Etusivu » Asuntolaina » Asuntojen hinnat 2017–2018: Asuntomarkkinaennuste

Asuntojen hinnat 2017–2018: Asuntomarkkinaennuste

16.5.2017

Kategoriat:

ASUNTOLAINAASUNTOMARKKINAT

Asuntomarkkinoiden ennustaminen on tärkeää sekä ostajille että myyjille. Katso tästä asuntojen hinnat 2017-2018. Kannattaako asuntokaupassa odottaa vai ei?

Asuntojen hinnat viime vuosina

Viimeisen kymmenen vuoden aikana asuntomarkkinoita ovat leimanneet muun muassa seuraavat kehityskulut:

  • Kaikenlaisten asuntojen hinnat ovat kymmenen vuoden aikana nousseet – uusien kerrostaloasuntojen hinnat kaikkein eniten, vanhojen rivitalojen vähiten. Kerrostalojen suosion kasvua selittää kaupungistuminen ja ja pienten kotitalouksien määrän kasvu.
  • Jos verrataan asuntojen hintoja suomalaisten ansiotasoon, nähdään yksi syy asuntokaupan hitaudelle. Viime vuosina palkat ovat nousseet vähemmän kuin asuntojen hinnat. Tämä heijastelee yleistä taloustilannetta.
  • Vuokrat ovat viime vuosina nousseet nopeammin kuin asuntojen hinnat. Asuntotuotanto ei pysy vuokra-asumisen kysynnän mukana.

Asuntojen hinnat alkuvuodesta 2017

Viimeisen vuoden aikana asuntojen hinnat ovat olleet koko maan tasolla nousussa. Jos laskuista jätetään pois pääkaupunkiseutu, hintakäyrä kuitenkin näyttää aivan toisenlaiselta. Isojen asutuskeskusten ulkopuolella hinnat jatkavat laskuaan kysynnän pysyessä heikkona.

Vuoden 2017 ensimmäisellä neljänneksellä vanhojen asunto-osakkeiden hinnat laskivat hienoisesti myös pääkaupunkiseudulla. Muualla Suomessa hintojen lasku pysyi yhä jyrkkänä.

Helmikuussa vanhan osakehuoneiston neliöhinta oli pääkaupunkiseudulla 3595 euroa ja muualla maassa 1674 euroa.

Reaktor ennustaa asuntojen hintojen kääntyvän laskuun

Kannattaakokauppa.fi-sivusto pitää yllä maanlaajuista asuntojen hintapalvelua. Sivuston taustalla piilevä Reaktor on koonnut Tilastokeskuksen tietojen perusteella suuren ennusteen vuodelle 2018.

Laaditun laskentamallin perusteella hintakehitys vaikuttaa synkältä:

  • Vuosien 2017 ja 2018 aikana asuntojen hinnat nousevat lähinnä viiden suurimman kaupunkiseudun ytimessä. Jopa Vantaalla ja Espoossa hinnat laskevat.
  • Asuntojen hinnat tulevat pomppaamaan muun muassa seuraavilla alueilla: Kupittaa (Turku), Vesilinna (Turku), Välivainio (Oulu), Karjasilta (Oulu). Myös Turun, Oulun ja Jyväskylän keskustojen neliöhinnat ovat kovassa nousussa.
  • Sen sijaan äärimmäisen kalliit Kallion ja Sörnäisen kiinteistöt lähestyvät realistista kattoa. Vuoden 2018 loppuun asti nousu tulee olemaan verrattain hillittyä.

Jos talouden kasvu kuitenkin jatkuu, markkinat vilkastuvat

Reaktorin data-analytiikassa on yksi heikkous. Se ei huomioi, että talous on alkanut kääntyä nousuun. Laskennallinen ennuste perustuu taloudellisesti epävakaiden viime vuosien asuntomarkkinadatalle. Mikäli talouden nousu jatkuu, saattavat myös asuntojen hinnat lähteä kasvuun.

Tämän vahvistaa myös Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus. Alkuvuoden hengähdys asuntojen hinnoissa, talouden vahvistuminen ja kuluttajaluottamuksen nousu saavat asuntomarkkinat aktivoitumaan kesän aikana.

Hypon asuntomarkkinakatsaus pähkinänkuoressa

Alla on esitelty Hypon laajan asuntomarkkinakatsauksen kolme kiinnostavinta pointtia ostajan ja myyjän kannalta.

1. Vanhojen asuntojen kysyntä on laskenut, mutta markkinat nousevat

Viime vuoden loppupuolella kiinnostus vanhoja asuntoja kohtaan oli hiipuvaa. Tällä hetkellä on kuitenkin useita merkkejä siitä, että vähitellen asuntomarkkinat ovat lähdössä jälleen käyntiin. Suurin kiinnostus kohdistuu uusiin kerrostalo- ja rivitaloasuntoihin.

2. Urbaanista pienasunnosta haaveileva joutuu usein vuokraamaan

Urbaanien pienasuntojen suosio on tasaisessa kasvussa ja tulee jatkamaan kasvuaan. Tässä on Suomen asuntomarkkinoiden veturi. Onneksi pieniä asuntoja myös rakennetaan yhä enemmän – trendi on tunnistettu.

Ongelmana ostajan kannalta on, että pienasunnot suosituissa kasvukeskuksissa lepäävät sijoittajien salkuissa. Hinnat nousevat ja asunnot pysyvät useimpien ensiasunnon ostajien ulottumattomissa.

Eräs oikeistohallituksen lukuisista tukisähellyksistä saattaa aiheuttaa yllättävän ylimääräisen ongelman pienasunnon ostamista kaavailevalle.

Yksin vapailla markkinoilla asuvien opiskelijoiden määrä tulee todennäköisesti nousemaan, kun opintotuen asumislisä lakkautetaan ja opiskelijat heitetään yleisen asumistuen piiriin. Uusi järjestelmä ajaa yhdessä asuvat pariskunnat kannustinloukkuun. Ja samalla opiskelija-asunnoissa on suhteellisesti yhä kannattamattomampaa asua.

Opiskelijoiden muuttoliike vapaiden markkinoiden vuokrayksiöihin voi aiheuttaa uutta pulaa pienistä asunnoista.

3. Edulliset asuntolainat helpottavat ostajan elämää

Asuntolainojen kokonaiskorot ovat tällä hetkellä matalalla. Viitekorkojen noususta takaisin plussan puolelle ei ole merkkejä. Todennäköisesti euribor kohoaa nollan yläpuolelle aikaisintaan vuonna 2019. Samaan aikaan pankkien välinen kova kilpailu pitää keskimarginaalin yhden prosentin tuntumassa.

Kolme tärkeintä ennustetta asuntoa ostavalle tai myyvälle

Vaikka asuntoa myyvä tai ostava ei jaksaisi perehtyä kaikkiin ennusteisiin, kannattaa muistaa ainakin seuraavat kolme pointtia.

  • Vuosia asuntomarkkinat ovat hitaasti käynnistelleet itseään uudestaan. Tällä hetkellä koko talouden elpyessä näkyy merkkejä siitä, että asuntomarkkinoiden tulppa alkaa hellittää. Jos talouskasvu kuitenkin jälleen hiipuu, se tulee näkymään myös asuntomarkkinoiden hidastumisena.
  • Uudet, pienet kerrostaloasunnot ovat yhä suositumpia etenkin suurimpien kaupunkien keskustojen tuntumassa. Niistä kannattaa varautua maksamaan reipasta hintaa myös lähivuosina. Huomaa, että etenkin Turussa hinnat nousevat vauhdilla. Vanhoja kerrostaloasuntoja voi sen sijaan saada kohtuuhinnalla etenkin isojen kaupunkien ulkopuolelta.
  • Halpa asuntolaina ja taloustilanteen paraneminen tekevät vuodesta 2017 hyvän ajankohdan asunnon ostamiselle. Huomaa myös, että vuoden 2018 alusta lähtien osassa pankeista marginaali saattaa nousta Finanssivalvonnan uusien säätelytoimien johdosta.

Lue lisää:
Jättiselvitys ympäri maan: Täällä asunnot kallistuvat, täällä halpenevat (Taloussanomat)
Hypon asuntomarkkinakatsaus (Hypoteekkiyhdistys, pdf)
Asuntojen hinnat (Rakennusteollisuus)


Edellinen artikkeli:

Asuntolainojen korot ja marginaalit 2017–2018: ennuste

Asuntolainojen korot ja marginaalit 2017–2018: ennuste

16.5.2017

Lue artikkeli

Seuraava artikkeli:

Vanhan asuntolainan kilpailutus

Vanhan asuntolainan kilpailutus

16.5.2017

Lue artikkeli

Jaa artikkeli:

Miten suuren lainan voisin tällä hetkellä ottaa?

Millaiseen asuntolainaan teillä olisi tällä hetkellä varaa? Hyödyntäkää asuntolainalaskuriamme:

Asuntolainalaskuri

 

Mikä on edullisin asuntolaina?

Millaisella korolla, ja millaisen summan voisitte juuri tällä hetkellä saada asuntolainaa?

Kilpailuta asuntolaina

 

Viimeisimmät artikkelit

Kategoriat