Etusivu » Asuntolaina » Kuinka velkakriisi vaikuttaa asuntolainoihin?

Kuinka velkakriisi vaikuttaa asuntolainoihin?

7.1.2012

Kategoriat:

ASUNTOLAINAFINANSSIKRIISI

Jo toista vuotta jatkunut euroopan ja rahaliitto Emun velkakriisin voi olettaa vaikuttavan myös suomalaisiin asuntolainoihin. Vaikka euro ja euribor eivät romahtaisikaan, on selviä merkkejä velkakriisin vaikutuksesta asuntolainoihin olemassa. Mitä nämä riskit ja uhkakuvat ovat ja kuinka niitä varten tulisi varautua?

Onko velkakriisi vaikuttanut asuntolainoihin?

Talouden ja sijoittajien yleisestä luottamuspulasta huolimatta asuntolainoihin velkakriisi ei vielä ole merkittävästi vaikuttanut. Suomalaisten kotitalouksien kyky huolehtia asuntolainasta pysyi hyvänä vuonna 2011. Pieni huoli on kuitenkin olemassa, sillä asuntolainojen korkotaso on lievässä nousussa, mutta hyvänä puolena voi pitää myös sitä että samalla asuntojen hinnat ovat nousseet. Esimerkiksi Nordean asuntoindeksin pisteluku oli vuoden 2011 kolmannen neljänneksen lopussa 34,5 kun se vuoden 2010 lopussa oli 32,7. Vaikka korot ovat maltillisesti nousseet ja ovat vieläkin noususuunnassa, ei toistaiseksi syytä huoleen ole sillä kymmenen vuoden aikavälillä tarkasteltuna asuntolainojen korkotaso on vieläkin erittäin matalalla.

Kuinka suojautua taloudellisesti epävarmoilta ajoilta?

Ensimmäinen sääntö on, että asuntolainan ei tulisi kohtuuttomasti rasittaa omaa henkilökohtaista taloutta. Asuntolainaa ei koskaan pitäisi mitoittaa oman maksukyvyn ylärajoille, mikä on hyvin tyypillistä ensiasunnon ostaneilla tai niillä, jotka ovat rakentaneet tai peruskorjanneet omakotitalon. On hyvin epätodennäköistä, että näin edulliset korkotasot tulevat jatkumaan koko asuntolainan, yleisimmin 20 vuoden ajan. Esimerkiksi Nordea kehoittaa laatimaan maksusuunnitelman 6% kokonaiskoron mukaan.

Onko viisasta ottaa korkokatto asuntolainan suojaksi?

Pankkien mukaan korkokatto tuo suojaa. Näin varmasti on, mutta mikäli itsekuria riittää, ei pankkien oman korkokaton ottaminen kannata, vaan sen tehdä hyvin itsekin määrittelemällä asuntolainan koroksi esimerkiksi 6% ja maksamalla erotuksen säästötilille. Mikäli oma korkokatto jää käyttämättä, jäävät rahat itselleen eivätkä pankille. Pankkien oma korkokatto onkin lähinnä tarkoitettu niille, joilla ei riitä itsekuria pitää puskurirahastoa itsellään.

Pidempi viitekorko parempi?

Osa asuntovelallisista on jo vaihtanut viitekorkonsa lyhyistä vakauden toivossa pidempiin. 12 kuukauden euribor tuo tiettyä taloudellista varmuutta kun tietää lainansa hinnan, mutta pidempiaikaisten tilastojen valossa edelleenkin edullisinta lainan hintaa ovat maksaneet 3 kuukauden euriboriin asuntolainansa sitoneet. Hätiköityjä päätöksiä ei kannata tehdä. On kuitenkin hyvä tarkistaa pankista, milloin on seuraavan mahdollisuus vaihtaa viitekorkoa tarvittaessa ja kuinka paljon sen muuttaminen maksaa.
Hieman yllättävästi jotkin velalliset ovat vaihtaneet viitekorkonsa yhden kuukauden euriboriin. Yhden kuukauden euriborilaisia ovat erityisesti pienempiä asuntolainoja maksavat, tai vastaavasti pitkän laina-ajan velalliset. Yhden kuukauden riskikorkoa kannattaakin harkita mikäli taloudellista puskuria löytyy pankkitililtä ja kuukausittainen lyhennys on summaltaan pieni.

Tilastoa vuoden 2011 asuntolainoista

  • Heikoin lainanhoitokyky oli Helsingissä, maan paras taas Kotkassa ja Kajaanissa.
  • Keskimääräistä kuukausittain maksettavaa asuntolainaa oli helsinkiläisessä kotitaloudessa 901 euroa ja kotkalaisessa sekä kajaanilaisessa kotitaloudessa 331 euroa.
  • Hinnat ovat nousseet maltillisesti. Keskikokoisen asunnon hinta Helsingissä oli vuoden 2011 syyskuun lopussa 282 931 euroa, kun koko maan keskiarvo oli 167 651 euroa. Halvimmalla keskikokoisen asunnon(kaupungit) sai Kotkasta, 103 987 euroa.

Lähteet: Nordea


Edellinen artikkeli:

Kannattaako lähteä taloyhtiön hallitukseen?

Kannattaako lähteä taloyhtiön hallitukseen?

7.1.2012

Lue artikkeli

Seuraava artikkeli:

Pikalainat kulutusluottoja pienempi ongelma

Pikalainat kulutusluottoja pienempi ongelma

7.1.2012

Lue artikkeli

Jaa artikkeli:

Miten suuren lainan voisin tällä hetkellä ottaa?

Millaiseen asuntolainaan teillä olisi tällä hetkellä varaa? Hyödyntäkää asuntolainalaskuriamme:

Asuntolainalaskuri

 

Mikä on edullisin asuntolaina?

Millaisella korolla, ja millaisen summan voisitte juuri tällä hetkellä saada asuntolainaa?

Kilpailuta asuntolaina

 

Viimeisimmät artikkelit

Kategoriat