Oletko koskaan ajatellut, mitä teet sitten, kun asuntosi on kokonaan maksettu, mutta elämiseen jää silti liian vähän rahaa? Tilanne voi monen kohdalla tuntua kaukaiselta, mutta esimerkiksi eläkkeen alkaessa tulotaso tavallisesti tipahtaa sen verran, että velattomasta asunnosta huolimatta rahaa on käytössä vain niukalti. Moni turvautuu tässä vaiheessa kulutusluottoihin, mutta näille on olemassa edullisempikin vaihtoehto.

Sinulle, jolla on velaton asunto

Käänteinen asuntolaina on lainatyyppi, joka on lanseerattu nimenomaan niitä varten, jotka ovat jo asuntonsa maksaneet, ja jotka haluaisivat käyttää kuukausittain enemmän rahaa esimerkiksi matkusteluun tai terveydenhoitoon. Yleensä asuntonsa maksaneilla on kohtuullisesti asuntoon ja esineistöön sijoitettua varallisuutta, mutta ei välttämättä niin paljon rahaa, joten käänteinen asuntolaina on hyvä ratkaisu. Se on sitä etenkin siksi, että lainan ottanut voi edelleen jatkaa asumista omassa tutussa asunnossaan eikä mitään muuttopaineita tule.

Käänteinen asuntolaina on lopulta yksinkertainen ratkaisu

Käänteinen asuntolaina on kohtuullisen uusi tulokas lainamarkkinoilla, ja siksi se ei ole läheskään kaikille tuttu ilmiö. Moni ei ole kuullut siitä lainkaan, ja monet jotka ovat kuulleet, ajattelevat sen olevan jotenkin vaikea ratkaisu rahaongelmaan. Sitä se ei kuitenkaan ole.

Käänteisessä asuntolainassa jo maksettu asunto pantataan pankille, joka sitten myöntää pantattua asuntoa vastaan lainaa. Tuon myönnetyn lainan suuruus on normaalisti enintään puolet asunnon arvosta, eli ihan kohtuullinen summa, jolla jo tekee matkan jos toisenkin tai hoidattaa itseään vaikka yksityisessä terveydenhuollossa. Pankki ei tietenkään seuraa sitä, mihin käänteiseen asuntolainaan päätynyt henkilö rahansa käyttää.

Kun laina on myönnetty, maksaa lainan ottaja lainasta kuukausittain korkoa. Koko myönnettyä lainasummaa ei ole pakko nostaa kerralla, vaan nostot voi jaotella pienempiin eriin. Nostoihin ja lainan perustamiseen liittyy kuitenkin pankkikohtaisia maksuja, joihin kannattaakin tutustua huolellisesti etukäteen, jotta välttyy yllätyksiltä. Myös koron suuruus vaihtelee pankeittain, mikä on yksi syy siihen, että myös käänteinen asuntolaina kannattaa ilman muuta kilpailuttaa ennen päätöksentekoa.

Perintökunta hoitaa lainan takaisinmaksun

Käänteisen asuntolainan ottaja ei itse lyhennä lainaa, vaan hoitaa ainoastaan siitä kertyneet kulut. Lainan hoitaminen jää perintökunnalle, mikä saattaa kummastuttaa monia. Asiassa ei kuitenkaan ole mitään ihmeellistä.

Koska käänteistä asuntolainaa myönnetään puolet asunnon arvosta, saa perintökunta toisen puolen myytyään asunnon käänteisen asuntolainan ottajan kuollessa. Näin perintökunnalle ei jää mitään velkaa kuitenkaan ja lainan ottanut on saanut asua omassa kodissaan niin kauan kuin on halunnutkin.

Mistä hakea käänteistä asuntolainaa?

Lainaa hakeaksesi sinun tulee olla yhteydessä omaan pankkineuvojaasi.