Asuntolainojen hintavertailu: Mistä pankista halvin laina?

Asuntolainojen hintavertailu: Mistä pankista halvin laina?

Asuntolainojen hinnat ovat alhaalla ja hintaerot pankkien välillä ovat melko vähäisiä. Yksi pankki on kuitenkin selvästi muita halvempi. Katso vertailu.

Asuntolainojen marginaalit ovat alhaalla

Asuntolainojen hinnat ovat olleet koko vuoden matalalla, ja syksyn aikana kilpailu pankkien välillä on koventunut entisestään. Monilla pankeilla ei ole enää mahdollisuutta painaa marginaalia yhtään alemmas.

Viimemmäksi marginaaliaan ovat alentaneet Handelsbanken Tampere ja Kurikan Osuuspankki.

Suomen Rahatiedon laatiman vertailun mukaan elokuussa 2018 asuntolainojen vuosikorko vaihteli 0,84 prosentista 1,10 prosenttiin.

Hae asuntolainaaHae asuntolainaa

Kilpailuta lainatarjoukset!

Edullisin asuntolaina kilpailuttamalla – yhdellä hakemuksella monta tarjousta.

Edullisin asuntolaina Helsingissä

Suomen Rahatiedon vertailun mukaan yksi asuntoluotottaja peittoaa kilpailijat hintakilpailussa elokuussa 2018. Tilanne on vastaava kuin syksyllä. Vertailun tiedot löytyvät seuraavasta taulukosta. (Esimerkkilainan summa on 85 000 euroa ja maksuaikaa 15 vuotta. Kaikkien tarjottujen asuntolainojen viitekorko on 12 kk euribor.)

Pankki Pvm Viitekorko Korko, %
Hypo 01.08.2018 12 kk euribor 0,84
Danske Bank 01.08.2018 12 kk euribor 1,02
Suupohjan OP 01.08.2018 12 kk euribor 1,02
Handelsbanken 01.08.2018 6 kk euribor 1,02
Aktia 01.08.2018 12 kk euribor 1,04
Ålandsbanken 01.08.2018 12 kk euribor 1,06
S-Pankki 28.05.2018 12 kk euribor 1,08

 

Ylivoimaisesti halvinta asuntolainaa Helsingissä saa Hypolta, aivan kuten aiempinakin kuukausina. Myös Danske Bankin, OP:n ja Handelsbankenin todellinen vuosikorko jää 1,03 % alle.

Yksikään vertailuun osallistuneista pankeista ei erottaudu kilpailijoista erityisen kalliina. Hinnat ovat Hypoa lukuun ottamatta hyvin tasaväkisiä.

Edullisin asuntolaina Tampereen seudulla

(Huom! Tampereen seudulta ei nykyään julkaista säännöllisiä asuntolainojen hintavertailuja. Nämä tiedot ovat joulukuulta 2017.) Tampereelle halvimpien lainojen kärki näyttää samalta kuin Helsingissä, mutta hintaero halvimman ja kalleimman välillä on jyrkempi. Tampereella asuntolainan kilpailuttaminen on siis vielä tärkeämpää kuin Helsingissä, muuten vaikkapa Sinetti Säästöpankin asiakas voi päätyä maksamaan jopa 0,35 prosenttiyksikköä kalliimpaa korkoa kuin Hypon asiakas.

 

Pankki Todellinen vuosikorko Marginaali
Hypo 0,89 % 0,75 %
Handelsbanken 1,05 % 0,90 %
S-Pankki 1,07 % 0,95 %
Danske Bank 1,09 % 0,95 %
Aito Säästöpankki 1,11 % 1,00 %
Nordea 1,12 % 1,00 %
Aktia 1,13 % 0,99 %
Kurikan OP 1,14 % 1,00 %
Ålandsbanken 1,14 % 1,00 %
Oma Säästöpankki 1,16 % 1,00 %
Sinetti SP 1,24 % 1,10 %

 

Tampereen asuntolainojen hintoja vertaillessa tulee hyvin esiin lainan lisäkulujen vaikutus hintaan. Pelkkä marginaali ei kerro totuutta, pitää katsoa todellista vuosikorkoa. Yhden prosentin marginaali voi tarkoittaa 1,11 % tai 1,16 % todellista korkoa.

Hae asuntolainaaHae asuntolainaa

Kilpailuta lainatarjoukset!

Edullisin asuntolaina kilpailuttamalla – yhdellä hakemuksella monta tarjousta.

Asuntolainan lyhennysvapaa on halvempaa rahaa kuin kulutusluotto

Joulun aikaan moni turvautuu kulutusluottoon kattaakseen juhlien järjestämisen tai lahjojen ostamisen kerryttämiä kuluja. Joulurahaa saa kuitenkin halvemmalla ottamalla muutaman kuukauden lyhennysvapaata.

Pankkien vakuudelliset kulutusluotot ovat todelliselta vuosikorkoltaan helposti moninkertaisia verrattuna asuntolainan korkoon – puhumattakaan vakuudettomista vuosikoroista, jotka voivat olla hinnaltaan jopa kymmenkertaisia ja nettilainoissa monikymmenkertaisia.

Joulurahaa halajavan asuntovelallisen kannattaa siis selvittää mahdollisuus asuntolainan lyhennysvapaisiin ennen lainahakemuksen lähettämistä.

Viitekorot nyt:

Asuntolainojen yleisin viitekorko 12 kk euribor on yhä miinuksella, kuten myös lyhyemmät euribor-korot:

  • 1 kk euribor: -0,371 %
  • 3 kk euribor: -0,318 %
  • 6 kk euribor: -0,267 %
  • 12 kk euribor: -0,157 %

Euriborien yleissuunta on kuitenkin kohti nollaa ja positiivisia lukemia. Roimaa nousua saamme kuitenkin vielä odottaa vuoden tai vuosia. Tärkein muuttuja euribor-korkojen muutoksissa on Euroopan keskuspankin ohjauskorko, jota on pidetty talouden elvyttämiseksi alhaala vuosikausien ajan. Nyt Euroopan talous on nousussa, joten paine ohjauskoron nostamiselle kasvaa.

Pankkien prime-korot puolestaan liikkuvat välillä 0,30 % – 0,85 %. Niissä yleissuunta on viime vuosina ollut laskeva, mutta lasku alkaa todennäköisesti pysähtyä.

Asuntolainan kilpailuttaminen tapahtuu näin

Jokaisen asuntolainaa hakevan tulee kilpailuttaa asuntolainansa erikseen. Yleisen tason lainavertailut antavat vain suuntaa hinnoista, lopulta jokainen lainatarjous räätälöidään yksilöllisesti.

Huomaa, että myös vanhan asuntolainan voi kilpailuttaa, jos haluaa löytää halvemman tarjouksen toisesta pankista.

Näin kilpailuttaminen tapahtuu:

  • Pyydä tarjousta muutamalta pankilta. Älä tartu suoraan ensimmäiseen lainatarjoukseen.
  • Käy tarjoukset huolellisesti läpi. Marginaali on tärkeä muuttuja, mutta viime kädessä ero pankkien välillä saattaa löytyä muista kuluista, kuten avausmaksusta, kuukausimaksuista ja mahdollisesta vuosimaksusta. Myös yksittäiset palvelumaksut sekä lisäominaisuuksien, kuten kiinteä koron, hinta vaihtelee pankista toiseen.
  • Pyydä, että pankit erittelevät lainatarjouksissa lainan hinnan. Ettei esimerkiksi lainaturvavakuutusta piiloteta osaksi könttähintaa. Jos kunkin ominaisuuden hintaa ei ole eritelty, et pysty vertailemaan lainatarjouksia kunnolla.
  • Voit halutessasi käyttää apuna myös netin ilmaisia kilpailutuspalveluita. Asuntolainojen kilpailuttamisessa auttaa lainapalveluista lähinnä Etua.fi. Huomaa kuitenkin, ettei Etua-palvelun piiriin kuulu kuin osa pankeista. Se toimii siis parhaimmillaankin vain osana kilpailutusta. Se ei korvaa perinteistä tarjouspyyntöjen keräämistä kokonaan.
Hae asuntolainaaHae asuntolainaa

Kilpailuta lainatarjoukset!

Edullisin asuntolaina kilpailuttamalla – yhdellä hakemuksella monta tarjousta.

Kommentoi

Sähköpostiasi ei koskaan julkaista.