykyinen vaihtoehto isoille pankeille.
  3. Tutustu pankkien palauttamiin lainatarjouksiin huolellisesti. Vaadi, että tarjouksissa on eriteltynä lainan hinta. Tämä tarkoittaa, että jos pankki haluaa vaikkapa tarjota lisäpalveluita, kuten lainaturvavakuutusta tai kiinteää korkoa ensimmäisiksi viideksi vuodeksi, pyydä lainan hinta myös ilman näitä lisäominaisuuksia. Usein pankit yrittävät ujuttaa kalliita palveluita asuntolainasopimukseen huomaamatta. Eritteleminen myös tekee vertailusta helpompaa.
  4. Ota pankkeihin taas yhteyttä ja tarvittaessa pyydä lisätarjouksia tai tarkennuksia.

Kilpailuttaminen kannattaa yleensä hoitaa ensisijaisesti itse. Asuntolainan kilpailuttamiseen on kuitenkin olemassa nopeita ja helppoja vaihtoehtoja netissä. Etua.fi kilpailuttaa asuntolainat kuluttajan puolesta. Asiakas täyttää alustavan lainahakemuksen netissä ja Etua lähettää sen eteenpäin pankeille. Hakijaan otetaan sitten yhteyttä edullisimpien mahdollisten asuntolainatarjousten tiimoilta. Palvelun käyttö on ilmaista, mutta vain pieni osa pankeista kuuluu sen piiriin. Siksi se ei korvaa perinteistä kilpailuttamista, jossa voidaan valita pankeista parhaat mukaan kilpailutukseen.

Myös muut lainat, kuten kulutusluotot kannattaa kilpailuttaa. Jos sinulla on nykyisiä luottoja tai suunnitelet uuden lainan hakemista, tutustu tähän palveluun loytääksesi edullisimman lainan.

Asuntolainojen hinnat Helsingissä ovat pudonneet

Viime vuosien pitkä pudotus asuntolainojen hinnoissa on jatkunut yhä kesällä. Joidenkin pankkien mielestä hinnat alkavat olla jo pudonneet naurettavan alas.

Taloussanomien julkaiseman tiedon mukaan melkein kaikki pankit tarjoavat Helsingissä asuntolainaa 1,2 prosentin marginaalilla tai halvemmalla. Taloussanomien vertailema laina oli 85 000 euron suuruinen ja sen maksuaika oli 15 vuotta.

Huomaa, että marginaali kertoo kuitenkin vain osan totuudesta. Mitä matalammalla marginaalit ja viitekorot viistävät, sitä enemmän pankit siirtävät lainan kuluja lisämaksuihin, kuten avausmaksuun, tilinhoitomaksuun ja palvelumaksuihin.

Seuraavilla viidellä pankilla lainan todellinen korko, joka sisältää kaikki lisäkulut, on tällä hetkellä matalin:

  1. Hypo. Marginaali 0,95 %. Todellinen vuosikorko 1,09 %.
  2. S-Pankki. Marginaali 1,00 %. Todellinen vuosikorko 1,12 %.
  3. Aktia. Marginaali 1,05 %. Todellinen vuosikorko 1,18 %.
  4. Ålandsbanken. Marginaali 1,15 %. Todellinen vuosikorko 1,29 %.
  5. Nooa Säästöpankki. Marginaali 1,20 %. Todellinen vuosikorko 1,31 %.
Hae asuntolainaa!
Hae asuntolainaa!

Kilpailuta asuntolainasi!

Edullisin asuntolaina kilpailuttamalla – yhdellä hakemuksella monta tarjousta.

Lue lisää:
Asumismenoissa huimat erot (Taloussanomat)


Edellinen artikkeli:

Halvin asuntolaina, kolmen vuoden vertailu

Halvin asuntolaina, kolmen vuoden vertailu

29.8.2016

Lue artikkeli

Seuraava artikkeli:

Asuntolainojen hinnat putosivat: Tässä halvin pankki

Asuntolainojen hinnat putosivat: Tässä halvin pankki

29.8.2016

Lue artikkeli

Jaa artikkeli:

Miten suuren lainan voisin tällä hetkellä ottaa?

Millaiseen asuntolainaan teillä olisi tällä hetkellä varaa? Hyödyntäkää asuntolainalaskuriamme:

Asuntolainalaskuri

 

Mikä on edullisin asuntolaina?

Millaisella korolla, ja millaisen summan voisitte juuri tällä hetkellä saada asuntolainaa?

Kilpailuta asuntolaina

 

Viimeisimmät artikkelit

Kategoriat