Etusivu » Asuntomarkkinat » Vuokrahinnat nousevat vuonna 2016

Vuokrahinnat nousevat vuonna 2016

27.10.2015

Kategoriat:

ASUNTOMARKKINAT

Vuokrahintojen nousu pääkaupunkiseudulla ei ota hellittääkseen. Lue tästä lisää vuokra-asujan tulevaisuudesta.

Sijoitusasunnot ja turvapaikanhakijat korottavat hintoja

Huoneistokeskuksen toimitusjohtajan ja Taloussanomien mukaan kasvukeskusten vuokrahinnat tulevat nousemaan myös ensi vuonna. Vuosittainen vuokra-asuntojen neliöiden hinnannousu on jo pitkään ollut 3-4 prosentin vuosiluokkaa. Tämä tarkoittaa käytännössä, että vuokra-asuminen käy alati kalliimmaksi suhteessa yleiseen talouskehitykseen. Vuokralaisten elintaso siis laskee vuosi vuodelta, jos tulotaso ei nouse työmarkkinoiden keskiarvoa nopeammin.

Vähitellen vuokra-asumisen hintaa tulee korottamaan myös turvapaikanhakijoiden määrä. Kaupungin asukkaiden määrän kasvu vähentää vapaiden asuntojen määrää. Vaikutusta ei kannata kuitenkaan liioitella. Esimerkiksi Helsingissä ja Tampereella suomalaisten muuttajien määrä ylittää joka tapauksessa uusien turvapaikanhakijoiden määrän. Muuttajia suurempi hintojen nousun moottori on myös sijoitusasuntojen kysynnän kasvu.

Hae asuntolainaa!
Hae asuntolainaa!

Kilpailuta asuntolainasi!

Edullisin asuntolaina kilpailuttamalla – yhdellä hakemuksella monta tarjousta.

 

Asuntomarkkinoiden kuilu kasvaa

Vuonna 2016 myös asuntomarkkinoiden jakautuminen jatkuu edelleen. Isoissa kaupungeissa hinnat nousevat, kun taas samalla maaseudulla ja ei-halutuilla pienillä paikkakunnilla hinnat putoavat. Tämä koskee niin vuokra-asuntoja kuin omistusasuntojakin.

Kaikkein heikoimmilla alueilla hinnat saattavat olla matalia, mutta samalla kiinteistöjen hintanäkymät tulevaisuudessa ovat niin heikot, että asuntolainan saaminen voi olla kiven takana. Käytännössä muuttaminen pienelle paikkakunnalle voi siis olla hintatasosta huolimatta haastavaa, sillä kiinteistön arvon ei odoteta merkittävästi nousevan lähitulevaisuudessa. Pienen paikkakunnan kiinteistö on heikko vakuus.

Samalla kuilu asuntolainojen hinnoissa levenee. Hyvätuloiset asiakkaat saavat lainaa alati halvemmalla. Keskimarginaalit jatkavat Hypoteekkiyhdistyksen ennusteiden mukaan laskuaan vielä ensi vuonnakin, vaikka jo nyt ollaan ennätysmatalissa luvuissa. Samaan aikaan vähävaraisilla asuntolainan hakijoilla on yhä enemmän vaikeuksia saada kohtuuhintaista lainaa. Tämä lupaa huonoa tuleville vuosille, jolloin viitekorot lähtevät taas nousuun. Liian kalliiseen asuntolainaan tarttuneet työväenluokan perheet saattavat joutua vaikeaan tilanteeseen lainojen lyhennysten kanssa.

Asuntokauppa on hidastunut syksyllä

Huoneistokeskuksen julkaiseman asuntokatsauksen mukaan kesä ja alkusyksy olivat lupaavia aikoja pitkään takunneelle asuntokaupalle. Syksyllä asuntojen myynti kuitenkin hiljeni. Silti kauppamäärät kasvoivat kuukauden takaisesta yhä kolme prosenttia koko maan tasolla.

Kiinnostavana yksityiskohtana asuntomarkkinoilla ollaan siirrytty pienistä yksiöistä ja kaksioista kohti isompia perheasuntoja. Kolmiot ja neliöt käyvät nyt paremmin kaupaksi kuin aikoihin. Myös omakotitalojen menekki on elpymässä.

Lue lisää:
Välittäjä: Turvapaikanhakijaefekti alkaa näkyä ensi vuonna (Taloussanomat)

Hae asuntolainaa!
Hae asuntolainaa!

Kilpailuta asuntolainasi!

Edullisin asuntolaina kilpailuttamalla – yhdellä hakemuksella monta tarjousta.


Edellinen artikkeli:

Suuria asuntolainoja yhä vähemmän

Suuria asuntolainoja yhä vähemmän

27.10.2015

Lue artikkeli

Seuraava artikkeli:

Asuntolainat pitenevät ja syövät tulosi

Asuntolainat pitenevät ja syövät tulosi

27.10.2015

Lue artikkeli

Jaa artikkeli:

Miten suuren lainan voisin tällä hetkellä ottaa?

Millaiseen asuntolainaan teillä olisi tällä hetkellä varaa? Hyödyntäkää asuntolainalaskuriamme:

Asuntolainalaskuri

 

Mikä on edullisin asuntolaina?

Millaisella korolla, ja millaisen summan voisitte juuri tällä hetkellä saada asuntolainaa?

Kilpailuta asuntolaina

 

Viimeisimmät artikkelit

Kategoriat