Etusivu » Korot & Marginaalit » Yleisin asuntolainan viitekorko painui miinukselle

Yleisin asuntolainan viitekorko painui miinukselle

8.2.2016

Kategoriat:

KOROT & MARGINAALIT

Ennusteiden mukaisesti 12 kk euribor on painunut vihdoin lyhyempien viitekorkojen perässä pakkasen puolelle. Kyseessä on suosituin asuntolainan viitekorko. Lue, mitä tämä tarkoittaa asuntovelallisen kannalta.

Hae lainaa!

Kilpailuta asuntolainasi ilmaiseksi

Lähetä yksi asuntolainahakemus, saat monta tarjousta.

 

12 kk euribor laskussa

Uutisoimme viime viikolla 12 kk euriborin uhkaavasta painumisesta kohti negatiivisia lukemia. Viime perjantaina kaikki tärkeimmät viitekorot olivat laskusuunnassa. Pudotus johtui markkinoiden odotuksesta koskien EKP:n talletuskoron laskusta. Tällä EKP pyrkii elvyttämään entisestään Euroopan taloutta.

12 kk euribor putosi 0,004 prosenttia ja näin heilahti ensimmäistä kertaa yleiseurooppalaisen viitekoron historiassa pakkasen puolelle, -0,002 prosenttiin.

Negatiiviset viitekorot ovat aiheuttaneet harmaita hiuksia pankeille. On ollut hieman epäselvää, miten niitä pitäisi käsitellä ja kuinka pitkälle niiden voidaan antaa laskea lainan kokonaiskorkoa. Toisaalta myös negatiivisten viitekorkojen vaikutus talletuskorkoihin on yhä hieman tulkinnanvarainen kysymys.

Mitä negatiivinen viitekorko tarkoittaa asuntovelalliselle?

Negatiivinen viitekorko vaikuttaa yleensä lähinnä ennen vuotta 2015 alkaneisiin asuntolainasopimuksiin. Tämä riippuu kuitenkin pankista.

Uusien asuntolainojen sopimuksissa on otettu negatiivisten viitekorkojen mahdollisuus huomioon. Käytännössä viitekorko ei voi näissä lainoissa pudota alle nollan, joten 12 kk euribor voi pudota vaikka kuinka syvälle pakkasen puolelle ilman, että sillä on mitään vaikutuksta velallisen kukkaroon. Laina kerryttää aina vähintään marginaalin verran korkoa.

Myös vanhojen lainojen sopimuksia tulkitaan niin, ettei kokonaiskorko voi koskaan pudota alle nollan. Pankki ei siis koskaan joudu maksamaan tuottoa velalliselle. Tämä on sinänsä reilu käytäntö, sillä vastaavasti negatiivisten viitekorkojen ei katsota pudottavan pankkitalletusten korkotuottoa negatiiviseksi. Rahasi eivät siis haihdu ilmaan tililtä, vaikka tilin korko olisi sidottu euriboriin.

Kuka asuntovelallinen hyötyy negatiivisesta euriborista?

Seuraavassa listassa kerrotaan, mistä lähtien muutama yleinen asuntolainapankki on huomioinut negatiiviset viitekorot asuntolainasopimuksissaan. Jos olet ottanut lainaa näistä pankeista ennen mainittua ajankohtaa, miinusmerkkinen euribor todennäköisesti laskee lainasi marginaalia kohti nollaa:

  • Nordea, joulukuu 2012
  • Danske Bank, tammikuu 2015
  • OP, tammikuu 2015
  • Aktia, toukokuu 2015

Milloin viitekorot kääntyvät nousuun?

Markkinat eivät odota 3 kk euriborin kipuavan positiiviselle puolelle ennen vuotta 2018. Tarkasti tätä on kuitenkin mahdotonta ennustaa, sillä EKP määrittelee ohjauskorkonsa markkinoiden vaatimusten mukaisesti. Jos nykyiset elvytystoimet osoittautuvat riittäviksi, viitekorko voi lähteä nousuun jo hyvissä ajoin ennen tätä. Kovin nopeita tai yllättäviä heilahduksia ei kuitenkaan odoteta.

Uuden asuntovelallisen kannattaa muistaa, että asuntolainan pitkän maksuajan puitteissa korot ehtivät vielä nousta ja taas laskea moneen kertaan. Eli ei kannata tuudittautua nykyisten halpojen viitekorkojen todellisuuteen, vaan maksaa luottoa halpojen korkojen aikana nopeasti pois. Lyhennysvapaita ei sen sijaan kannata nyt ottaa, jollei sellaista todella tarvitse.

Lue lisää:
Vuoden euribor painui ensimmäistä kertaa miinukselle (Kauppalehti)


Edellinen artikkeli:

Ennuste: Pian 12 kk euribor painuu miinukselle

Ennuste: Pian 12 kk euribor painuu miinukselle

8.2.2016

Lue artikkeli

Seuraava artikkeli:

Prime-korko on yhä huono valinta

Prime-korko on yhä huono valinta

8.2.2016

Lue artikkeli

Jaa artikkeli:

Miten suuren lainan voisin tällä hetkellä ottaa?

Millaiseen asuntolainaan teillä olisi tällä hetkellä varaa? Hyödyntäkää asuntolainalaskuriamme:

Asuntolainalaskuri

 

Mikä on edullisin asuntolaina?

Millaisella korolla, ja millaisen summan voisitte juuri tällä hetkellä saada asuntolainaa?

Kilpailuta asuntolaina

 

Viimeisimmät artikkelit

Kategoriat