Näin löytyy halvin asuntolaina

Näin löytyy halvin asuntolaina

Halvan asuntolainan löytäminen ei ole kovin vaikeaa, kunhan pitää mielessä tietyt perussäännöt. Katso tästä vuoden 2018 parhaat asuntolainavinkit.

Asuntokauppa käy nyt vilkkaana

Suomen Pankin mukaan alkuvuosi 2018 on ollut vilkasta aikaa asuntomarkkinoilla. Asuntolainoja nostettiin enemmän kuin edellisenä vuonna, ja helmikuussa asuntolainoja nostettiin jopa enemmän kuin viitenä edellisenä helmikuuna. Talouden taantuman päättymisen huomaa. Koko Suomen asuntolainakanta kasvaa 2,04 % vuositahdilla, ja kevään aikana asuntolainojen nostamisen odotetaan vauhdittuvan entisestään.

Asuntolainojen keskikorko on alle 1,0 %

Talvella 2018 nostettujen uusien asuntolainojen keskikorko oli Suomen Pankin keräämien tietojen mukaan vain 0,94 %.

Hinnat ovat olleet viime aikoina alhaalla, ja osa asiakkaista voi saada lainaa jopa alle 0,50 % marginaalilla. Tämä on kuitenkin ennemmin poikkeus kuin sääntö.

Hae asuntolainaaHae asuntolainaa

Kilpailuta lainatarjoukset!

Edullisin asuntolaina kilpailuttamalla – yhdellä hakemuksella monta tarjousta.

Pankkien tuputtamia lisätuotteita ei tarvitse hyväksyä

Kun sekä marginaalit että viitekorot ovat matalalla, pankit yrittävät nyhtää asuntolaina-asiakkailta rahaa muilla tavoilla. Paljon kuluja upotetaan palvelumaksuihin.

Viime vuosien kovana trendinä pankit yrittävät myös kytkeä asuntolainatarjoukseen erilaisia ylimääräisiä lisätuotteita. Lisätuotteiden markkinointi voi joskus liikkua jopa lain harmaalla alueella.

Helsingin Sanomien mukaan pankit perustelevat lisätuotteilla asiakkaan edulla. Pankit yrittävät niiden avulla ”vahvistaa asiakkaan lainanhoitokykyä ja varautua mahdollisiin ongelmiin”. Todellisuudessa asia ei ole näin yksinkertainen. Lisätuotteilla yritetään tehdä lisätuottoa rajusti kilpailluilla asuntolainamarkkinoilla. Pahimmillaan kyse voi olla jopa yrityksestä piilottaa lainan todelliset kulut, jolloin lainatarjousten kilpailuttaminen voi käydä vaikeaksi tai mahdottomaksi.

Monet hakijat voivat saada pankkien myyntipuheista käsityksen, että lainan kytkynä on pakko hyväksyä erilaisia maksullisia lisätuotteita. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Asiakkaalla on oikeus saada selkeä erittely asuntolainan hinnasta, eikä kylkiäistuotteilla saa peitellä lainan todellista hintaa.

Esimerkkejä asuntolaina-asiakkaille myydyistä lisätuotteista:

  • Korkokatto estää asuntolainan korkoa nousemasta tietyn rajan ylitse. Tämä voi olla hyvä ratkaisu turvallisuushakuiselle kuluttajalle, joka pelkää muutaman vuoden sisällä nousevia viitekorkoja. Usein korkokatto on noin viiden vuoden mittainen.
  • Korkoputki on kuin korkokatto, mutta siihen sisältyy myös korkolattia, jolloin korko ei voi pudota alle tietyn rajan.
  • Kiinteä korko on korkokaton ja korkoputken tapainen ratkaisu. Kiinteän koron voimassaoloaikana (yleensä noin viisi vuotta) asuntolainan korko ei reagoi markkinoiden liikkeisiin.
  • Takaisinmaksuturva tai lainavakuutus suojelee velallista tilanteessa, jossa sairaus, työttömyys tai muu ennustamaton tapahtuma heikentää hänen maksukykyään.
  • Kotivakuutus, henkivakuutus ja muut asuntolainaan liittymättömät vakuutukset eivät oikeastaan kuulu samaan pakettiin asuntolainan kanssa, vaan ne kannattaa hankkia erikseen.

Kaikilla näillä tuotteilla voi olla paikkansa joidenkin asuntovelallisten elämässä. Älä kuitenkaan kuvittele, että ne olisivat ainoa keino varmistaa taloudellinen turvallisuus. Säästäminen, sijoittaminen ja vastuullinen taloudenpito ovat usein kuluttajan kannalta järkevämpi tapa suojautua yllätyksiä vastaan kuin maksulliset lainavakuutukset ja korkotuotteet.

Hae asuntolainaaHae asuntolainaa

Kilpailuta lainatarjoukset!

Edullisin asuntolaina kilpailuttamalla – yhdellä hakemuksella monta tarjousta.

Kilpailuttamalla jopa 9000 euroa säästöä

Me Naiset kertoi äskettäin helsinkiläisen Jonnan kokemuksista vanhaa asuntolainaa kilpailutettaessa. Kertomus on rohkaiseva.

Kaksi ja puoli vuotta sitten Danske Bankista nostetun asuntolainan marginaali oli 1,0 %. Koska marginaalit olivat kuitenkin laskeneet sen jälkeen, Jonna päätti kysellä, olisiko mahdollista saada edullisempaa lainaa toisaalta.

Oma pankki ei marginaalia suostunut pudottamaan, mutta kyselykierroksen tuloksena selvisi, että neljä muuta pankkia oli valmiita ottamaan Jonnan laina-asiakkaakseen huomattavasti pienemmällä korkomarginaalilla. Halvin tarjous 0,6 % löytyi S-Pankista.

Vaikka lainan vaihtamisesta koitui joitakin satoja euroja kuluja järjestelypalkkioiden vuoksi, Jonna saavutti todella huomattavia säästöjä. Hänen omien laskelmiensa mukaan koko laina-ajan puitteissa hän säästää jopa 9000 euroa yhden kilpailutuskierroksen ansiosta.

Kilpailuttaminen ei ollut suuritöinen tehtävä, mutta vastausten odotteluun meni useita päiviä. Yhdessä yössä halvemman lainan löytäminen ei siis onnistu.

Kolme älykkään kilpailuttajan vinkkiä

Asuntolaina.org on usein listannut vinkkejä asuntolainojen kilpailuttajille. Tässä kolme fiksua vinkkiä tiiviissä muodossa:

  • Kilpailuttaessasi lainaa vaadi pankilta selkeästi eritelty tarjous ilman hintaan upotettua korkoputkea, vakuutuksia tai muita lisätuotteita, joita et nimenomaisesti tarvitse.
  • Jos haluat varmistaa, että pystyt kilpailuttamaan asuntolainasi myös tulevaisuudessa, älä keskitä pankkiasiointiasi. Jos sitoutat itsesi esimerkiksi bonusten toivossa kokonaisasiakkuuteen, asuntolainan siirtäminen toiseen pankkiin voi muuttua huomattavasti vaikeammaksi.
  • Voit kilpailuttaa asuntolainat kolmella tavalla. Helpoin keino on käyttää pelkästään netin ilmaisia kilpailutuspalveluita. Perinteinen kilpailuttaminen ottamalla yhteyttä pankkeihin itse vie aikaa, mutta tuottaa hyviä tuloksia. Kolmas keino on yhdistää kilpailutuspalvelut ja perinteinen kilpailuttaminen. Tällä tapaa saat pari helppoa tarjousta kilpailutuspalvelun kautta ja voit täydentää kierrosta ottamalla yhteyttä muutamaan muuhun pankkiin itse.

Kommentoi

Sähköpostiasi ei koskaan julkaista.