Etusivu » Korot & Marginaalit » Hypo ennusti marginaalien laskevan – OP älähti

Hypo ennusti marginaalien laskevan – OP älähti

16.9.2015

Kategoriat:

KOROT & MARGINAALIT

Hypon asiantuntija ennusti äskettäin blogissaan asuntolainojen korkomarginaalien jatkavan syöksyään vielä ensi vuonnakin. Muut pankit eivät tällaisesta maalailusta ilahtuneet, mutta kuluttajaviranomaisen mukaan Hypo toimi ennusteineen lain puitteissa. Lue koko tarina.

Pauna paukutti taas totuuksia

Hypoteekkiyhdistyksen toiminnanjohtaja Ari Pauna on aiemminkin ärsyttänyt pankkeja peittelemättömillä analyyseillaan. Äskettäin hän kertoi blogissaan, että asuntolainojen marginaalit luultavasti jatkavat sukellustaan vielä ensi vuoden puolellakin ja parhaat marginaalit tippuvat jopa 0,50 prosentin tienoolle nykyisestä vajaasta prosentista. Syynä tähän on pankkien alati koveneva kamppailu hiljaisilla markkinoilla.

Pankit luonnollisesti eivät tällaista halua paljastaa, sillä asiakkaille ei haluta antaa vaikutelmaa, jonka mukaan lainan ottamista kannattaisi odottaa halvempien hintojen ajalle. Sen sijaan kuluttajille pyritään pankkien suunnalta luomaan sellaista kuvaa, että asuntolaina kannattaa ottaa nyt ja heti, koska hinnat ovat ihan pian lähdössä nousuun. Tämä nimittäin lisää pankkien bisnestä.

OP syytti Hypoa hintasignaloinnista – viranomainen on eri mieltä

OP väitti Hypon analyysia hintasignaloinniksi ja näin kuluttajalainsäädännön vastaiseksi toiminnaksi. Kilpailu- ja kuluttajavirasto tarttui toimeen ja selvitti Hypon lausunnot.

Selvisi, että kyseessä oli täysin laillinen toiminta. Laiton Paunan kommentti olisi ollut, jos päämääränä olisi ollut hintojen nostaminen tai niiden pitäminen ennallaan. Myös hintojen laskun rajoittamiseen tähtäävä kommentointi olisi ollut luvatonta. Jos esimerkiksi Pauna olisi ilmoittanut Hypon pitävän hinnat ennallaan ja OP olisi vastannut toimivansa samoin, tällöin kyseessä olisi ollut laiton hintasignalointi.

Lainsäädännön päämääränä on kuluttajan edun suojeleminen, ja juuri sitä Pauna poikkeuksellisen rehellisellä ennusteellaan teki. Kommentti voi jopa lisätä pankkien välistä kilpailua, ja tätä vastaan Kilpailu- ja kuluttajavirastolla ei ole nokan koputtamista.

Mitä asuntolainojen koroille tapahtuu?

Asuntolainojen marginaalit ovat olleet selkeässä laskusuunnassa viime vuodesta. Koska myös viitekorot ovat matalalla, asuntolaina on tällä hetkellä erittäin edullista. Toisaalta lainatoiminta on pankeille yhä kannattamattomampaa, jonka vuoksi pankit korottavat jatkuvasti palvelumaksujaan. Tästä syystä asuntolainojen todellinen vuosikorko ei putoa yhtä nopeasti kuin marginaalista ja viitekorosta koostuva kokonaiskorko.

Toisaalta asuntolainamarkkinat ovat myös jakautuneet. Halvoilla marginaaleilla asuntolainaa myönnetään vain parhaille asiakkaille. Samaan aikaan vähävaraiset lainanhakijat joutuvat tyytymään huomattavasti kalliimpaan luottoon.

Lue lisää:
OP ärsyyntyi Hypon asuntolainapuheista (Taloussanomat)
Viranomaiselta siunaus: Pankki sai puhua asuntolainojen halpenemisesta (Taloussanomat)


Edellinen artikkeli:

Asuntolainojen marginaalit romahtavat yhä

Asuntolainojen marginaalit romahtavat yhä

16.9.2015

Lue artikkeli

Seuraava artikkeli:

Korkopudotus tehoaa, asuntokauppa piristyy

Korkopudotus tehoaa, asuntokauppa piristyy

16.9.2015

Lue artikkeli

Jaa artikkeli:

Miten suuren lainan voisin tällä hetkellä ottaa?

Millaiseen asuntolainaan teillä olisi tällä hetkellä varaa? Hyödyntäkää asuntolainalaskuriamme:

Asuntolainalaskuri

 

Mikä on edullisin asuntolaina?

Millaisella korolla, ja millaisen summan voisitte juuri tällä hetkellä saada asuntolainaa?

Kilpailuta asuntolaina

 

Viimeisimmät artikkelit

Kategoriat