Etusivu » Asuntomarkkinat » Asuntomarkkinat vuonna 2012

Asuntomarkkinat vuonna 2012

5.3.2012

Kategoriat:

ASUNTOMARKKINAT

Kuinka velkakriisi ja viitekoron kehitys on vaikuttanut asuntomarkkinoiden ja asuntolainallisen elämään vuonna 2011 ja millaista kehitystä on odotettavissa vuoden 2012 aikana?

Vuosi 2012 tulee olemaan vaikea asuntovelalliselle

Vuosi 2011 näytti sen mitä analyytikot ovat jo pidemmän aikaa sanoneet; asunnon ostajan kulta-ajat ovat pikkuhiljaa takana päin ja erityisesti asunnonomistajan tulee olla varuillaan. Asunnot eivät keskimäärin ole pitäneet reaaliarvoaan ja asuntojen hinnannousu on monessa paikassa jopa pysähtynyt. Lähes koko 2000-luvun erittäin vilkkaana ja jopa ylikuumentuneena pysynyt markkinatilanne on rauhoittunut ja asuntokauppojen määrä pudonnut selvästi vuodesta 2010. Esimerkiksi HSP Logican tilastotietoja vertaamalla selviää että Helsingissä, joka on perinteisesti toiminut suunnannäyttäjänä asuntomarkkinoilla, on kärsinyt vaikeasta taloustilanteesta ja asuntokauppojen määrä onkin pudonnut jopa 16 prosenttia! Vielä huonommin on käynyt Tampereella ja Vaasassa, jossa kauppojen määrä on pudonnut 30 prosentilla. Ainoastaan Oulussa, Rovaniemellä ja Porvoossa kauppojen suhteellinen määrä on vuoden 2011 aikana kasvanut.

Erittäin hidas asuntojen arvonnousu tiputtaa reaalihintoja

Asuntomarkkinoita vaivasi viime vuonna asuntojen erittäin hidas arvonnousu. Koko maassa hinnat nousivat vain yhden prosentin, joten asuntojen reaaliarvo ei pitänyt. Hintoja pitivät koholla lähinnä Helsingissä kolmioihin kohdistunut kova kysyntä ja pienemmissä kaupungeissa keskustojen pienet yksiöt, joissa kysyntä on ajoittain vieläkin tarjontaa suurempi. Asuntoja on vaikeampi siis saada kaupaksi, etenkin mikäli haluaa saada asunnostaan haluamansa hinnan. Lähes jokaisessa kaupungissa asuntojen myyntiajat ovat kasvussa. Esimerkiksi Helsingissä asuntoa joutuu pitämään myynnissä keskimäärin yli 60 vuorokautta, Espoossa hitusen alle 60 vuorokautta, Oulussa ja Lahdessa jo 80 vuorokautta ja Salossa sekä Seinäjoella peräti yli 100 vuorokautta.

Minkätyyppiset asunnot tulevat säilyttämään arvonsa?

Voi sanoa niin kaupungissa kuin kaupungissa pienten asuntojen kysyntä tulee säilymään hyvänä. Nämä varmat sijoitukset pitävät arvonsa, koska väestö pakkautuu kaupunkeihin ja keskeisellä paikalla sijaitseva pieni asunto on luonteva ostos niin nuoren ensimmäiseksi asunnoksi kuin työn perässä kaupunkiin muuttavalle. Pieni asunto hyvällä paikalla houkuttelee myös asuntosijoittajia, sillä tämän tyyppistä asuntojen ylikysynnän ansiosta sijoittajan ei tarvitse kauaa asuntoa tyhjillään pitää ja hän voi odottaa saavansa asunnosta mukavan paksua tuottoa.

Hissillisten taloyhtiöiden asuntojen arvonnousu jatkuu vaikeinakin aikoina

Takuuvarmaksi arvonsäilyttäjäksi asunto nousee, mikäli taloyhtiössä on hissi. Väestörakenteen muutos eli vanhojen ihmisten lisääntyminen nostaa hissillisten taloyhtiöiden asuntojen hintoja. Varsinkin kaupunkien keskustoissa, joissa vanhan talokannan takia hissillisten talojen osuus on pieni, on hissillisten taloyhtiöiden asuntojen arvonnousu varmaa taloustilanteesta riippumatta. Pitkään jatkuneen perheasuntobuumi onkin tyrehtymässä, sillä kysyntä ei kasva toivotunlaisella tahdilla. Vuonna 2012 kannattaakin panostaa senioriystävällisiin pieneen yksiöihin ja kaksioihin jotka sijaitsevat joko keskeisellä paikalla tai hyvien kulkuyhteyksien päässä. Mikäli olet ostanut isomman asunnon, kannattaa myyntipäätöstä lykätä ja seurata markkinoiden kehitystä.


Edellinen artikkeli:

Näin kilpailutat asuntolainan henkilökohtaisen marginaalin

Näin kilpailutat asuntolainan henkilökohtaisen marginaalin

5.3.2012

Lue artikkeli

Seuraava artikkeli:

Säästövinkkejä perheen raha-asioihin

Säästövinkkejä perheen raha-asioihin

5.3.2012

Lue artikkeli

Jaa artikkeli:

Miten suuren lainan voisin tällä hetkellä ottaa?

Millaiseen asuntolainaan teillä olisi tällä hetkellä varaa? Hyödyntäkää asuntolainalaskuriamme:

Asuntolainalaskuri

 

Mikä on edullisin asuntolaina?

Millaisella korolla, ja millaisen summan voisitte juuri tällä hetkellä saada asuntolainaa?

Kilpailuta asuntolaina

 

Viimeisimmät artikkelit

Kategoriat