Etusivu » Asuntolaina » Prime-korko

Prime-korko

12.7.2011

Kategoriat:

ASUNTOLAINAKOROT & MARGINAALIT

Pankkiin asuntolainaa ottamaan mennessä on päätettävä, mihin viitekorkoon pitkän lainansa sitoo. Lainan voi sitoa joko euriboriin tai prime-korkoon. Kun euriborin määrittää Euroopan keskuspankki, syntyy päivittäinen prime-koron määrä pankin omalla hallinnollisella päätöksellä. Prime-koron määrään vaikuttaa inflaation odotukset, yleinen korkotaso sekä talouden näkymät. Tätä pankin omaa korkoa on haukuttu kalliimmaksi kuin euriboria, mutta onko lainan sitomisesta pankin omaan viitekorkoon hyötyä? Lue tästä lisää!

Hae asuntolainaa!
Hae asuntolainaa!

Kilpailuta asuntolainasi!

Edullisin asuntolaina kilpailuttamalla – yhdellä hakemuksella monta tarjousta.

Pankkien primekorot – mikä on edullisin?

KorkoAlkaen%
Aktia Prime01.03.20160,75
Danske Bank Prime21.10.20160,70
Handelsbanken01.04.20170,80
Hypo-Prime06.03.20170,30
Nordea prime01.04.20160,80
Op-Prime27.12.20160,35
POP-Prime07.11.20160,75
S-Prime18.06.20150,60
SEB Prime01.10.20160,75
Sp-prime01.04.20160,70
ÅAB Prime19.07.20160,55

Mikä on prime-korko?

Prime-korko on pankin oma, hallinnollisella päätöksellä määrittelemä viitekorko. Alunperin prime-korko syntyi Yhdysvalloissa, joissa suuria ja pitkäaikaisia asiakkaita palkittiin pankin omalla korolla, joka oli markkinoiden muita korkoja alhaisempi. Tästä tulee koron niminkin, prime- eli etukorko.

Rantautuessaan Suomeen on koron merkitys muuttunut rajusti. Tätä pankin omaa korkoa ei tarjota alhaisella hinnalla pitkäaikaisille ja uskollisille asiakkaille, vaan sitä mainostetaan ”vakaampana” viitekorkona kuin euriboria. Tämä toki pitää paikkansa, mutta useimmiten prime on kalliimpi vaihtoehto kuin 12 kuukauden euribor. Koska pankki itse määrittelee korkonsa, toisin kuin euriborin jonka Euroopan keskuspankki joka vuorokausi määrittää, on oletettavissa, että prime-korosta hyötyy aina pankki osakkeenomistajinaan, ei asiakas. Prime-korkoa käytetäänkin sisäänheittotuotteena, mutta pankkien omat korot harvemmin eroavat radikaalisti toisistaan, sillä pankit ”pesaavat” toisiaan eli tarkkailevat toistensa prime-korkoja, ja laskevat tai nostavat omiaan heti ketjussa. Tämän takia varsinainen asuntolainakilpailu käydään useimmiten marginaalien välillä, ei korkojen.

Pankin oma korko reagoi hitaasti markkinoiden muutoksiin

Yksi prime-koron ominaisuus on sen hitaus reagoida markkinoiden muutoksiin. Euriborissa tapahtuvat muutokset näkyvät muutaman kuukauden viiveellä prime-koroissa. Alentuneesta viitekorosta pääseekin yleensä nauttimaan vasta muutamaa kuukautta myöhemmin verrattuna niihin, joiden laina on sidottu euriboriin. Pankkeja onkin syytetty siitä, että ne tarkoituksellisesti viivyttelevät oman korkonsa laskemista. On pankin edun mukaista, että korkoja nostetaan tai lasketaan viiveellä, sillä näin pankki saa lisäaikaa sopeutua markkinoilla tapahtuviin muutoksiin.

Prime-korko vai euribor?

Miksi sitten ottaa prime-korko? Varsinaista hyvää syytä tähän ei ole. Tilastollisesti kaikista halvimmaksi koroksi on muodostunut 3 kuukauden euribor. 12 kk euribor eli  Suomen yleisin asuntolainan viitekorko on pitkällä aikavälillä muodostunut myös halvemmaksi kuin prime-korko. Asuntolainan sitomista primeen ei voikaan suositella, sillä pankkien lupaukset vakaasta ja edullisesta korosta ovat mahdottomia. Mikään taho ei pysty luotettavasti ennustamaan taloudellista tilannetta kymmenen tai edes viiden vuoden päähän. Asuntolaina.org suosittelee pitäytymään euriborissa. Mikäli puskuria ja likviditeettiä riittää, kannattaa harkita kolmen, tai jopa yhden kuukauden euriboria, sillä viimeisten 10 vuoden aikana nämä lyhyen aikavälin korot ovat tuoneet merkittäviä säästöjä rohkeille asuntovelallisille. Prime-korkoa kannattaa harkita mikäli on pankin talletusasiakkaana, sillä pankki haluaa pitää oma primensä mahdollisimman korkeana tuottaa talletukselle tuottoa. Asuntolainan korkona primeä ei voi suositella.

Euribor korot kesäkuu 2015

Tarkista pankkisi prime-korko ja vertaile

Nordea

Osuuspankki

Sampo

Handelsbanken

Ålandsbanken

Säästöpankki

 

 


Edellinen artikkeli:

Tämän takia asuntojen hinnat ovat korkealla!

Tämän takia asuntojen hinnat ovat korkealla!

12.7.2011

Lue artikkeli

Seuraava artikkeli:

Omistusasumisen hyvät ja huonot puolet

Omistusasumisen hyvät ja huonot puolet

12.7.2011

Lue artikkeli

Jaa artikkeli:

Miten suuren lainan voisin tällä hetkellä ottaa?

Millaiseen asuntolainaan teillä olisi tällä hetkellä varaa? Hyödyntäkää asuntolainalaskuriamme:

Asuntolainalaskuri

 

Mikä on edullisin asuntolaina?

Millaisella korolla, ja millaisen summan voisitte juuri tällä hetkellä saada asuntolainaa?

Kilpailuta asuntolaina

 

Viimeisimmät artikkelit

Kategoriat